Κινήσεις για ομάδα «άμεσης σωτηρίας» του ΠΑΣΟΚ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη του Κινήματος, αυτήν την περίοδο –και με την έντονη κινητικότητα που αναπτύσσει– προσπαθεί να «σκεπάσει» τα εσωτερικά προβλήματα και την εσωτερική κριτική, ακόμα και να «παγώσει» κάποιες διεργασίες που αρχίζουν να μορφοποιούνται και στοχεύουν σε πρώτη φάση τουλάχιστον να θέσουν ανοιχτά, δημόσια και με κατηγορηματικό τρόπο ένα πολιτικό πλαίσιο που θα σηματοδοτεί μια ουσιαστική πολιτική στροφή.

Τα συνεχόμενα αρνητικά ευρήματα όλων των δημοσκοπήσεων, ακόμα και για την ίδια την κοινοβουλευτική επιβίωση του ΠΑΣΟΚ, εντείνουν το κλίμα ανησυχίας και προβληματισμού στο κόμμα, ενώ ταυτόχρονα πυροδοτούν ακόμα πιο έντονες διεργασίες «για την επόμενη μέρα», όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν τη στιγμή στον κύκλο των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη υπάρχουν επί τάπητος δύο βασικά σενάρια/επιλογές:

– Ή θα αναμένουν όλοι το «μοιραίο» που πιθανόν να είναι και στις ευρωεκλογές, δηλαδή μια ισοπεδωτική συντριβή του ΠΑΣΟΚ, ώστε να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στην πολιτική του κόμματος και στην ηγετική του ομάδα

– Ή θα επιταχυνθούν οι διεργασίες, ώστε μέσα στο φθινόπωρο –αν συνεχιστεί περαιτέρω η δημοσκοπική κατρακύλα– να υπάρξουν «αναγκαίες και γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες για την επιβίωση και ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ».

Πάντως το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτών των διεργασιών, όπως λένε στελέχη που έχουν καθαρή εικόνα και γνώση των τεκταινομένων, είναι πως «για την ώρα τουλάχιστον δεν φαίνεται να υπάρχει το πρόσωπο εκείνο που θα σηματοδοτήσει ένα ισχυρό εναλλακτικό πόλο και θα επιταχύνει τις εξελίξεις», ενώ αναρωτιούνται χαρακτηριστικά «αν θα έπρεπε να σκεφτούν πλέον τη λύση να βρουν τον πιο κατάλληλο από την εφεδρεία, ώστε κάτι να κινηθεί».

Όμως πάντα πάνω στο τραπέζι είναι και το σενάριο/ενδεχόμενο να σχηματιστεί μια ηγετική ομάδα «άμεσης σωτηρίας», από ιστορικά, ικανά και με αναγνωρισιμότητα στελέχη, για να χαράξει μια πορεία «ανάταξης» του κόμματος, δηλαδή, όπως λένε έμπειρα στελέχη, «να πιάσει τον πνιγμένο από τα μαλλιά και να του δώσει το φιλί της ζωής, μπας και αρχίσει πάλι να αναπνέει».

Ενδεικτικό του κλίματος ανησυχίας και προβληματισμού, αλλά και των έντονων διεργασιών, είναι η επισήμανση σημαντικού και εν ενεργεία ακόμα στελέχους του ΠΑΣΟΚ με υπουργική θητεία, ότι «δεν πάει άλλο. Έχουμε βυθιστεί και δυστυχώς δύσκολα θα βγάλουμε έξω πάλι το κεφάλι». Στην ερώτηση: «Και τι θα γίνει, τι θα κάνετε, θα πάτε για νέα συντριβή στις ευρωεκλογές;», σημείωνε χαρακτηριστικά: «Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε ως εκεί, ως τις ευρωεκλογές, έτσι. Λέω σε πολλά στελέχη του κόμματος, που ανησυχούν και ετοιμάζονται να τα βροντήξουν κάτω, υπομονή… Θέλει υπομονή, να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις… Και από Σεπτέμβρη ίσως αρχίσουν να δρομολογούνται εξελίξεις…».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να δέχεται κριτική στο εσωτερικό του κόμματος καταρχάς για την πολιτική που ακολουθεί. Όπως λένε, «έχει μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε συνιστώσα της ΝΔ». Επισημαίνουν ακόμα πως, από τη μέρα που σχηματίστηκε η κυβέρνηση, δεν είχε σαφή και διακριτή πολιτική και δεν έβαλε ποτέ φρένο (πέρα από λεκτικούς λεονταρισμούς) σε ακραίες οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές. Τα ίδια στελέχη αναφέρουν πως πέρασαν 11 μήνες «λέγοντας ναι σε όλα», για να διαφοροποιηθεί στο περιβόητο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που όμως, παρά τον συμβολικό και αξιακό χαρακτήρα του, ουσιαστικά δεν απαντάει στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας (φτώχεια, ανεργία, έλλειψη ανάπτυξης, υπερφορολόγηση κ.ά.).

Ορισμένα μάλιστα στελέχη τονίζουν πως «το αντιρατσιστικό είναι ίσως μια καλή επικοινωνιακή ευκαιρία για έναν πολιτικό καβγά με τη ΝΔ, που πιθανά συγκαλύπτει τα μείζονα προβλήματα».

Μια άλλη παράμετρος της κριτικής, που εξακολουθεί να δέχεται ο κ. Βενιζέλος, είναι πως έχει κάνει την επιλογή για ένα μικρό προσωποπαγές κόμμα, που το μόνο ρόλο που θα έχει θα είναι να μπαίνει ως συμπλήρωμα δίπλα σε άλλα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Επικεντρώνουν δε την κριτική τους και στο ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει πολιτική ατζέντα και μια συνεκτική ομάδα που θα τη δημιουργεί, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος να μιλά συνεχώς και επί παντός επιστητού, αλλά ως «σχολιαστής» και όχι ως «πολιτικός ηγέτης» κόμματος που θέλει να έχει ρόλο και λόγο στις εξελίξεις.

Πολλά στελέχη προσάπτουν στον κ. Βενιζέλο ότι είναι ουσιαστικά «απομονωμένος» και «αποκομμένος» από τον «κορμό της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης», καθώς έχει σχεδόν διακόψει κάθε επαφή και συζήτηση με ιστορικά και έμπειρα στελέχη (Β. Παπανδρέου, Κ. Σημίτη, Κ. Λαλιώτη κ.ά.), αλλά και έχει αποκόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας με μεγάλες κοινωνικές ομάδες που στήριζαν διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ