ΚΑΤΩ στον ΠEΙΡΑΙΑ

Τον έλεγχο προκάλεσε ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος, όχι μόνο για τη ΔΕΠΕΠ αλλά και για όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις, τον δήμο και τη νομαρχία και μάλιστα έχει ζητήσει να προχωρήσει σε βάθος δεκαετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος έχει διαπιστώσει ότι η ηγεσία της ΔΕΠΕΠ επί Αγραπίδη (υπό τον Ηλία Χονδροκούκη) είχε αφήσει στο Ταμείο της επιχείρησης επιταγές πελατών ύψους 1,8 εκατ. ευρώ συν 700.000 ευρώ μετρητά σε τραπεζικό λογαριασμό και οφειλή 1,25 εκατ. ευρώ προς την εφορία που έπρεπε να πληρωθεί στις 31-7-2007. Ο Στ. Μπρατσόλης, που ανέλαβε πρόεδρος της ΔΕΠΕΠ τον Ιανουάριο του 2007, ελέγχεται από τους διενεργούντες τον έλεγχο επειδή δεν εξόφλησε την εφορία, αφού βρήκε χρήματα στο ταμείο και επιπλέον δεν έκανε περαιώσεις το 2007 και το 2008, με αποτέλεσμα να «φορτωθεί» η επιχείρηση με οφειλές 6 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, γιατί όλες οι πληρωμές που έκανε, εκτός της μισθοδοσίας, θεωρήθηκαν κέρδη και φορολογήθηκαν ανάλογα. Έτσι έφτασε στο τέλος της θητείας Φασούλα η ΔΕΠΕΠ να εμφανίζει τέτοιου ύψους χρέη. Από 2,5 εκατ. ευρώ αποθεματικό στις 31-12-2006 στις 31-12-2010 είχε χρέη άνω των 10 εκατ. ευρώ! Ο έλεγχος βέβαια συνεχίζεται και ενδεχομένως να προκύψουν κι άλλα στοιχεία.

// Σε όλες τις πλατείες του Πειραιά θα τοποθετηθούν ειδικές πινακίδες οι οποίες θα εξηγούν πώς η κάθε πλατεία πήρε το όνομά της και ποιος ήταν εκείνος στον οποίο είναι αφιερωμένη, όπως π.χ. η πλατεία Σερφιώτη στην Καλλίπολη, η ονοματοδοσία της οποίας οφείλεται στον πρώτο δήμαρχο του Πειραιά Κυριάκο Σερφιώτη.

// Ενδιαφέροντα πράγματα για την ιστορία του Πειραιά ακούστηκαν σε εκπομπή του πειραϊκού ραδιοφώνου Κανάλι 1-90,4 την περασμένη Τετάρτη. Ο πειραιώτης ερευνητής Δημοσθένης Γ. Μπούκης αναφέρθηκε σε κείμενο του Κωνσταντίνου Καβάφη που έλεγε ότι επισκέφθηκε το καλοκαίρι του 1936 την πόλη μας κι έμενε στο ξενοδοχείο «ΑΚΤΑΙΟΝ» στο Ν. Φάληρο (σ.σ.: όπου σήμερα βρίσκεται το νοσοκομείο «Metropolitan»). Επειδή έκανε πολλή ζέστη δεν περπάτησε πολύ στην πόλη. Μόνο στις Στρατιωτικές Αποθήκες πήγε (σ.σ.: στο σημερινό οικόπεδο του ΙΚΑ απέναντι από το Παλαιό Ταχυδρομείο, όπου προηγουμένως στεγαζόταν η Σχολή Ευελπίδων) και στο λιμάνι, όπου υπήρχαν μόνο δύο κτίρια, ένα μοναστήρι (σ.σ.: του Αγίου Σπυρίδωνα) κι ένα πανδοχείο που δεν είχε καθίσματα και οι πελάτες κάθονταν οκλαδόν γύρω από σοφράδες (σ.σ.: εννοεί το πανδοχείο του Τζελέπη, το οποίο βρισκόταν στον χώρο όπου σήμερα βρίσκεται η ομώνυμη Ακτή του λιμανιού που από αυτό πήρε και το όνομά της).

// Την περασμένη Κυριακή είχαμε αναφερθεί στο θέμα της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Τζανείου, αλλά εκ παραδρομής στον τίτλο μιλούσαμε για την Παιδιατρική Κλινική. Το σωστό είναι πως στον… αέρα βρίσκεται η Παιδοχειρουργική Κλινική. Αντίθετα η παιδιατρική, της οποίας διευθύντρια είναι η Καμινιώτισσα Ζωή Γκερλέ, λειτουργεί υποδειγματικά και παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σʼ όλα τα παιδιά του Πειραιά, της Περιφέρειας και των νησιών. Εξυπακούεται ότι καλύπτει απόλυτα και όλες τις εφημερίες του νοσοκομείου.

// Άμεση ήταν η αντίδραση του αντιπεριφερειάρχη Νήσων Δημήτρη Κατσικάρη στις καταγγελίες για αυθαιρεσίες στον αρχαιολογικό χώρο Κολώνα της Αίγινας. Κατόπιν εντολής του το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Πειραιώς και Νήσων διενήργησε αυτοψία στην περιοχή και διαπίστωσε παρεμβάσεις ευρείας κλίμακας στον χώρο, με διανοίξεις, διαπλατύνσεις, εκριζώσεις δενδρυλλίων και γενικότερη αναδιαμόρφωση, χωρίς τις απαιτούμενες εγκρίσεις και, κυρίως, χωρίς έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής προχώρησαν στη διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων. Για το θέμα που προέκυψε, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, δήλωσε ότι: «Έχουμε όλοι χρέος να σεβόμαστε και να προστατεύουμε τις περιοχές ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας, όπως είναι η περιοχή της Κολώνας, η οποία αποτέλεσε την Ακρόπολη της Αίγινας στην αρχαιότητα».

// Συνεδριάζει αύριο το δημοτικό συμβούλιο με σημαντικότερα θέματα τη μείωση ενοικίου σε 8 ακίνητα του δήμου που έχουν μισθώσει ιδιώτες επιχειρηματίες, την πραγματοποίηση της Πειραϊκής Αμφικτυονίας στην Πλατεία Κανάρη, την καθιέρωση των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ως προστατών του Δήμου Πειραιά και άλλα. Την Πέμπτη θα ξανασυνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα το Δημοτικό Θέατρο. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος στο Κανάλι 1, μέσα στον Ιούνιο το νεοκλασικό αριστούργημα θα παραδοθεί στον δήμο και η δαπάνη για τη συντήρηση και λειτουργία σε πρώτη φάση θα καλυφθεί από το υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπως έχει δηλώσει ο Κ. Αρβανιτόπουλος στα πλαίσια της προγραμματικής συμφωνίας που έχει με τον δήμο και θα καταβάλλει 500.000 ευρώ ετησίως υπέρ του θεάτρου.

// Υπάρχουν κάποιοι «αετονύχηδες» που εντοπίζουν ακίνητα στον Πειραιά (κυρίως στις λεγόμενες καλές περιοχές) των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν μεταναστεύσει και τα έχουν αφήσει να ερειπώσουν, και πάνε και τα καταπατούν. Και στη συνέχεια κάνουν συμβόλαια χρησικτησίας ή γονικής παροχής και τα οικειοποιούνται! Σύμφωνα με πηγές του δήμου, γίνεται έρευνα εδώ κι έναν χρόνο και ήδη τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Η υπόθεση θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.

// Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση μνήμης που έγινε στον Μιστρά την περασμένη Τρίτη 29 Μαΐου, ημέρα της αλώσεως της Κωνσταντινούπολης, ήταν ο δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος. Αναφερόμενος στο γεγονός τόνισε: «Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο τελευταίος των Βυζαντινών και ο πρώτος των Ελλήνων, είναι το σύμβολο του Ελληνισμού, είναι το σύμβολο του αγώνα και της θυσίας. Η ομιλία μου έγινε στον Ιερό Ναό, που έγινε η ενθρόνισή του, στον Άγιο Δημήτριο του Μιστρά, όπου φόρεσε το “αγκάθινο” στέμμα, γιατί γνώριζε από την πρώτη στιγμή τον Γολγοθά του και το τέλος της ζωής του. Είμαι μνημειώδης η απάντησή του στον Μωάμεθ, όταν του πρότεινε να πάρει όλα του τα πλούτη, να πάρει όλους τους ανθρώπους του και να φύγει. Του απάντησε ότι “το να σου παραδώσω την Πόλη δεν είναι δικαίωμα ούτε δικό μου ούτε των συμμαχητών μου. Η απόφασή μας είναι ο θάνατος”».

// Με τη συμμετοχή εκατοντάδων φιλάθλων πραγματοποιήθηκε ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της ομάδας του Ομίλου για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων και της ομάδας του Star Football Club, αποτελούμενης από διεθνείς βετεράνους παίκτες, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους για την ενίσχυση των σκοπών του Ιδρύματος «Ελπίδα» παιδιών με νεο-πλασματικές ασθένειες τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2013 στις εγκαταστάσεις του STAR FOOTBALL CLUB Βούλας.

Ο πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Πειραιά και Νήσων κ. Ιωάννης Μαρωνίτης και ο διευθυντής Αθλητισμού του Ομίλου και γ.γ. των Βετεράνων του Ολυμπιακού Πειραιά Αντώνης Γλύκας τίμησαν την πρόεδρο του Ιδρύματος και Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη (εκ μέρους της οποίας την τιμητική πλακέτα παρέλαβε το μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος κ. Αλίνα Μινέττα) για την ανιδιοτελή και ανεκτίμητη προσφορά της στα κοινά.

// Με ευρεία συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, των σωμάτων ασφαλείας, των εκπροσώπων φορέων, καθώς και εθελοντών πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα η σύσκεψη που διοργάνωσε ο ΠΕΣΥΔΑΠ με θέμα την πυροπροστασία του όρους Αιγάλεω. Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης παρουσίασε τον σχεδιασμό της δράσης του συνδέσμου για τη θωράκιση του δάσους του όρους Αιγάλεω. Στην εισήγησή του στάθηκε στην ανάγκη συνεργασίας όλων για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων, από την καταιγίδα της 22ας Φεβρουαρίου, τμημάτων του δασικού οδικού δικτύου, τονίζοντας ότι «… Πρώτη μας φροντίδα είναι να εξασφαλιστεί στα βαριά οχήματα της Πυροσβεστικής η πρόσβαση στον δασικό πυρήνα του βουνού που τώρα είναι αδύνατη. Για τον λόγο αυτό ζητούμε από τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Σγουρό την άμεση ενίσχυση της δράσης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τηn Περιφέρεια Αττικής…» Επιπλέον ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ ζήτησε να αντιμετωπιστεί άμεσα από την κυβέρνηση η δυνατότητα ασφάλισης των εθελοντών σε περίπτωση ατυχήματος.

// Θα μπορούσε να είναι… τηλεοπτική σειρά ή να αποτελούσε το σενάριο αισθηματικής ταινίας. Δεν είναι όμως τίποτα περισσότερο από μια πραγματική ιστορία αγάπης που διαδραματίστηκε στον Πειραιά τα δύο τελευταία χρόνια με πρωταγωνιστές αιρετούς που ανήκουν στον ίδιο συνδυασμό, αυτόν του δημάρχου! Πρόκειται για τη δημοτική σύμβουλο της πλειοψηφίας και πρώην αντιδήμαρχο Μελίνα Φύκια και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Χαράλαμπο Τουμπέκη. Γνωρίστηκαν στην προεκλογική εκστρατεία το φθινόπωρο του 2010. Εξελέγησαν και οι δύο και άρχισαν την κοινή τους ζωή το επόμενο καλοκαίρι. Τον επόμενο χρόνο γεννήθηκε και ο μικρός Διονύσης που επισφράγισε αυτήν την απρόσμενη για πολλούς, αλλά πολύ δυνατή, όπως αποδείχθηκε, σχέση. Η επισημοποίηση αυτής της ωραίας και βέβαια ανθρώπινης ιστορίας, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το «λαβ στόρι» της αυτοδιοικητικής ζωής της πόλης, έγινε την περασμένη Κυριακή στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής που βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού. Το μυστήριο ευλόγησε ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ, ενώ κουμπάρος ήταν ο Κώστας Πισιμίσης (αδελφός του γνωστού καρδιολόγου του Πειραιά) και η σύζυγός του Άντζελα. Ακολούθησε η βάπτιση του μικρού Διονύση, που φαίνεται ότι… καταχάρηκε το μυστήριο γιατί όλο γελούσε, ενώ δεν παρέλειψε να… δοκιμάσει και το λάδι που του έβαλαν οι νονοί του, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Στάθης Κωσταντούζος και η θεία του Δώρα Τουμπέκη. Ο γάμος και η βάφτιση, όπως και η δεξίωση που ακολούθησε στον Ναυτικό Όμιλο –που ήταν όντως μαγευτική– έγιναν σε στενό οικογενειακό κύκλο. Παρέστησαν μόνο ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος με τη σύζυγό του Κατερίνα και την κόρη του Νόρα, ο βουλευτής της Α΄ Πειραιά Κ. Κατσαφάδος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιάννης Ξυπολιάς, ο επίτιμος πρόεδρος Τάκης Κουβάτσος, οι συγγενείς και στενοί φίλοι του ζευγαριού. Η στήλη εύχεται από καρδιάς στους καλούς φίλους τον Μπάμπη και τη Μελίνα, την απόλυτη ευτυχία και στον Διονύση να ζήσει μια ζωή παραμυθένια, όπως το παραμύθι στο οποίο πρωταγωνιστεί από τις πρώτες στιγμές της ύπαρξής του…


Σχολιάστε εδώ