Η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται…

Αν προσθέσουμε τα 22 ελικόπτερα και τα δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη που «αλώνιζαν» στους ουρανούς του Αιγαίου, κατανοεί κανείς εύκολα το «μήνυμα» που ήθελε να περάσει η Άγκυρα. Μάλιστα, κατά την άσκηση, δοκιμάστηκαν βασικά επιχειρησιακά σχέδια, τακτικές αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου, καθώς και διάφορα σχέδια ναυτικής τακτικής με αναβαθμισμένη συμμετοχή πλοίων, μονάδων ηλεκτρονικού πολέμου και ελικοπτέρων.

• Την άσκηση παρακολουθούσαν διακριτικά ελληνικές μονάδες και ραντάρ, ενώ ελληνικά Mirage 2000 και F-16 «κατηγορήθηκαν» από τον τουρκικό Τύπο ότι παρενόχλησαν τουρκικά F-16 μετά το συμβάν της προκλητικής υπέρπτησης στο Αγαθονήσι, καθώς και τουρκικό ελικόπτερο το οποίο, όπως ισχυρίζονται, παρενοχλήθηκε τέσσερις φορές! Δηλαδή, με άλλα λόγια, αντί να σιωπούν μετά το μπαράζ των προκλήσεων, «ζητούν και τα ρέστα»!

Και η ελληνική αντίδραση…

Επιτέλους, ύστερα από 2 χρόνια και μετά τις πολλές αντιδράσεις που προκάλεσε η παρατεταμένη αδράνεια στην επιχειρησιακή εκπαίδευση με την περικοπή των ασκήσεων κατά 75%, ξεκινά αύριο Δευτέρα στο Αν. Αιγαίο η μεγάλη άσκηση του Στόλου με την κωδική ονομασία «Καταιγίς». Συμμετέχει το σύνολο των ενεργών μονάδων του Στόλου, ενώ θα ενεργοποιθούν όλα τα συστήματα αεροπορικού και ναυτικού ελέγχου, επικοινωνιών, έρευνας-διάσωσης κ.λπ. Στην άσκηση, εκτός από το «τεχνικό» μέρος, θα δοκιμασθούν μια σειρά από επιχειρησιακά σχέδια και τακτικές, ενώ ένα τμήμα της θα περιέχει σενάριο «δοκιμής πολέμου». Πολεμικά αεροσκάφη θα συνδράμουν την άσκηση, όπως και μονάδες του Στρατού Ξηράς των νησιών. Σημαντική θα είναι και η παρουσία βατραχανθρώπων. Η άσκηση -αν και διάρκειας μόλις 5 ημερών- θα δώσει μια σημαντική ευκαιρία στις διοικήσεις πλοίων και στα πληρώματα να συνεκπαιδευτούν και να «αισθανθούν όπως παλιά», όταν η μία ελληνική άσκηση διαδεχόταν την άλλη στο Αιγαίο.


Σχολιάστε εδώ