Η γέφυρα του Yavuz Sultan Selim

Η γέφυρα αυτή θα λάβει την ονομασία Yavuz Sultan Selim (1465-1520), του πρώτου σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που έλαβε τον τίτλο του «χαλίφη του Ισλάμ» και γνωστού στην τουρκική Ιστορία για τις κατακτήσεις του, ειδικά στο ανατολικό τμήμα της αυτοκρατορίας. Σε αντίθεση με τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, που κοίταζε προς τη Δύση, ο Yavuz Sultan Selim στράφηκε προς την Ανατολή, ιστορικό γεγονός που έχει τη συμβολική σημασία του στη σημερινή συγκυρία.

Την κατασκευή της τρίτης αυτής γέφυρας θα αναλάβει κοινοπραξία της τουρκικής εταιρείας ICICTAS και της ιταλικής Astaldi. Επίσης η κορεάτικη Hyundai και η SK θα αναλάβουν και αυτές ένα μέρος της κατασκευής.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών, η συνολικού μήκους 1,3 χλμ. γέφυρα, θα περιλαμβάνει και σιδηροδρομικές γραμμές, σε αντίθεση με τις δύο ήδη υπάρχουσες γέφυρες, στις οποίες κυκλοφορούν μόνον οχήματα.

Υπενθυμίζουμε ότι στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν ήδη δύο γέφυρες. Η πρώτη, γνωστή ως η γέφυρα του Βοσπόρου, κατασκευάστηκε το 1973. Η δεύτερη, που συνδέει την ευρωπαϊκή και την ασιατική πλευρά της Πόλης και που κατασκευάσθηκε το 1988, πήρε το όνομά της από τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός ως Μωάμεθ ο Πορθητής.

Η κατασκευή της νέας αυτής τρίτης γέφυρας έχει ήδη εγείρει πολλές κριτικές. Όχι μόνο για τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στην κυκλοφορία, αλλά και για την επαπειλούμενη, όπως ισχυρίζονται οι επικριτές της, καταστροφή του πρασίνου, κυρίως στις περιοχές της Κωνσταντινούπολης κοντά στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Είναι πολύ φυσικό όλα τα κράτη να αποφασίζουν και να αναλαμβάνουν την κατασκευή μεγάλων έργων. Έργων που όχι μόνον εξασφαλίζουν νέες θέσεις εργασίας και ωφελούν την οικονομία, αλλά παράλληλα εξυπηρετούν τους πολίτες και το δημόσιο συμφέρον. Ουδείς ψόγος περί αυτού.

Η επιλογή όμως της ημερομηνίας για την οργάνωση μιας μεγαλεπήβολης τελετής εγκαινίων, όπως αυτή της γέφυρας Yavuz Sultan Selim, δημιουργεί εύλογους συνειρμούς. Συμπίπτει με την 560η επέτειο της Άλωσης, την αποφράδα εκείνη ημέρα της 29ης Μαΐου 1453, όταν η βασιλεύουσα έπεσε στα χέρια των Οθωμανών του Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ, του Μωάμεθ δηλαδή του Πορθητή.

Σε μια τέτοια εντυπωσιακή τελετή εγκαινίων δεν παρέλειψε βέβαια να παραστεί τόσον ο τούρκος Πρόεδρος όσον και ο πρωθυπουργός του.

«Έτσι κτίζουμε μια ισχυρή Τουρκία», δήλωσε ο κ. Ερντογάν στην τελετή των εγκαινίων, ενώ προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί την 29η Μαΐου του 2015, οπότε θα συμπίπτει πάλι με την επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης. Την 562η αυτή τη φορά.

Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθη ιμάμης και οι προσκεκλημένοι προσευχήθηκαν. Το δε εθιμοτυπικό της τελετής δεν παρέλειψε να περιλάβει και συμμετοχή ομάδων με ενδυμασίες γενιτσάρων με μουσικά όργανα, τονίζοντας έτσι ευθέως τις οθωμανικές καταβολές της σύγχρονης Τουρκίας.

Αμείλικτο προκύπτει το ερώτημα: Τυχαία επιλέχτηκε άραγε η ημερομηνία της 29ης Μαΐου για τη διοργάνωση της εντυπωσιακής αυτής τελετής, την ημέρα εκείνη που «η Πόλις εάλω»;

Τα σχόλια νομίζουμε περιττεύουν…


Σχολιάστε εδώ