Δείπνο Αναστασιάδη – Έρογλου σε βαρύ κλίμα

Το δείπνο έγινε σε βαρύ κλίμα λόγω της αντιπαράθεσης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Ντάουνερ, που ήθελε να αποδώσει στο δείπνο πολιτικό χαρακτήρα και να το εμφανίσει ως επανέναρξη των συνομιλιών. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να ξαναρχίσουν αμέσως διότι είναι απορροφημένος στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, ενώ θα πρέπει να γίνει καλή προετοιμασία. Η τουρκική πλευρά θέλει άμεση επανέναρξη των συνομιλιών για λύση-εξπρές, προκειμένου να επαναφέρει το Σχέδιο Ανάν ή, εάν αποτύχει η διαδικασία, να προχωρήσει, όπως είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου την περασμένη Δευτέρα στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας, στη μελέτη εναλλακτικών επιλογών, όπως αυτή των δύο κρατών.

Η αντιπαράθεση

Ο κ. Ντάουνερ 24 ώρες πριν από το δείπνο άδειασε τον Νίκο Αναστασιάδη δηλώνοντας ότι το έγγραφο των συγκλίσεων στο Κυπριακό το είχε παραδώσει από τις 30 Απριλίου. Η ύπαρξη του εγγράφου αποκαλύφθηκε στις 16 Μαΐου, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δηλώνει ότι δεν το είχε στην κατοχή του. Μετά τις δηλώσεις Ντάουνερ, ο κ. Αναστασιάδης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ισχυρίζεται ότι το έγγραφο είχε φτάσει μεν στο διπλωματικό του γραφείο, αλλά δεν είχε παραδοθεί στον ίδιο εγκαίρως. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε ήδη ανεπισήμως από τον αμερικανό υφυπουργό Έρ. Ρούμπιν την απομάκρυνση του Ντάουνερ. Αλλά και το σύνολο του πολιτικού κόσμου θέλει απομάκρυνση του Ντάουνερ λόγω της φιλοτουρκικής του στάσης. Από κύκλους του Προεδρικού λέγεται ότι επιθυμία του κ. Αναστασιάδη είναι ο νέος εκπρόσωπος του ΟΗΕ να είναι από την Ευρώπη.

Αμοιβαία αποδεκτή λύση

Δημοσίως, μετά το δείπνο, σε κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών που ανέγνωσε ο κ. Ντάουνερ, αμφότεροι δηλώνουν έτοιμοι να εργαστούν για λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο Κοινότητες. Με δηλώσεις του ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι «ακόμη βρισκόμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας». Οι συνομιλίες είναι πιθανό να αρχίσουν τον Οκτώβριο. Στις 15 Ιουνίου θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου για να μελετήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Στην ημερήσια διάταξη θα είναι και το θέμα του διορισμού διαπραγματευτή για το Κυπριακό, ο οποίος θα είναι αποδεκτός από όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.


Σχολιάστε εδώ