Ήρθε η ώρα του Παπακωνσταντίνου

Στην πρόταση αναφέρεται ότι «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, στηριζόμενες σε αδιαμφισβήτητα πραγματικά περιστατικά, ότι στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου συντρέχουν εξ υποκειμένου και εξ αντικειμένου οι προϋποθέσεις τέλεσης της αξιόποινης πράξης της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος». Αναφέρονται στους βασικούς ισχυρισμούς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι το cd με τη λίστα Λαγκάρντ ήταν προϊόν υποκλοπής, παρεδόθη ατύπως στη χώρα μας και ότι η δημοσιοποίηση του γεγονότος θα μπορούσε να διαταράξει τις σχέσεις Ελλάδος – Γαλλίας. Διαπιστώνεται δε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί ανετράπησαν πλήρως από το περιεχόμενο του υπό ημερομηνία 29.9.2010 εγγράφου του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας προς τον έλληνα πρέσβη στο Παρίσι Κ. Χαλαστάνη, στο οποίο αναφέρεται ότι η λίστα μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο για φορολογικούς λόγους και ότι η παράδοσή του έγινε κατά τρόπο πανηγυρικό με διαβιβαστικό έγγραφο και υπογραφές.

Ο Κανονισμός της Βουλής επιτρέπει στον Γ. Παπακωνσταντίνου να μιλήσει στην ολομέλεια για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ενώ σημειώνεται ότι η διαδικασία της ψηφοφορίας είναι μυστική. Τα έγγραφα του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών προκαλούν την εκ νέου κλήτευση στην Προανακριτική Επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη, του έλληνα πρεσβευτή στο Παρίσι Κ. Χαλαστάνη, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι παρέλαβε ανεπίσημα έναν φάκελο χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενό του.

Ο τρόπος που εισάγεται στην Ολομέλεια η σχετική πρόταση προκάλεσε ωστόσο την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιανουάριο ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε πρόταση να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου για απιστία και υπεξαγωγή εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος, η οποία καταψηφίστηκε από την κυβέρνηση. «Τότε, οι συνεταίροι της κυβέρνησης καταψήφισαν επιδεικτικά την πρότασή μας. Σήμερα, τρέχουν πανικόβλητοι να διαχειριστούν επικοινωνιακά το θέμα, προσπαθώντας συνένοχα να κόψουν και να ράψουν τη διερεύνηση, ώστε και πάλι να μην ακουμπήσει τους προστατευόμενούς τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, το ΣΔΟΕ έστειλε στην Προανακριτική Επιτροπή κατάλογο με 21 ονόματα που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ και το 2010 εκμεταλλεύτηκαν τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, που πέρασε τότε ο Παπακωνσταντίνου, για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό με ευνοϊκούς όρους. Έτσι 21 πρόσωπα με 33 λογαριασμούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων στην Ελβετία, επαναπάτρισαν κεφάλαια ύψους 30 εκατ. ευρώ πληρώνοντας φόρο 5%, (αντί 45% που ίσχυε πριν) με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να ωφεληθεί μόλις με 1,5 εκατ. ευρώ!

Η συνέχεια στα Δικαστήρια

Οι συνεδριάσεις της Προανακριτικής Επιτροπής έχουν τον τελευταίο μήνα αραιώσει, παραμένουν όμως τρικυμιώδεις κάθε φορά που δίνεται η δυνατότητα στα μέλη της να συναντηθούν. Εσχάτως η Ζωή Κωνσταντοπούλου απείλησε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγα με κατάθεση αγωγής εξαιτίας των συνεχών προσβολών που θεωρεί ότι δέχεται από αυτόν: «Οι υπερασπίστριες βιαστών είναι νοσταλγοί της χούντας! Αυτές είναι οι μέθοδοί της, αυτή είναι η πρακτική της που ακολούθησε για να αθωώσει βιαστή. Επί έναν χρόνο προσπαθούσε να εμποδίσει το δικαστήριο να απαγγείλει την ποινή», «Τι λέτε, κύριε; Μιλάτε για υπόθεση που δεν ξέρετε; Γνωρίζετε κάποια υπόθεση;», του απάντησε η Ζ. Κωνσταντοπούλου. «Να μου κάνετε μήνυση!», την προκάλεσε, για να πάρει την απάντηση: «Βεβαίως, θα σας γίνει. Θα σας γίνουν όλα αυτά που πρέπει. Αυτή είναι η δημοκρατική σας αντίληψη»!


Σχολιάστε εδώ