«Έγινε λάθος στην Ελλάδα»!

Χωρίς να αναφέρεται ευθέως στην Ελλάδα, το Ταμείο αμφισβητεί αν είναι σκόπιμο να διατίθενται δανειακά κεφάλαια διάσωσης χωρών από τον επίσημο τομέα για να συνεχίζεται η αποπληρωμή δανείων στους ιδιώτες πιστωτές. Και τονίζει ότι θα πρέπει να εξετασθεί αν είναι προτιμότερο να «κουρεύονται» πρώτα τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα και, ακολούθως, να εγκρίνεται η διάθεση δανείων από το ΔΝΤ και τις κυβερνήσεις.

Με απλά λόγια, το Ταμείο αναγνωρίζει πλέον ότι ήταν μεγάλο λάθος (το οποίο η Ελλάδα πλήρωσε πολύ ακριβά…) που δεν «κουρεύτηκε» εξαρχής το ελληνικό χρέος, από τον Μάιο του 2010, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προτίμησαν να δανείσουν τεράστια ποσά στην Ελλάδα, για να συνεχίσει να πληρώνει παλαιά ομόλογα, που κατείχαν κυρίως οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ουσιαστικά, το Ταμείο επιβεβαιώνει αυτό που έχουν τονίσει πολλοί οικονομολόγοι, ότι, δηλαδή, η Ελλάδα «θυσιάσθηκε», μπαίνοντας σε ένα πρόγραμμα που εξαρχής ήταν φανερό ότι θα οδηγούσε σε αδιέξοδο, προκειμένου να προστατευθούν οι μεγάλες, κυρίως γαλλογερμανικές, τράπεζες της Ευρωζώνης.


Σχολιάστε εδώ