Χέρι χέρι ΕΣΡ – Καρατζαφέρης

Το ΕΣΡ χορήγησε… δωρεάν στο ΑΡΤ TV και χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία ψηφιακή συχνότητα στη Θεσσαλονίκη και, μέσω του συστήματος της δικτύωσης, σε όλη την Ελλάδα. Είναι μια απόφαση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και δημιουργεί προηγούμενα, και τότε θα δούμε τι θα πει η πλειοψηφία του ΕΣΡ.

Η «απόφαση 241» για το ΑΡΤ TV του Γιώργου Καρατζαφέρη επιτρέπει στο κανάλι, που εξέπεμπε περιφερειακά στην Αθήνα με άδεια από το ΕΣΡ της κυβέρνησης Μητσοτάκη (10.9.1993), να εκπέμψει ψηφιακά και στη Θεσσαλονίκη και μέσω της δικτύωσης σε όλη την Ελλάδα. Η πλειοψηφία του ΕΣΡ έκρινε πως αρκούσε μόνο το ότι ο σταθμός είχε κάνει αίτηση το 1998 για εθνική εμβέλεια και πως εξέπεμπε (χωρίς δικαίωμα) στη Θεσσαλονίκη (κέντρο εκπομπής Χορτιάτη) για να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου 2644/1998 (άρθρο 17, παρ. 1).

Τι έλεγε ο νόμος; Πως οι σταθμοί θεωρούνται νομίμως λειτουργούντες όπου εξέπεμπαν όταν εκδόθηκε ο νόμος για τους περιφερειακούς και τους τοπικούς σταθμούς. Καθώς όμως αυτό δεν αρκούσε και για να πάρει εμμέσως τη δυνατότητα ψηφιακής πανελλαδικής εκπομπής το ΑΡΤ TV, το ΕΣΡ στην «απόφαση 241» κάνει ένα άλμα και αποφασίζει να νομοθετήσει. Η πλειοψηφία (οι δημοσιογράφοι Λ. Αλεξίου, Άρης Σταθάκης, Ε. Δεμίρη και ο γνωστός δικηγόρος Γιώργος Στεφανάκης) δηλώνει πως «πρόδηλο είναι ότι εκ παραδρομής στην ως άνω διάταξη του νόμου δεν αναφέρονται οι εθνικής εμβέλειας σταθμοί». Η μειοψηφία (Ι. Λασκαρίδης, Γ. Πακακώστας και Κ. Αποστολάς) δηλώνει πως «δεν πρόκειται περί αθελήτου παραλείψεως του νομοθέτη, αλλά αντιθέτως περί περιορισμού» ειδικά για τους τοπικούς και τους περιφερειακούς σταθμούς. Δηλαδή, με άλλα λόγια, για να μην «μπουκώσει» η μπάντα με τοπικούς και περιφερειακούς σταθμούς, ο νομοθέτης δεν τους έδωσε τέτοιο δικαίωμα επειδή κάποτε καταπάτησαν μια συχνότητα. Επιπροσθέτως, η μειοψηφία υπενθυμίζει πως, αν το ΑΡΤ TV ήταν σε αυτήν την κατηγορία της εθνικής εμβέλειας, θα υπήρχε και για εκείνο στην άδεια του 1993 η πρόβλεψη για τεχνική δικτύωση. Αυτό θυμίζουμε πως συνέβη με την περίπτωση του Μακεδονία TV, που έγινε πανελλαδικό μέσω της τεχνικής δικτύωσης με απόφαση που έλαβε το 1993 η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Επιπλέον, από απόφαση της ΕΕΤΤ προκύπτει πως είναι στην κρίση του ΣτΕ το αίτημα του ΑΡΤ TV για πανελλαδική άδεια και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο το ΕΣΡ ζήτησε να απέχει από την κρίση για το αν μπορεί να εκπέμπει ψηφιακά το κανάλι στη Μαλάξα του Νομού Χανίων εν όψει της μετάβασης. Το ίδιο το ΕΣΡ με έγγραφό του (2455/22-1-2010), απευθυνόμενο προς την ΕΕΤΤ, αναφέρει πως «το ζήτημα εάν ο τηλεοπτικός σταθμός με τον διακριτικό τίτλο ΤΗΛΕΑΣΤΥ είναι εθνικής ή περιφερειακής εμβέλειας εκκρεμεί ενώπιον του ΣτΕ, και το ΕΣΡ, κατά τη συνεδρίαση της 13ης.10.2009 αποφάσισε να μην επιληφθεί σχετικής καταγγελίας έως εκδόσεως αποφάσεως από το ΣτΕ». Τι άλλαξε, λοιπόν, στη συνεδρίαση της προηγούμενης Τρίτης και το ΕΣΡ απεφάνθη πως το κανάλι μπορεί να γίνει επί της ουσίας πανελλαδικό; Εκδόθηκε απόφαση από το ΣτΕ ή συντρέχουν άλλοι λόγοι;

Θέλει τις συχνότητες του Alter

Τις ορφανές συχνότητες του τηλεοπτικού σταθμού Alter θέλει να καταλάβει ο Γιώργος Καρατζαφέρης μετά την πρωτοφανή απόφαση του ΕΣΡ. Αντί να γίνει δημοπρασία των συχνοτήτων και να συγκεντρώσει έσοδα το Ελληνικό Δημόσιο, επιλέχθηκε να χορηγηθεί με αυτόν τον έωλο τρόπο η δυνατότητα ψηφιακής εκπομπής. Το κανάλι έχει ήδη ένα δίκτυο είκοσι πομπών και αναμεταδοτών σε όλη τη χώρα και θα εφαρμόσει την απόφαση που του επιτρέπει να εκπέμπει ψηφιακά στη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, παρακάμπτοντας τις έως τώρα απορριπτικές αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Τα ζητήματα που προκύπτουν από την «απόφαση 241» υπέρ Καρατζαφέρη είναι πολιτικά και νομικά. Το ΕΣΡ δείχνει να αγνοεί πεισματικά την 3578/2010 απόφαση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ, με την οποία έχει κρίνει πως οι περιφερειακές άδειες δεν είναι νόμιμες, όπως δεν είναι συνταγματικό και το καθεστώς προσωρινής λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών. Η κρίση του Δ΄ Τμήματος ταιριάζει απόλυτα, καθώς παραβιάζεται η αρχή της ισότητας με το άρθρο 17 του ν. 2644/1998, το οποίο επικαλείται το ΕΣΡ. Το ΣτΕ αναφέρει πως το συγκεκριμένο άρθρο «θέτει τα πρόσωπα εκείνα τα οποία, ενώ είχαν την πραγματική δυνατότητα και τη βούληση να ιδρύσουν τηλεοπτικό σταθμό, δεν το έπραξαν όμως αυθαιρέτως και δεν παρέβησαν τον νόμο, σε εξόχως μειονεκτική μοίρα σε σχέση με τα πρόσωπα τα οποία, με την αυθαίρετη κατάληψη ραδιοσυχνότητας, ίδρυσαν παρανόμως, χωρίς δηλαδή άδεια, τηλεοπτικό σταθμό». Η απόφαση ελέγχεται και για το προφανές, επειδή το ΕΣΡ δεν έχει νόμιμη συγκρότηση, σύμφωνα με αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ.

*** Προσφυγή και στη Δικαιοσύνη ετοιμάζει τελικά η ΕΙΤΗΣΕΕ για την «απόφαση 241» του ΕΣΡ περί ΑΡΤ TV. Αναμένεται η έκδοση επίσημης ανακοίνωσης.

Τι λέει η Αλεξίου

Δεν είναι πανελλαδικής εμβέλειας η ψηφιακή εκπομπή του ΑΡΤ TV, υποστηρίζει από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, δημοσιογράφος, Λίνα Αλεξίου σε δήλωσή της προς το «Π». Το ΑΡΤ TV θα εκπέμπει ψηφιακά στη Θεσσαλονίκη και θα παρακολουθήσουμε αν θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα.


Σχολιάστε εδώ