Τον Ιούλιο θα συζητήσουν τα «σημεία τριβής» τους Τσίπρας και συνιστώσες

Τα θέματα αυτά αποτέλεσαν σημείο σύγκρουσης (πολιτισμένης, πάντως) στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή, με αποτέλεσμα μετά τις διαφωνίες που υπήρξαν ο Αλ. Τσίπρας να προχωρήσει σε μια τακτική κίνηση και να μην επιμείνει στη λήψη απόφασης τώρα, αλλά να παραπέμψει όλα τα θέματα στο ιδρυτικό συνέδριο, το οποίο είναι κυρίαρχο να αποφασίσει για τα πάντα. Έτσι, πρότεινε και έγινε αποδεκτό να μη διαλυθούν τώρα οι συνιστώσες, αλλά να αποφανθεί επί του θέματος το συνέδριο, αφού στην «εδώ και τώρα» διάλυση αντέδρασαν ο Μ. Γλέζος, ο Γ. Θεωνάς και στελέχη της κίνησης του Π. Λαφαζάνη, ο οποίος διαφωνεί κυρίως με την πρόταση να μην υπάρχουν χωριστές λίστες για την εκλογή στην Κεντρική Επιτροπή του νέου κόμματος.

Οι διαφωνούντες φοβούνται ότι με τη διάλυση των συνιστωσών και την ενιαία λίστα εκλογής ο ρόλος τους θα περιοριστεί δραστικά και ο έλεγχος του κόμματος θα περάσει ολοκληρωτικά στην πλειοψηφία. Υπενθυμίζουν, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο 27% (από το 4,5% που είχε) με τη σημερινή του λειτουργία και τον ριζοσπαστικό λόγο που εξέφραζε και τονίζουν ότι ενδεχόμενη στροφή στον «ρεαλισμό» και στρογγύλεμα των θέσεών του θα απογοητεύσουν τους ψηφοφόρους που εμπιστεύθηκαν το κόμμα στις περσινές εκλογές.

Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας θεωρεί ότι στην πορεία προς την ανάληψη της διακυβέρνησης οι συνιστώσες και οι παραλυτικές ισορροπίες που δημιουργεί η δράση τους είναι βαρίδι που κρατάει πίσω το κόμμα και στέλνει συγκεχυμένα μηνύματα στην κοινωνία.

Το ηγετικό επιτελείο του κόμματος εκτιμά ότι το θέμα της διάλυσης των συνιστωσών είναι πλέον ώριμο και έχει την αποδοχή της βάσης του κόμματος, ενώ ευελπιστεί ότι αυτό θα εκφραστεί τόσο στη σύνθεση των μελών του συνεδρίου όσο και στις σχετικές αποφάσεις που αυτό θα πάρει.

Ο Αλ. Τσίπρας, όπως είναι φυσικό, αισθάνεται κυρίαρχος και θα επιβάλει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο τις απόψεις του, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι αποτελεί το ισχυρό χαρτί του κόμματος και την κυριαρχία του δεν πρόκειται να την αμφισβητήσει καμία εσωκομματική αντιπολίτευση, όσο ισχυρή κι αν είναι.

Στελέχη της ηγεσίας τονίζουν ότι με τις παρεμβάσεις του ο Αλ. Τσίπρας δεν απευθύνεται σε ένα στενό εσωκομματικό ακροατήριο, όπως συνέβαινε όταν το κόμμα ήταν στα όρια της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, αλλά συνολικά στην κοινωνία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κατανοήσει τους βυζαντινισμούς της εσωκομματικής λειτουργίας.

«Τους δύο μήνες μέχρι το συνέδριο πρέπει να καταλάβουμε ότι τις διαδικασίες μας δεν τις παρακολουθεί μόνο ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς αλλά η κοινωνία συνολικά και κυρίως ο κόσμος που μας πιστεύει αλλά και αυτός που ταλαντεύεται», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ως εκ τούτου, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να προχωρήσει ανοιχτά, χωρίς να κρύβει τις διαφορετικές απόψεις, αλλά έχοντας στο μυαλό του ότι αυτήν τη στιγμή δίνει εξετάσεις όχι μόνο στον κόσμο που πλήττεται από την κυβερνητική πολιτική αλλά και στην Ιστορία.

Δεν είναι νομοτέλεια, είπε, ότι θα μας δοθεί η ιστορική ευκαιρία να πάρουμε τις τύχες της χώρας στα χέρια μας, αφού είμαστε υπό διαρκή δοκιμή, ενώ απευθυνόμενος στους διαφωνούντες τόνισε ότι ο εχθρός «είναι έξω, δεν είναι εδώ μέσα. Θέλω να καταστήσω σαφές πως παρεμβάσεις που δίνουν την αίσθηση ότι κάποιοι εδώ μέσα, προκειμένου να κερδίσουν δύο ψήφους παραπάνω, είναι έτοιμοι να κάνουν εκχωρήσεις κάνουν κακό».

Μάλιστα, απευθυνόμενος κυρίως στην κριτική που ασκεί η πλευρά Λαφαζάνη, τόνισε ότι «δεν υπάρχουν προστάτες των ιερών και οσίων της ριζοσπαστικής Αριστεράς και κάποιοι που είναι έτοιμοι να τα εκχωρήσουν στη σοσιαλδημοκρατία. Είναι πλούτος η διαφορετική άποψη στον χώρο μας, συζητάμε ανοιχτά και για το ευρώ και για τη στρατηγική μας, και καμία άποψη δεν ενοχοποιείται».

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι «πρέπει να συμφωνούμε σε κάτι στη στρατηγική μας προκειμένου να πάμε μπροστά, ότι ο στόχος μας είναι κοινός και δεν είναι άλλος από το να προχωρήσουμε μπροστά για έναν μεγάλο μετασχηματισμό της χώρας».

Στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν φυσικά τις κινήσεις του πρώην προέδρου του κόμματος Αλ. Αλαβάνου μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας νέου κόμματος, με κύριο αίτημα την έξοδο από το ευρώ, αλλά εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να τους στοιχίσει εκλογικά αφού, όπως τονίζουν στελέχη του, η κίνηση Αλαβάνου εκλαμβάνεται από τους αριστερούς ως κίνηση που στόχο έχει να βάλει ένα ανάχωμα στη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, εξ ου και η προβολή του από τα κυρίαρχα Μέσα Ενημέρωσης.


Σχολιάστε εδώ