Σύννεφα στην κυβέρνηση

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι κάτι περισσότερο από εμφανές ότι το αξιοποιούν ως αφορμή για να προβάλουν εκ νέου τις ενστάσεις και τις διαφωνίες τους για τον τρόπο με τον οποίο «διοικεί» ο Αντ. Σαμαράς την τρικομματική κυβέρνηση.

Με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία, οι Β. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης υπογραμμίζουν τη δυσφορία τους για τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζει να λειτουργεί η κυβέρνηση. Για το ότι όλες οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται από τον πρωθυπουργό και έναν κλειστό κύκλο υπουργών που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ενημερώνονται από τα Μέσα Ενημέρωσης. Αυτές ακριβώς τις ενστάσεις τους φέρονται αποφασισμένοι να τις θέσουν με επιτακτικό τρόπο στην αυριανή σύσκεψη οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, το δε κλίμα που εκπέμπουν τα επιτελεία τους είναι σχεδόν… πολεμικό. Αντίθετα, στο Μέγαρο Μαξίμου τηρούν χαμηλούς τόνους, σε μια προσπάθεια να αποφορτιστεί το κλίμα και να διευκολυνθεί ο κ. Σαμαράς στην προσπάθεια αναζήτησης συμβιβαστικής λύσης. «Πρέπει να μάθουμε να κυβερνάμε με τις διαφωνίες μας», τόνισε σε μια αποστροφή των λόγων του.

Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά αποδίδουν σε πολιτικές σκοπιμότητες την ένταση που υπάρχει από πλευράς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. «Προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη», αναφέρουν, ενώ θεωρούν ότι οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης λειτουργούν… κάτω από τον φόβο του Αλ. Τσίπρα. Ο πρώτος έχει έναν επιπλέον λόγο, παρατηρούν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ φυλλορροεί και αντιμετωπίζει το φάσμα της διάλυσης.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι κάνουν ένα βήμα πιο πέρα και τονίζουν ότι οι «φωνές» των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη είναι για το «θεαθήναι», καθότι «από τη στιγμή που μπήκαν στην κυβέρνηση, είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να κάνουν πίσω». «Γνωρίζουν πολύ καλά ότι ή όλοι μαζί θα σωθούμε ή όλοι μαζί θα καταστραφούμε», υπογραμμίζουν. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έθεσε εκ νέου το ζήτημα του ανασχηματισμού (αμέσως μετά το συνέδριο της ΝΔ), αλλά είναι άγνωστο αν θα συζητηθεί το θέμα αυτό κατά την αυριανή σύσκεψη.

Τώρα, όσον αφορά την… «πέτρα του σκανδάλου», το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να βρει τη χρυσή τομή. Κάτι που δείχνει εξαιρετικά δύσκολο, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητούν επιτακτικά το νομοθέτημα που ετοίμασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης, έστω και με ορισμένες βελτιώσεις (διορθώσεις), να ψηφισθεί από τη Βουλή. Από την άλλη, η θέση της Νέας Δημοκρατίας, όπως έχει διατυπωθεί κατ’ επανάληψη, στο ανώτατο μάλιστα επίπεδο, είναι ότι δεν χρειάζεται νέο νομοσχέδιο, καθώς το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο επαρκεί για την αντιμετώπιση ρατσιστικών φαινομένων. Πόσω μάλλον που, κατά δήλωση στελεχών του κόμματος, το 90% των ρυθμίσεων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του κ. Ρουπακιώτη ισχύει από το 1979! (σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 15)


Σχολιάστε εδώ