Στους Ρώσους πάνε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ

Όλα έχουν συμφωνηθεί μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια, επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, μετά το πράσινο φως που άναψε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ύστερα από τη συνάντηση που είχε με το αφεντικό της Gazprom, κ. Μίλερ, ο οποίος για τρίτη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες ήρθε στην Αθήνα, σηματοδοτώντας έτσι το σοβαρό ενδιαφέρον που έχουν οι Ρώσοι κυρίως για τη ΔΕΠΑ και δευτερευόντως για τη ΔΕΣΦΑ.

Ο διαγωνισμός θα γίνει μέχρι το τέλος του μήνα από το ΤΑΙΠΕΔ. Για το θέμα της ημερομηνίας και τη ρύθμιση των τελευταίων λεπτομερειών συνεδρίασε την Παρασκευή το διοικητικό συμβούλιό του υπό τον πρόεδρό του Στέλιο Σταυρίδη.

Ως προς την τιμή, για τη ΔΕΠΑ η εκτίμηση είναι ότι η Gazprom δεν θα προσφέρει λιγότερα από τα 900 εκατ. ευρώ που είχε δώσει ως ενδεικτική προσφορά. Όμως τίποτε δεν είναι σίγουρο από πλευράς τιμής.

Πρόβλημα να τεθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, ότι δημιουργείται μονοπωλιακό καθεστώς από τη στιγμή που περάσουν στην Gazprom και οι δύο εταιρείες, αποκτώντας έτσι δεσπόζουσα θέση, πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει. Στην περίπτωση όμως που μπει, έχουν από τώρα τη διέξοδο. Η Gazprom θα πάρει τη ΔΕΠΑ και η Sintez τη ΔΕΣΦΑ. Και αυτό το θέλει η ρωσική πλευρά, γιατί η Sintez είναι συμφερόντων Πούτιν και η απόκτηση μιας εταιρείας σε άλλη χώρα αποτελεί μια βάση για την ανάπτυξή της, όπως λένε.

Στο μεταξύ, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Αρζεμπαϊτζάν, τη θερμή συνάντησή του με τον αζέρο Πρόεδρο και τις συζητήσεις για στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στο ενεργειακό επίπεδο (και όχι μόνο), τα δημοσιεύματα που είδαν το φως, ότι η αζέρικη εταιρεία Socar ενδιαφέρεται για τη ΔΕΣΦΑ και ότι θα μετέχει στον διαγωνισμό, χαρακτηρίζονταν ως… παραμύθια.

Η κατάληξη του διαγωνισμού για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, με συμμετέχουσες μόνο τις δυο ρωσικές εταιρείες, καθιστά κενό λόγο τη διακήρυξη τόσο της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ όσο και της κυβέρνησης, ότι θα τις πάρουν όποιοι δώσουν τα περισσότερα, από τη στιγμή που δεν θα υπάρξει ανταγωνισμός.


Σχολιάστε εδώ