Στα αζήτητα…

Το Μέγαρο Μαξίμου πρώτα «πάγωσε» τις διαδικασίες στο Κοινοβούλιο και τώρα προσανατολίζεται στο να παραπέμψει το ζήτημα στις ελληνικές καλένδες. Στην αντίπερα όχθη, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιμένουν στην ανάγκη το νομοσχέδιο που ετοίμασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης, έστω και με ορισμένες διορθώσεις (βελτιώσεις), να ψηφισθεί από τη Βουλή. Προκειμένου, όπως σημειώνουν, να παταχθούν σκληρά τα κρούσματα ρατσιστικής βίας που αυξάνονται συνεχώς στη χώρας μας. Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι αρκετό για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και τονίζει ότι το 90% των ρυθμίσεων που περιέχει το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη ισχύουν από το 1979. Λύση στο αδιέξοδο αναμένεται να δοθεί στο ανώτατο επίπεδο, καθώς αύριο πραγματοποιείται σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην ενδοκυβερνητική διαμάχη παρενέβη και ο ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε λόγο για «κυβερνητική φαρσοκωμωδία», ότι η κυβέρνηση τελεί υπό την ομηρία της Χρυσής Αυγής και πως η ΝΔ κλείνει το μάτι στο ακροδεξιό κόμμα. Αναφορά στη Χρυσή Αυγή και στη δράση της κάνει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που τη χαρακτηρίζει «αντισημιτικό και ξενοφοβικό κόμμα», ενώ εγκαλεί τους έλληνες πολιτικούς επειδή δεν έχουν κάνει όσα πρέπει για την αντιμετώπισή της. Αναφέρει επίσης ότι μέλη του ακροδεξιού κόμματος συνδέονται με επιθέσεις εναντίον μεταναστών που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα.

«Αντί πινακίου φακής»

ΣΤΟΝ απόηχο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα, στην κυβέρνηση προσπαθούν να συντηρήσουν το κλίμα ευφορίας και παράλληλα να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας και όσα ανακύπτουν από τις επιταγές της «τρόικας». Ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε της άποψής του ότι το κλίμα αλλάζει διεθνώς για την Ελλάδα, πρόσθεσε ωστόσο ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής και η πορεία σταθερή και χωρίς αποκλίσεις. Δέχεται ωστόσο τη σκληρή κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι το «ξεπούλημα» των στρατηγικών εργαλείων για την ανάπτυξη και των δημοσίων αγαθών και ταυτόχρονα η διάλυση του κράτους και οι μισθοί πείνας, δεν συνιστούν στρατηγική εξόδου από την κρίση και την οικονομική ανασυγκρότηση, αλλά μετατρέπουν την Ελλάδα σε τριτοκοσμική χώρα. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατηγορούν τη κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο ούτε πυξίδα και πως το μόνο που κάνει είναι να διαπραγματεύεται ως σύγχρονος πλασιέ την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας αντί πινακίου φακής. Το ΚΚΕ από την πλευρά του τονίζει ότι οι όποιες συμφωνίες της κυβέρνησης έχουν ως αποκλειστικό στόχο τη διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, ντόπιων η ξένων, και ως εκ τούτου ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να παρασυρθεί από το κλίμα εθνικής επιτυχίας που καλλιεργείται.

Συμπληγάδες…

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ μέτρηση για το ζήτημα ιδιωτικοποίησης ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, το οποίο έχει προ πολλού υπερβεί τα όρια της οικονομίας και των αποκρατικοποιήσεων και έχει εξελιχθεί σε γεωστρατηγικό πρόβλημα υψίστης σημασίας. Η προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών λήγει στις 29 Μαΐου, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια νέα, ολιγοήμερη παράταση. Οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς είναι ασφυκτικές, τόσο από αμερικανικής, όσο και από ρωσικής πλευράς. Στις αρχές της εβδομάδας την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε εκ νέου ο επικεφαλής της Gasprom Αλ. Μίλερ και έθεσε συγκεκριμένους όρους, ενώ η Μόσχα έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει η Ελλάδα να αποφασίσει με αμιγώς οικονομικά κριτήρια. Να μην υπεισέλθουν πολιτικά και διπλωματικά κριτήρια, αναφερόμενη ουσιαστικά στις αμερικανικές πιέσεις. Από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν με πλήρη διαφάνεια, αλλά γνωρίζουν ότι όποια κι αν είναι η τελική επιλογή, θα υπάρξουν αντιδράσεις και συνέπειες σε διάφορα επίπεδα.

Δύσκολες ισορροπίες

ΣΤΟ συνέδριο του Ιουλίου αναμένεται να διευθετηθεί το πρόβλημα πολιτικής και οργανωτικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση του Αλ. Τσίπρα να μετατραπεί σε ένα ενιαίο κόμμα με αυτόματη διάλυση των επιμέρους τάσεων (συνιστωσών). Με την προοπτική αυτή αντιδρούν αρκετοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούν για κατάργηση της δημοκρατικής λειτουργίας κι άλλοι που επισημαίνουν ότι με τη συγκεκριμένη μορφή του κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη μιας μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού. Κατηγορηματικά αντίθετος δηλώνει ο Παν. Λαφαζάνης κι ορισμένοι σπεύδουν να προεξοφλήσουν ότι από την κόντρα θα επέλθει ρήξη κι ο τελευταίος θα αποχωρήσει (μαζί με τα στελέχη της επιρροής του) και θα κατευθυνθεί προς το νέο κόμμα που ίδρυσε ο Αλ. Αλαβάνος. Το κόμμα φέρει τον τίτλο Σχέδιο Β’ και έχει ως βασικό δόγμα την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, θέση από την οποία δεν απέχει πολύ ο κ. Λαφαζάνης.

Στριμώχνεται

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ δυσχερής καθίσταται η θέση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς στην υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ, μετά την αποκάλυψη ότι το σχετικό έγγραφο εστάλη από τη Γαλλία με την επίσημη διαδικασία προκειμένου να αξιοποιηθεί για φορολογικούς σκοπούς. Ο ίδιος είχε ισχυριστεί το ακριβώς αντίθετο: Ότι είχε φτάσει ανεπίσημα στην Αθήνα και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την είσπραξη φόρων. Σε δηλώσεις του ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης σημείωσε ότι το περίφημο usb του είχε δοθεί από τον κ. Παπακωνσταντίνου χωρίς συνοδευτικό έγγραφο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, έστρεψε τα πυρά του και κατά του Β. Βενιζέλου, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών. Απαντώντας, το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο κ. Βενιζέλος δεν ενημερώθηκε ποτέ για το επίσημο έγγραφο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών κι έκανε λόγο για «απέλπιδα προσπάθεια» του ΣΥΡΙΖΑ να ενοχοποιήσει τον κ. Βενιζέλο.


Σχολιάστε εδώ