ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΑ

Η Έκθεση…

Λίγο πιο αναλυτική στο θέμα της Θράκης είναι η φετινή έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το σχετικό απόσπασμα αναφέρει ότι «η επίσημα αναγνωρισμένη μουσουλμανική μειονότητα των περίπου 150 χιλιάδων που κατοικούν στην Θράκη, αποτελείται κυρίως εθνικά από άτομα τουρκικής, πομακικής καταγωγής και από κοινότητες των Ρομά. Ορισμένα μέλη της κοινότητας των Πομάκων ισχυρίστηκαν ότι μέλη της τουρκόφωνης κοινότητας τους πίεσαν να αρνηθούν την ύπαρξη πομακικής ταυτότητας χωριστής από την τουρκική ταυτότητα. Ορισμένοι Πομάκοι ισχυρίστηκαν πως μέλη της κοινότητας των Πομάκων έλαβαν χρηματικά κίνητρα για να αυτοπροσδιοριστούν ως Τούρκοι».

Βέβαια, απλώς καταγράφει και δεν υπεισέρχεται στην ουσία του πράγματος, δηλαδή ούτε καν αναδεικνύεται η ανάμειξη του τουρκικού προξενείου, των παράνομων τουρκοσυλλόγων που προσπαθούν να αλλοιώσουν την εθνοτική καταγωγή των Πομάκων, αλλά τελευταία και των Ρομά – πόσω μάλλον να καταδικάζεται…

Οι «συντοπίτες» μας κάνουν καλά τη δουλειά τους…

Σε σεμινάριο του ΟΑΣΕ στην Πολωνία συμμετείχε ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δ. Θράκης, στο διάστημα 13-15 Μαΐου, με κεντρικό θέμα τα ΜΜΕ και την ελευθεροτυπία και βεβαίως δεν έχασαν τα μέλη του την ευκαιρία να συκοφαντήσουν για άλλη μια φορά τη χώρα μας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μπιρλίκ», που εκδίδεται στην Κομοτηνή, τη δεύτερη μέρα του σεμιναρίου «πήρε το λόγο το μέλος της BTAYTD, δρ Αλή Χουσεΐνογλου, που παρουσίασε ένα γραπτό κείμενο για την ελευθερία έκφρασης.

Ο Χουσεΐνογλου άρχισε την ομιλία του δίνοντας σύντομες πληροφορίες για την «Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης» και ανέφερε πως το ελληνικό σύνταγμα και οι νόμοι προστατεύουν την ελευθερία των ΜΜΕ και την πρόσβαση στην πληροφορία.

Σχετικά με τα ΜΜΕ και την ελευθερία έκφρασης στη Δυτική Θράκη, ο Χουσεΐνογλου ανέφερε πως στο παρελθόν εφημερίδες της μειονότητας αντιμετώπισαν κάποια γραφειοκρατικά εμπόδια και ότι σε θέματα ΜΜΕ και ελευθερίας έκφρασης, σε σχέση με παρελθόντα χρόνια, υπήρξαν κάποιες βελτιώσεις, αλλά ανεπαρκείς.

Άνοιξε πάλι…

Μπορεί να υπάρχει απόφαση δικαστηρίου για τα φορολογικά του κυλικείου της μουσουλμανικής νεολαίας στην Κομοτηνή, ο «θεσμός» ωστόσο συνεχίζει ανεπηρέαστος τις εκδηλώσεις του. Τα ερωτήματα, αν μη τι άλλο, εύλογα:

Το παράνομο αυτό σωματείο έβγαλε άδεια λειτουργίας για το κυλικείο του; Αν όχι, τότε πώς λειτουργεί; Αποδείξεις χτυπάει; Ενοίκιο πληρώνει για τον χώρο στον οποίο λειτουργεί; Αποδείξεις για το ενοίκιο υπάρχουν;

Ωραία ως… Τουρκάλα

Οι ξυλοδαρμοί, οι δολοφονίες και γενικότερα η κακοποίηση γυναικών στη γείτονα είναι σε καθημερινή βάση στις εφημερίδες (κάτι σαν τα εφημερεύοντα φαρμακεία…). Έλα όμως που η κυρία Σιμπέλ Ουρεσίν, που είναι σύμβουλος στους δήμους του Φάτιχ και του Εγιούπ του ΑΚΡ και είχε έρθει στην επικαιρότητα με τις δηλώσεις της που υπερασπιζόταν την πολυγαμία, σε συνέντευξή της στο περιοδικό «Ίκρα» υπερασπίστηκε τη βία σε βάρος των γυναικών.

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας «Βατάν», όταν ρωτήθηκε «Για ποιο λόγο φτάνει ένας άντρας να γίνει φονιάς και να σκοτώσει; Για ποιο λόγο αισθάνεται την ανάγκη να εφαρμόσει βία;», αυτή απάντησε: «Σίγουρα επειδή οι γυναίκες βγάζουν γλώσσα! Οι γυναίκες απέκτησαν χρήματα και το εγώ τους ανέβηκε πολύ. Ξέρουν πολλά και μιλάνε πολύ, ενώ στη γυναίκα πάει να είναι αφελής και ευγενική. Έτσι είναι στη θρησκεία μας. Ναι, μπορεί να ξέρει πολλά η γυναίκα, αλλά το σωστό δεν είναι να λέει αυτά που ξέρει, πιστεύω πως της πάει πολύ περισσότερο να σωπαίνει. Πραγματικά γνωρίζω τέτοιες νύφες και γυναίκες που εκνευρίζουν και εμένα. Το να τρελαθεί ο άντρας τους είναι πολύ φυσιολογικό. Εσύ θα με βαρούσες στα καλά καθούμενα; Είναι φανερό πως υπάρχει κάποια πρόκληση. Γιατί χτυπάνε οι άντρες; Διότι οι γυναίκες συνεχώς μιλάνε, γι’ αυτό και εγώ πιστεύω πως σε τέτοιες γυναίκες, τους πρέπει το ξύλο. Φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις, στις οποίες κάποιος μεθυσμένος ή ψυχολογικά άρρωστος δέρνει τη γυναίκα του, αλλά αυτά είναι πολύ σπάνια».

Μάλιστα, τραβώντας το θέμα ακόμη περισσότερο, η Σιμπέλ Ουρεσίν, αναφερόμενη στις δολοφονίες γυναικών, δήλωσε: «Μα τι να κάνει ο άνθρωπος; Η γυναίκα τον τρέλανε».

Η κυρία δεν προβληματίζεται… Τα ‘χει ξεκάθαρα στο οθωμανικό κεφάλι της.


Σχολιάστε εδώ