επί του πιεστηρίου

Στη Δυτική Μακεδονία έρευνα της Eurostat κατέγραψε ότι το 72% των νέων έως 24 ετών δεν έχει βρει δουλειά. Όλοι και όλα κρέμονται από τον τουρισμό. Θα ‘ρθουν 17 εκατομμύρια τουρίστες, λένε. Το νούμερο δεν λέει πολλά πράγματα. Το πόσα λεφτά θα χαλάσουν είναι το ζητούμενο. Όπως ζητούμενο είναι και από τους ξένους επισκέπτες μας οι τιμές να μην είναι ληστρικές, η ποιότητα του φαγητού και του σέρβις να είναι ενός καλού επιπέδου και να μην τους βλέπουμε ως αντικείμενο κερδοσκοπίας για να ξανάρθουν και του χρόνου, να φέρουν μαζί τους και φίλους τους και να γίνουν οι διαφημιστές της Ελλάδας. Τότε μόνο θα είμαστε κερδισμένοι.

Στα πλαίσια αυτά κινείται ο συναγερμός που έχει σημάνει, σύμφωνα με τις οδηγίες του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης σε όλους τους φορείς που εποπτεύει. Και είναι αυτοί που έχουν άμεση σχέση με τον κόσμο που έρχεται σε επαφή ο τουρίστας. Κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη τους περιφερειάρχες, στην οποία μετείχε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και δόθηκαν οδηγίες για τον καλύτερο συντονισμό. Επίσης ο κ. Στυλιανίδης χορήγησε 18.400.000 ευρώ σε όλους τους δήμους της χώρας για θέματα καθαριότητας, φωτισμού και συντήρηση οδικού δικτύου.

Από τη μια δεν υπάρχουν χρήματα για βασικές ανάγκες στα νοσοκομεία, ακόμη και για γάζες και οινόπνευμα, και από την άλλη φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα σπαταλούν λεφτά ως χορηγοί σε διάφορες εκδηλώσεις. Όπως η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ, τα Ελληνικά Λιπάσματα και άλλοι. Κάποιος θα πρέπει να τους τραβήξει το αυτί. Και αν θέλουν να κάνουν δημόσιες σχέσεις, ας πληρώνουν από την τσέπη τους.

Μήνες περιμένουν χιλιάδες άνθρωποι με αναπηρία για να επαναξιολογηθούν. Η γραφειοκρατία συνεχίζει να κάνει το θαύμα της. Ζει και βασιλεύει, η χάρη της έχει φθάσει μέχρι την Κίνα και ήταν παρούσα στο τραπέζι των κρίσιμων συνομιλιών του Σαμαρά με τον κινέζο ομόλογό του. Προϋπόθεση για να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα είναι το τέρας να καταπολεμηθεί, πράγμα για το οποίο δεν χρειάζεται ούτε ένα ευρώ. Μόνο πολιτική βούληση, μόνιμη και αδιαπραγμάτευτη, απαιτείται… Ως τότε όμως θα συνεχίζει να διώχνει επενδυτές και να βασανίζει τους πολίτες τούτης της χώρας. Αυτό βιώνουν και οι ανάπηροι. Και έχουν φθάσει σε τέτοιο σημείο απόγνωσης και οργής, που ένας 47χρονος να δηλώνει ότι αν του κόψουν την αναπηρική σύνταξη, θα κόψει το χέρι του. Και όπως έγινε γνωστό, το μοναδικό εισόδημα της οικογένειάς του είναι αυτή η σύνταξη, κύριε πρωθυπουργέ.

Ωριμότητα -και μάλιστα απίστευτη- λέγεται η ανοχή που, όπως γράφει καθημερινή εφημερίδα, δείχνει η κοινωνία στη θύελλα που σαρώνει τα πάντα. Και πράγματι όχι απλώς απίστευτη είναι, αλλά και έχει εκπλήξει τον κόσμο. Γι’ αυτό και πολλοί ψάχνουν να βρουν τι σημαίνει αυτή η ανοχή. Έχει η κοινωνία καταθέσει τα όπλα; Μα τότε ας μη διαμαρτύρεται… Όχι μόνο για αυτά που πέντε χρόνια έχει υποστεί, αλλά και για αυτά που έρχονται. Έχει βέβαια ένα δίκιο. Σε ποιον να ακουμπήσει; Φως δεν βλέπει… Και για αυτό φταίει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Για να μην ξεχνάμε τη διαταγή που έχει εκδόσει η… καλή μας η «τρόικα» -που όλα τα φροντίζει, όπως κάνει η κάθε καλή νοικοκυρά-, μέχρι το 2016 θα πρέπει να έχουν απολυθεί από το Δημόσιο 103.458 υπάλληλοι, ώστε από 727.458 που είναι σήμερα να… γίνουν 624.000. Aυτά και εν αναμονή νεωτέρας απόφασης…


Σχολιάστε εδώ