Απειλεί η ΔΗΜΑΡ να καταθέσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Η ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμη να σηκώσει το γάντι και ο Φώτης Κουβέλης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», θα παίξει τα… ρέστα του στην προγραμματισμένη σύσκεψη της Δευτέρας, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα πως «ή κατατίθεται το νομοσχέδιο ή η ΔΗΜΑΡ θα το φέρει μόνη της το αμέσως επόμενο διάστημα».

Μπορεί, λοιπόν, το Μέγαρο Μαξίμου να διεμήνυσε εμμέσως πλην σαφώς -μέσω του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου- ότι δεν θεωρεί σκόπιμη την προώθηση της επίμαχης νομοθετικής πρωτοβουλίας στη Βουλή, ωστόσο στην Αγίου Κωνσταντίνου κρατούν τον άσο στο μανίκι. Κι αυτό γιατί έχουν εξασφαλίσει τη «συμπαράσταση» τόσο της Ιπποκράτους όσο και της Κουμουνδούρου (ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ), πράγμα που τους δίνει το πλεονέκτημα να οικοδομήσουν ένα τείχος απέναντι σε ΝΔ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή (παρότι αριθμητικά τα κουκιά ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ δεν βγαίνουν), εκθέτοντας τον Σαμαρά ότι έχει τις ίδιες απόψεις με Καμμένο και Μιχαλολιάκο.

Το κυβερνητικό «σκάφος», λοιπόν, βρίσκεται σε μεγάλες φουρτούνες και η εικόνα της σπαρασσόμενης κυβέρνησης είναι πια κάτι παραπάνω από εμφανής. Στην αυριανή σύσκεψη των «τριών» θα γίνει μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή και να μην οδηγηθεί στα άκρα η υπόθεση του σχεδίου Ρουπακιώτη για τον ρατσισμό, ενώ, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», στο τραπέζι των αρχηγών θα τεθεί και η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Τη συνάντηση είχε ζητήσει με δημόσια δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ωστόσο η επίσημη ανακοίνωση προέκυψε από το στρατόπεδο της Αγίου Κωνσταντίνου, αφού είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Όπως είπε στο «Π» στενός συνεργάτης του κ. Κουβέλη, «ο πρόεδρος τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό και του ζήτησε να προχωρήσει το νομοσχέδιο χωρίς διαδικαστικά κωλύματα. Αυτή είναι και η πολιτική θέση της ΔΗΜΑΡ, κάτι άλλωστε που είχαν συμφωνήσει οι τρεις αρχηγοί και στην τελευταία τους συνάντηση. Χρειάζεται ένας νέος νόμος που να αντιμετωπίζει τον ρατσισμό». Η ίδια πηγή, εξηγώντας στο «Π» την ενόχληση του τρίτου κυβερνητικού εταίρου για όσα διημείφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα, τόνισε πως «ο Κουβέλης επιθυμεί ταυτόχρονα να στείλει το μήνυμα πως δεν είναι δυνατόν να συνεχίζονται οι διαρροές τέτοιου τύπου. Τα κόμματα της συγκυβέρνησης είναι τρία», φωτογραφίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις κινήσεις του γραμματέα της κυβέρνησης κ. Τάκη Μπαλτάκου.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στο εσωτερικό της Αγίου Κωνσταντίνου δεν επικράτησε και το πιο ευχάριστο κλίμα. Τόσο οι βουλευτές όσο και τα στελέχη του κόμματος… έβγαζαν καπνούς με όσα έφταναν στ’ αυτιά τους για τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Αλλά υπήρξαν και πιο επιφυλακτικές «απόψεις», όπως αυτές της Μαρίας Ρεπούση και του Γιάννη Πανούση, ο οποίος υπογράμμισε πως «χρειάζεται ένα τέτοιο νομοσχέδιο, αλλά με λίγη προσοχή, για να μη μας γυρίσει ανάποδα».

Από κει και πέρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, αναφερόμενος στην ισχυρή πλειοψηφία εντός της ΝΔ που υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να προχωρήσει το νομοσχέδιο, είπε πως «η αντίληψη αυτή δεν διέπει όλη την Κ.Ο. της ΝΔ. Υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι με δημόσιο λόγο έχουν τοποθετηθεί υπέρ της θεσμικής έναρξης της συζήτησης. Αυτήν τη στιγμή δεν γίνεται θεσμικός διάλογος… Δυστυχώς, υπάρχουν θεσμικοί παράγοντες που δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι ουσιαστικά εκπροσωπούν μια κυβέρνηση τρικομματική…».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος, αφού ξεκαθάρισε πως δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση για το «φρένο» στο νομοσχέδιο πέραν των άτυπων δηλώσεων Μπαλτάκου, υπενθύμισε ότι η σύνταξή του ακολούθησε τις σχετικές οδηγίες του ίδιου του πρωθυπουργού. «Να δούμε αν υπάρχουν κάποιες διορθώσεις, αλλαγές, τροποποιήσεις, να τις συζητήσουμε. Ούτως ή άλλως, έτσι γίνεται με όλα τα νομοσχέδια. Επιπλέον, όλο το προηγούμενο διάστημα ο κ. Ρουπακιώτης και ο κ. Καραγκούνης ήταν σε απόλυτη συνεργασία, και μάλιστα λειτουργούσαν υπό τις εντολές του Σαμαρά να “τρέξουν” το νομοσχέδιο.

Μάλιστα, το αρχικό νομοσχέδιο, εμπνεύσεως του Καραγκούνη, ήταν πολύ πιο αυστηρό σε σχέση με αυτό που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στα κόμματα και τώρα πήγε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής. Άρα, δεν έχω καταλάβει τι έχει αλλάξει στην πορεία και έχουμε αυτές τις παλινωδίες», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου, ενώ και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης σχολίασε την ανακοίνωση Μπαλτάκου ως «επιεικώς ατυχέστατη ως προς την ουσία και τη σκοπιμότητά της». Το κόμμα με το αριστερό πρόσημο, κατά γενική ομολογία, άδραξε την ευκαιρία (μαζί με το ΠΑΣΟΚ) να διαχωρίσει για πολλοστή φορά τη θέση του. Τα όσα διέρρευσαν, λοιπόν, για τον «πάγο» στο νομοσχέδιο, που αποτελεί και έργο του κ. Ρουπακιώτη -τον οποίο, σημειωτέον, στηρίζουν αναφανδόν-, αποτέλεσαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να διαχωρίσουν ιδεολογικά την πολιτική τους, προβάλλοντας τη θέση ότι δεν είναι ουρά της κυβέρνησης Σαμαρά.

ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ


Σχολιάστε εδώ