Αλλαγές επί αλλαγών στο ΚΚΕ
Έτσι, νέος υπεύθυνος Τύπου ανέλαβε ο νεαρός βουλευτής Γ. Γκιόκας, στη θέση των Μ. Μαΐλη και Π. Μεντρέκα (δεν εκλέχθηκε στην Κεντρική Επιτροπή στο τελευταίο συνέδριο), ενώ αλλαγές έγιναν και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο Σ. Χαλβατζής, που επίσης δεν εκλέχθηκε στην Κεντρική Επιτροπή, αντικαταστάθηκε από τον Θ. Παφίλη στη θέση του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ενώ δεύτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ορίστηκε ο Ν. Καραθανασόπουλος. Ο Σ. Χαλβατζής θα μετέχει στη γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην οποία εκτός από τους Θ. Παφίλη και Ν. Καραθανασόπουλο μετέχει και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Α. Καταρτζής.
Οι αλλαγές αναμένεται να συνεχιστούν και στον «Ριζοσπάστη», αφού ο διευθυντής του Στ. Λουκάς δεν επανεκλέχθηκε στο νέο Πολιτικό Γραφείο και κατά την παράδοση ο διευθυντής της κομματικής εφημερίδας πρέπει να είναι μέλος του κορυφαίου κομματικού οργάνου. Είναι πιθανό νέος διευθυντής να είναι ο Δ. Αρβανιτάκης, ο οποίος είναι ήδη υπεύθυνος για το portal του 902 και ανέλαβε και την καθοδήγηση του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης του 902.
Ο νέος γραμματέας στις ομιλίες του αλλά και στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε στην κρατική τηλεόραση φροντίζει να δηλώνει κατηγορηματικά ότι η αλλαγή στην ηγεσία δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση αλλαγή της πολιτικής του ΚΚΕ, αφού η γραμμή του κόμματος καθορίστηκε, και μάλιστα ομόφωνα, από το τελευταίο συνέδριο.
Φυσικά, εκτός από την κριτική στην τρικομματική κυβέρνηση, εστιάζει τα πυρά του και στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού θέλει από τώρα να στεγανοποιήσει το κομματικό ακροατήριο στο δίλημμα ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ που θα κυριαρχήσει στις επόμενες εκλογές, δίλημμα που στις περσινές εκλογές του Ιουνίου στέρησε από το ΚΚΕ τη μισή του εκλογική δύναμη, με αποτέλεσμα να κατρακυλήσει στο 4,5%.
Κατ’ αρχάς, είπε ο Δ. Κουτσούμπας στην κρατική τηλεόραση, «πιστεύουμε ότι οι θέσεις του ΚΚΕ, ακόμα και οι προβλέψεις -αν και μια μεγάλη πλειοψηφία ακόμα και οπαδών του κόμματος και γενικότερα ανθρώπων που αισθάνονται αριστεροί δεν τις υιοθέτησε πέρυσι- επιβεβαιώνονται πολύ σύντομα. Δηλαδή, με μια αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και περίπου έναν χρόνο βλέπουμε μια συνεχή μετάλλαξη – για εμάς δεν είναι μετάλλαξη, τα προβλέπαμε. Είναι πιο φανερό πλέον στον κόσμο ευρύτερα, σοσιαλδημοκρατικοποιείται συνεχώς. Δεν το λέμε εμείς, το λένε και οι ίδιοι μέσα από τις τάσεις τους ή στελέχη τους, επαληθεύεται. Και μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που παίρνει τα πιο κακά χούγια του ΠΑΣΟΚ που γνωρίσαμε προηγούμενες δεκαετίες».
Στο ΚΚΕ έχουν επίγνωση ότι οι θέσεις που εκφράζει ο Π. Λαφαζάνης αλλά και ο Αλ. Αλαβάνος για έξοδο από το ευρώ βρίσκουν ακροατήριο και σε οπαδούς του κόμματος και γιʼ αυτό ξεκαθαρίζουν ότι οι θέσεις που εκφράζουν οι δύο παραπάνω δεν συνιστούν φιλολαϊκή διέξοδο.
Η κριτική –λένε- που γίνεται, υποτίθεται, στην ΕΕ είναι κριτική εντός των τειχών, αφού το να βγούμε από το ευρώ είναι ένα σύνθημα που έχει γίνει της μόδας και έχουν δημιουργηθεί και στην Ευρώπη τέτοια κόμματα.
Για παράδειγμα, στη Γερμανία, τονίζουν, το κόμμα που στηρίζει μεγάλο τμήμα των βιομηχάνων είναι το κόμμα που ονομάζεται «Κόμμα για την έξοδο από το ευρώ» και αυτό δείχνει ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται μια συζήτηση, που αφορά τους μεγάλους επιχειρηματίες, το μεγάλο κεφάλαιο, τμήματα της ΕΕ, είτε για έξοδο από το ευρώ κάποιων χωρών είτε για αλλαγή ή υποτίμηση του ευρώ μένοντας στην ΕΕ κ.λπ.
Εμείς, υπογραμμίζουν, λέμε καθαρά ότι αυτό πρέπει να συνδυαστεί με αποδέσμευση συνολικά από την ΕΕ, όχι μόνο γιατί από την αρχή ήμασταν ενάντια στην ίδια την ΕΕ, στην ΕΟΚ τότε, αλλά και γιατί αυτό είναι η ΕΕ.