Ακούει κανείς τους ναυάρχους;

Αυτή ήταν μόνο μία από τις πολλές «βόμβες» που εξαπέλυσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξής τους στον ΣΚΑΪ, την περασμένη Τρίτη, ο πρώην Α/ΓΕΝ ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης και ο πρώην Αρχηγός του Στόλου Κ. Μαζαράκης.

Μίλησαν για ανάγκη αναθεώρησης της στρατηγικής, του προγραμματισμού και των εξοπλισμών μας, γιατί, αν συνεχισθεί η σημερινή κατάσταση της αδράνειας, σε 3-4 χρόνια θα υπάρχει σημαντικό πρόβλημα ανταπόκρισης και αποτελεσματικότητας. Άφησαν αιχμές για την ελλιπή παρουσία μας στο Αιγαίο και ειδικά στην Αν. Μεσόγειο σε σύγκριση με την Τουρκία, ενώ παραδέχτηκαν ότι η συμμετοχή μας στις ΝΑΤΟϊκές και διεθνείς ασκήσεις έχει μηδενιστεί. Για τις «βόλτες» των Τούρκων μέχρι τον Σαρωνικό, ο πρ. Α/ΓΕΝ είπε ότι αυτό που τον ενοχλεί είναι ότι οι Τούρκοι «αποκτούν πεποίθηση νίκης», ενώ ο πρ. Αρχηγός Στόλου εκτίμησε ότι αν δεν ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση, που είναι πρωτίστως κοινωνική, τότε «είναι βέβαιο ότι θα έλθει εθνική καταστροφή».

Για τις περικοπές ανέφεραν ότι το εισόδημα των στελεχών έχει μειωθεί κατά 50% και μάλιστα ο πρ. Α/ΓΕΝ τόνισε ότι το προσωπικό δεν νιώθει ότι «απλώς αδικείται, αλλά ότι τιμωρείται». Άφησαν επίσης αιχμές για έλλειψη αξιοκρατίας, προώθηση της «κομματοκρατίας» και διαχώρισαν το φρόνημα του προσωπικού, το οποίο υπάρχει, από το ηθικό, το οποίο πλήττεται.

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, συνέντευξη στην ίδια εκπομπή έδωσε και ο νυν Αρχηγός του ΠΝ, αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος με σοβαρό -η αλήθεια είναι- τρόπο και μετρημένα λόγια προσπάθησε να αντικρούσει τους δύο συμμαθητές του. Συγκρατώ την ευχή του, ότι μόλις η οικονομία το επιτρέψει, «θα επανασχεδιάσουμε τον προγραμματισμό μας…». Από τον νέο Α/ΓΕΝ επιβεβαιώθηκε η είδηση που γράψαμε την περασμένη Κυριακή, ότι το θέμα των συστοιχιών των υποβρυχίων τ. 209 επιλύθηκε και σύντομα θα υλοποιηθεί η προμήθεια, ενώ επιβεβαιώθηκαν επίσης οι πληροφορίες για «ενοικίαση» μέσα στο 2014 2 φρεγατών τ. FREMΜ και μικρού αριθμού ΑΦΝΣ από τους Γάλλους.

Είναι ευνόητο ότι, εάν τα όσα είπαν οι ναύαρχοι δημιούργησαν προβληματισμό και ανησυχία στους σκεπτόμενους Έλληνες, στην κυβέρνηση θα έπρεπε να δημιουργήσουν «τσουνάμι» εξελίξεων, με αλλαγή στάσης απέναντι στην «τρόικα» σε ό,τι αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις και άμεση προώθηση διορθωτικών πολιτικών για την άμυνα και την ασφάλεια γενικότερα. Κάθε μήνας που περνάει, η κατάσταση στο στράτευμα χειροτερεύει και συνεπώς η κυβερνητική αντίδραση πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική. Κύριε υπουργέ, πέρασε ήδη ένας ολόκληρος χρόνος!


Σχολιάστε εδώ