Αθήνα SOS

Πρέζα, πορνεία, προστασία

Άμεση παρέμβαση για τη διακίνηση και χρήση των ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, δεν υπάρχει. Το εκτεταμένο εμπόριο του φθηνού ναρκωτικού «Σίσα» έφτασε στον «Guardian» και τους «New York Times», συνοδευόμενο από τραγικές φιγούρες των εξαρτημένων ανθρώπων και από τα διαλυμένα κτίρια. Το «Σίσα» –ή αλλιώς η «κοκαΐνη των φτωχών»– είναι ένα φθηνό παραισθησιογόνο ναρκωτικό, το οποίο πωλείται έναντι 2-3 ευρώ και σαρώνει το κέντρο της Αθήνας. Σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου δεν υπάρχει, αντιθέτως υπάρχει η αίσθηση πως ό,τι συμβαίνει είναι μια πολιτική επιλογή δημιουργίας μιας παράλληλης αγοράς μαύρου χρήματος με νταβατζήδες, πορνεία και πρέζα.

Στον Άγιο Παντελεήμονα, όπως και στην Κυψέλη, λειτουργούν Τάγματα Εφόδου, όπως παραδέχθηκε ο 38χρονος που συνελήφθη για το κάψιμο του καταστήματος που ανήκε σε αλλοδαπό. Στο στόχαστρο ήταν 3 καταστήματα-μπαρ της περιοχής, εκ των οποίων το ένα πυρπολήθηκε. Αλλά και σε άλλες γειτονιές της Αθήνας λειτουργούν διάφοροι πυρήνες που δεν διστάζουν να απειλούν όχι μόνο μετανάστες, αλλά και Έλληνες που προέρχονται από την Αριστερά.

Στην άλλη άκρη της πόλης, στα Άνω Πετράλωνα, διαμαρτύρονται για τη λειτουργία χωρίς άδεια των περισσότερων μεζεδοπωλείων και ταβερνών επί της οδού Τροίας και πριν από 15 μέρες έγινε και μια επίθεση με βόμβες μολότοφ στο σπίτι ανθρώπου που είχε δηλώσει πως ενοχλούνταν από την κατάσταση. Περίπου 300 άνθρωποι έκαναν πορεία στην πλατεία Μερκούρη, έχοντας κεντρικό σύνθημα: «Γραφικές νύχτες στα Πετράλωνα, με εμπρησμούς, διαφθορά και μαφία».

****

«Ναι» στη λεωφόρο Θηβών, «όχι» στην Ακαδημία Πλάτωνος

Κι ενώ το πρόβλημα είναι στο κέντρο της Αθήνας, η Περιφέρεια ετοιμάζεται για πρόγραμμα ανάπλασης της λεωφόρου Θηβών, με στοιχεία βιοκλιματικού χαρακτήρα, συνολικού ύψους 5,1 εκατ. ευρώ, με στόχο να ολοκληρωθεί μέσα σε 13 μήνες. Το έργο αφορά την ανάπλαση της λεωφόρου Θηβών, από Πέτρου Ράλλη έως τη Λ. Αθηνών, με συνολικό μήκος περίπου 3 χιλιόμετρα, και περιλαμβάνει τη δημιουργία χώρων στάθμευσης και οδεύσεων για τυφλούς, την τοποθέτηση ραμπών για άτομα μειωμένης κινητικότητας, τη χρήση στοιχείων αστικού εξοπλισμού, την προσθήκη νέων φωτιστικών σωμάτων, την εφαρμογή βιοκλιματικών στοιχείων (όπως είναι η ανακατασκευή των πλακοστρώσεων και του οδοστρώματος με ψυχρά και φωτοκαταλυτικά υλικά) και την ενίσχυση των φυτεύσεων με δέντρα και θάμνους τόσο κατά μήκος των πεζοδρομίων όσο και στην ενδιάμεση νησίδα. Προφανώς το έργο συνδέεται με τον νέο σχεδιασμό για τον Ελαιώνα, που περιλαμβάνει τη συγκεκριμένη λεωφόρο. Τι όμως έχει ξεχάσει ο Γιάννης Σγουρός στην Αθήνα; Τη δωρεά των 3 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια προς το υπουργείο Πολιτισμού, για την προκήρυξη του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος. Πρόκειται για το Μουσείο που θα προβάλλει την ιστορία της Αθήνας ανά τους αιώνες και θα φιλοξενεί μέρος από τις 250.000 αρχαιότητες που βρίσκονται στις αποθήκες της Γ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων στην ίδια περιοχή. Για την περιοχή, πάντως, ο Δήμος Αθηναίων θέτει ως προτεραιότητα την κατασκευή του εμπορικού κέντρου «Academy Gardens», αλλάζοντας τις χρήσεις γης στη γωνία Λένορμαν και Κηφισού. Το θέμα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθηναίων αυτήν την Τρίτη.

****

«Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να εγκαταστήσει ένα ΚΕΠ στη μια γωνία του κτηρίου, απόφαση την οποία καταψήφισε η Ανοιχτή Πόλη», καταγγέλλει η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνει πως «η δημοτική αρχή διαθέτει 4,5 εκατ. ευρώ για να αποκαταστήσει το κτήριο του ΕΒΕΑ, δηλαδή των βιομηχάνων και των μεγάλων εμπόρων» και «αντιμετωπίζει τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με τη μέγιστη αυθαιρεσία σαν οικόπεδο ή σαν κτήριο προς κατεδάφιση».


Σχολιάστε εδώ