Αετονύχηδες στη θέση των εφημερίδων

Παράλληλα, διαφημίζονται και άλλες υπηρεσίες, προσφέροντας την κατασκευή σάιτ έναντι 100 ή 150 ευρώ. Πουθενά στις διαφημίσεις αυτές δεν αναγράφονται με μεγάλα ή μικρά γράμματα οι τυπικές προϋποθέσεις του νόμου για το πώς πρέπει πλέον οι επιχειρήσεις να δημοσιεύουν τους ισολογισμούς τους. Ότι, δηλαδή, απαιτείται κατοχύρωση ιστοσελίδας της εταιρείας στο ΓΕΜΗ έναντι 10 ευρώ και η παραλαβή του λεγόμενου ΚΑΚ. Ήδη σε ιστοσελίδες λογιστών και εταιρειών καταγράφονται σχόλια για τους «επιτήδειους» που προσφέρουν υπηρεσίες, καθώς και η προειδοποίηση πως δεν υπάρχει ακόμη αναλυτική εγκύκλιος για το πώς θα δημοσιεύονται οι ισολογισμοί.

Κατάργηση και των τριμήνων

Η κυβέρνηση κατάφερε να φέρει το χάος και σε αυτό το ζήτημα. Η αδιαφορία που επέδειξε για την προώθηση του αιτήματος της παράτασης δημοσίευσης των οικονομικών στοιχείων, σε συνδυασμό με το ότι το ΓΕΜΗ δεν μπορεί ακόμη να αναλάβει αυτήν την υποχρέωση, έχει δημιουργήσει συνθήκες εκμετάλλευσης και χάους για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Στον πρόσφατο επενδυτικό νόμο με το άρθρο 16 καταργείται και η υποχρέωση δημοσίευσης στον Τύπο των οικονομικών στοιχείων τριμήνων και εξαμήνων. Οι ευθύνες των στελεχών της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Εκτός από τη χαοτική κατάσταση στην αγορά, επιβάλλεται καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας στη δημοσίευση των εταιρικών στοιχείων. Στα αιτήματα και στα επιχειρήματα των μικρών εκδοτών αλλά και των συνδικαλιστικών ενώσεων το μόνο που είχαν να προτάξουν ήταν πως τυχόν παράταση της δημοσίευσης των ισολογισμών πρέπει να εγκριθεί από την «τρόικα» και το ΔΝΤ!

Η ΕΣΗΕΑ συνάντησε τον Μπομπ Τράα

Μια από τις τελευταίες συναντήσεις που έγιναν στην προσπάθεια των συνδικαλιστικών ενώσεων να περάσει τροπολογία που θα παρατείνει το καθεστώς δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες ήταν η επίσκεψη συνδικαλιστών της ΕΣΗΕΑ στον επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπομπ Τράα. Η τροπολογία που είχε υποσχεθεί ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σε ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ και ο Σίμος Κεδίκογλου σε συνδικαλιστές δημοσιογράφους -προσκείμενους στη ΝΔ- δεν κατατέθηκε καν στη Βουλή. Αγνοήθηκε επίσης από το πρωθυπουργικό γραφείο η έκκληση της Ένωσης Περιφερειακών Εφημερίδων να ληφθεί πρωτοβουλία παράτασης για δύο χρόνια, με το επιχείρημα πως η παρατεταμένη ύφεση οδηγεί σε λουκέτα εκατοντάδες εφημερίδες της περιφέρειας. Για το αντίστοιχο αίτημα των καναλαρχών και των εταιρειών τηλεπικοινωνιών να μη γίνει διαγωνισμός για τις ψηφιακές συχνότητες επειδή υπάρχει ύφεση η κυβέρνηση κατέθεσε αίτημα στην Κομισιόν και φυσικά δεν έκανε τον διαγωνισμό που απαιτούσε η «τρόικα».

Για τον Τύπο και τα ΜΜΕ, όμως, ισχύει άλλη πολιτική. Αυτή της εξαφάνισης των μικρών εφημερίδων, που έχουν διαφορετικό πολιτικό λόγο. Ο Μπομπ Τράα αρνήθηκε στην ΕΣΗΕΑ οποιαδήποτε συζήτηση για παράταση του καθεστώτος δημοσίευσης των ισολογισμών, με το επιχείρημα πως δεν μπορεί να επιβάλει έμμεσο φόρο στις επιχειρήσεις. Υποστήριξε πως το κόστος δημοσίευσης είναι μεγάλο, ενώ οι συνδικαλιστές αντέτειναν πως κατά μέσον όρο είναι 418 ευρώ τον χρόνο.

Οδηγούνται στο κλείσιμο πολλές εφημερίδες

Η απώλεια των εσόδων από τη δημοσίευση των ισολογισμών δημιουργεί κυριολεκτικά τσουνάμι σε ό,τι έχει απομείνει στον έντυπο Τύπο. Άμεσα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο λουκέτου οι οικονομικές εφημερίδες που στηρίζονταν σε αυτά τα έσοδα. Η «Εξπρές» του Καλοφωλιά και το «Κέρδος» του Θ. Λιακουνάκου, που έχουν ήδη μεγάλα οικονομικά προβλήματα, είχαν προειδοποιήσει πως θα αναστείλουν τις καθημερινές εκδόσεις τους αν καταργηθούν οι ισολογισμοί. Η «Ναυτεμπορική», που βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, είχε ενημερώσει πως θα προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού της κατά 50%, αλλά θα διατηρήσει την έκδοση της εφημερίδας. Ο Φώτης Μπόμπολας είχε αναγγείλει πως θα βάλει λουκέτο στην ημερήσια έκδοση της «Ημερησίας» και θα διατηρήσει μόνο τη σαββατιάτικη έκδοσή της. Και η «Βραδυνή» απάντησε στην Ένωση Συντακτών, όταν έκανε παρέμβαση για τις τελευταίες απολύσεις, πως η εφημερίδα θα αναστείλει την έκδοσή της. Πρόβλημα βιωσιμότητας τίθεται και στην καθημερινή «Αυγή», η οποία στηρίζει την έκδοσή της στα έσοδα από τη δημοσίευση των ετήσιων ισολογισμών, αλλά και σε εφημερίδες, όπως ο «Ελεύθερος Τύπος» και η «Δημοκρατία», που τα τελευταία χρόνια κατέγραφαν αξιοσημείωτα έσοδα από τους ισολογισμούς. Στην περιφέρεια κινδυνεύει άμεσα με αναστολή έκδοσης το σύνολο των ημερήσιων εκδόσεων, καθώς τα τοπικά εκδοτικά συγκροτήματα αντιμετωπίζουν ήδη δραματικά οικονομικά προβλήματα.


Σχολιάστε εδώ