Φως στο τούνελ

Εδώ ισχύει απόλυτα η γνωστή ρήση του Γκαίτε: «Αυτό που διηγούμαστε συνέβη πραγματικά, τίποτα δεν συνέβη όπως το διηγούμαστε». Όμως η επιλογή και η παρουσίαση της «μαύρης» εκδοχής των γεγονότων, σε μια κοινωνία που έχει υποστεί βίαιη φτωχοποίηση και ανεργία, έχει αποτέλεσμα να παραλύει την κοινωνία και να την αποστραγγίζει από κάθε ίχνος ελπίδας και αισιοδοξίας, την ώρα ακριβώς που απαιτείται να κάνει ένα δημιουργικό βήμα προς τον δρόμο εξόδου από την κρίση.

• Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν αρκετά σημάδια στο οικονομικό γίγνεσθαι που δείχνουν φως στην άκρη του τούνελ της κρίσης. Πρώτον, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα βεβαιώνει ότι έχει αποτραπεί οριστικά το χειρότερο σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας και της εξόδου της χώρας από το ευρώ. Δεύτερον, η χώρα ανακτά το χαμένο έδαφος ανταγωνιστικότητας, εμφανίζει στοιχεία εξωστρέφειας, γιʼ αυτό και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε από το 10% του ΑΕΠ το 2011 στο 3% του ΑΕΠ το 2012. Τρίτον, η ελληνική οικονομία εξισορροπείται με την τεράστια μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη σημαντικότατη βελτίωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών. Τέταρτον, ένα μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους έχει διαγραφεί, ενώ υπάρχει ήδη δέσμευση του Eurogroup ότι, με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, θα παρθούν μέτρα για νέα περικοπή του δημόσιου χρέους, ώστε να καταστεί διαχειρίσιμο. Πέμπτον, οσονούπω ολοκληρώνεται επιτυχώς η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών συστημικών τραπεζών, ενώ ήδη έχουν επιστρέψει στις τράπεζες από τα μέσα του 2012 καταθέσεις πάνω από 17 δισ. ευρώ, κάτι που δείχνει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα οδηγείται σε σταθεροποίηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη διοχέτευση ρευστότητας στην οικονομία. Έκτον, οι καλοί οιωνοί για τον τουρισμό φέτος, που αναμένεται να φέρει έσοδα 11 δισ. ευρώ, καθώς και η επανέναρξη των μεγάλων κατασκευαστικών έργων, που εκτός των άλλων θα προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

• Όλο αυτό το θετικό οικονομικό φορτίο που παραθέσαμε μπορεί να περνά απαρατήρητο από τους εγχώριους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, όμως το παρατηρούν οι αγορές και οι παράγοντες έξω από τη χώρα, γιʼ αυτό και ο οίκος Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, γιʼ αυτό και το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση της διπλής δόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Υπάρχει λοιπόν φως στην άκρη του τούνελ της κρίσης.


Σχολιάστε εδώ