Τον νόμο Καλαφάτη, που δίνει λύσεις για τα αυθαίρετα, περιμένει η αγορά

Προφανώς η αγορά έχει κρίνει ήδη ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου Καλαφάτη είναι ευνοϊκότερες και αναμένει την ψήφισή του. Για αυτό από τον Μάρτιο (όταν διέρρευσαν οι βασικές προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου) έχει ανακοπεί ο ρυθμός των αιτήσεων υπαγωγής στον ήδη ισχύοντα νόμο. Δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε την οικονομική δυσκολία, που περιορίζει και τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Πάντως αναμένεται ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα, ο οποίος ακούμε ότι θα συζητηθεί στη Βουλή τον Ιούνιο, να δίνει λύσεις σε πολλές περιπτώσεις αυθαιρέτων, ενώ ταυτόχρονα θα λαμβάνει υπόψη την πάγια νομολογία του ΣτΕ.

Σημείο κλειδί για την επιτυχία του νέου νόμου είναι η διασύνδεσή του με τον θεσμό της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, ο οποίος, παρότι προβλέπεται ήδη σε νόμο, δεν έχει εφαρμοσθεί ποτέ μέχρι σήμερα στη χώρα. Το Προεδρικό Διάταγμα εφαρμογής της ταυτότητας αυτής αναμένεται να δοθεί για δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα εντός της εβδομάδας. Μέσω αυτής θα καταγραφεί, σε ένα βάθος δεκαετίας, το σύνολο των κτισμάτων της χώρας, ξεκινώντας άμεσα και πρώτα από τα αυθαίρετα!

Η ταυτότητα κτιρίου, σε συνδυασμό με τον νόμο για τα αυθαίρετα, τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης (και τους ελεγκτές δόμησης που θεσμοθετήθηκαν), δίνει ένα τελείως καινούργιο περιεχόμενο σε όλες τις διαδικασίες που αφορούν την οικοδομή.

Στο ΥΠΕΚΑ πιστεύουν ότι όλα αυτά τα νομοθετήματα, μαζί με αυτά για κτηματολόγιο, δασικούς χάρτες, αλλά και τη χωροταξική-πολεοδομική μεταρρύθμιση, θα λύσουν οριστικά τις παθογένειες όλων των προηγούμενων δεκαετιών. Όσον αφορά όμως το σήμερα, να αναφέρουμε ότι μέχρι τις 14 Μαΐου είχαν κατατεθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα των αυθαιρέτων 531.828 αιτήσεις υπαγωγής. Από αυτές, 132.564 είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία και είχαν αποπληρώσει τα πρόστιμα, 144.724 βρίσκονται στο στάδιο της προσωρινής υπαγωγής (πληρώνουν τις δόσεις), 56.652 βρίσκονται σε αρχική υποβολή και οι υπόλοιπες βρίσκονται σε επεξεργασία, χωρίς να είναι σίγουρο αν θα ολοκληρώσουν την υπαγωγή τους. Από τις παραπάνω δηλώσεις αναμένονται έσοδα περίπου 1,45 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί 836.521.186 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι αυθαιρεσίες καλύπτουν 46 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας. Το 73% των δηλώσεων υπαγωγής αφορά ακίνητα με οικοδομική άδεια και το 27% ακίνητα χωρίς οικοδομική άδεια.

Επίσης το 69% των μέχρι σήμερα δηλώσεων αφορά αυθαίρετα ακίνητα ή ακίνητα με αυθαιρεσίες εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμών και το 31% αυθαίρετα ακίνητα ή ακίνητα με αυθαιρεσίες εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμών.

****

• Λύση σε ένα πιεστικό, χρονικά, πρόβλημα φέρνει το ΥΠΕΚΑ σε λίγες ημέρες. Όπως θα έπρεπε όλοι να γνωρίζουμε, στο κτηματολόγιο υπάρχει προθεσμία για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών όσων έχουν ήδη μπει στη διαδικασία κτηματογράφησης. Για τις περιοχές που είχαν υπαχθεί στο πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα κτηματογράφησης η τελική προθεσμία λήγει εντός του έτους, οπότε οι αρχικές εγγραφές καθίστανται οριστικές, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα αδήλωτα και «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα περιέρχονται αυτοδικαίως στο ελληνικό Δημόσιο. Ταυτόχρονα, όποιος ιδιοκτήτης ακινήτου δεν αναγράφεται ως δικαιούχος στις οριστικές εγγραφές, χάνει οριστικά την κυριότητα του ακινήτου του και μπορεί μόνον να προσπαθήσει να διεκδικήσει χρηματική αποζημίωση από όποιον το δήλωσε ψευδώς ως δικό του. Το ΥΠΕΚΑ, στο νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο που πρόκειται να συζητηθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, προβλέπει παράταση αυτής της περιόδου για όσα έχει προχωρήσει η διαδικασία. Για όσες περιοχές μπουν μετά τη ψήφιση του νόμου στο κτηματολόγιο, προβλέπονται νέες πιο γρήγορες διαδικασίες, αλλά και υποχρέωση του Δημοσίου να δηλώσει τα ακίνητα στα οποία έχει δικαιώματα, όπως ακριβώς κάνουν και οι πολίτες…

• Συγκροτήθηκε τελικά (ύστερα από έναν μήνα) σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο της Κτηματολόγιο ΑΕ, παρουσία του γενικού γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Αλεξιάδη, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση και μοναδικό μέτοχο της εταιρείας. Το ρεπορτάζ μας προ μηνός για τις βασικές θέσεις (πρόεδρος και αντιπρόεδρος) επιβεβαιώθηκε πλήρως. Νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αναλαμβάνει ο Δημήτρης Καλουδιώτης, ενώ αντιπρόεδρος του ΔΣ και εκτελεστικό μέλος αναλαμβάνει ο πολιτικός μηχανικός Νίκος Ζυγούρης. Ταυτόχρονα συμπληρώθηκε το ΔΣ με τον ορισμό της Αλίκης Φατούρου (αγρονόμος-τοπογράφος μηχανικός, προϊστάμενη ΟΚΧΕ) στη θέση του παραιτηθέντος Ιωάννη Σαβαλάνου (συζύγου της Άννας Διαμαντοπούλου). Η κυρία Φατούρου ανέλαβε επίσης καθήκοντα εκτελεστικού μέλους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, καθένα από τα κόμματα της συγκυβέρνησης έχει ένα εκτελεστικό μέλος: ΔΗΜΑΡ (Καλουδιώτης, αν και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ), Ζυγούρης (ΝΔ), Φατούρου (ΠΑΣΟΚ). Μάλλον σε αυτές τις θέσεις δεν εφαρμόσθηκε ο κανόνας 4-2-1… Τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι οι Αλευράς Βασίλειος (πολιτικός μηχανικός), Κατσάμπαλος Κωνσταντίνος-Βασίλειος (αγρονόμος-τοπογράφος μηχανικός, καθηγητής ΑΠΘ), Μισιρλόγλου Συμεών (αγρονόμος-τοπογράφος μηχανικός) και Νούσσιος Νικόλαος (αγρονόμος-τοπογράφος μηχανικός). Όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, είναι πρώτη φορά που στο ΔΣ της Κτηματολόγιο ΑΕ δεν συμμετέχει νομικός. Ελπίζουμε να μην τους βγει ξινό…

***

• Αρκετοί μηχανικοί σκέφτονται, επειδή δεν έχουν δουλειές καθώς δεν χτίζονται νέα ακίνητα, να γίνουν εκτιμητές ακινήτων (αφορά υφιστάμενα κτίρια), καθώς τέθηκε σε ισχύ πλέον ο N.4152 (ΦΕΚ 107/Α’/9-5-2013) που «ανοίγει» το επάγγελμα του πιστοποιημένου εκτιμητή. Το επάγγελμα ασκείται ελεύθερα μετά πάροδο τριμήνου από την αναγγελία έναρξής του στην Αρμόδια Διοικητική Αρχή και την εγγραφή του πιστοποιημένου εκτιμητή στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών. Το Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών τηρείται στην Αρμόδια Διοικητική Αρχή και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών. Στην ίδια αρχή τηρείται κατάλογος διενεργηθεισών εκτιμήσεων. Τελικά φαίνεται ότι η μόνη επαγγελματική διέξοδος για τους μηχανικούς, κυρίως τους νέους, είναι να γίνουν «γραφειοκράτες» και να ασχολούνται με τα αυθαίρετα, την ταυτότητα κτιρίου, τους ελέγχους δόμησης και τα ενεργειακά πιστοποιητικά. Κάτι είναι και αυτό, με την αναβροχιά που επικρατεί στην αγορά…


Σχολιάστε εδώ