Στο τραπέζι το χαρτί των πρόωρων εκλογών

Παράγοντες που σταθερά τους τελευταίους μήνες προωθούν την ιδέα ενός εκλογικού αιφνιδιασμού έχουν -ως λέγεται- επανέλθει δριμύτεροι και προσπαθούν να… προσηλυτίσουν τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Υπεραμύνονται της άποψης ότι πρέπει να εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, προκειμένου να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή και ταυτόχρονα να εδραιώσει τον ηγεμονικό ρόλο της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Προκρίνουν μάλιστα ως κατάλληλο χρόνο για την προσφυγή στις κάλπες το ερχόμενο φθινόπωρο και πάντως μετά τις εκλογές στη Γερμανία. Τον… κίνδυνο των πρόωρων εκλογών διαβλέπουν και στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύουν ότι εκεί κατατείνει η καλλιέργεια κλίματος υπεραισιοδοξίας από την πλευρά της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού.

Θεωρούν ότι, αν τους βγει το παιχνίδι, θα το αποτολμήσουν. Με την ανοχή της «τρόικας», που έχει κηρύξει ολιγόμηνη ανακωχή, αλλά και τη σθεναρή υποστήριξη της πλειονότητας των Μέσων Ενημέρωσης (πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της τελευταίας τουλάχιστον 15ετίας), η κυβέρνηση θα καταφέρει να φθάσει αλώβητη μέχρι τον Οκτώβριο. Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, εγκλωβισμένος στην πολυγλωσσία και την πανσπερμία θέσεων, δεν θα καταφέρει στο διάστημα αυτό να ανακάμψει, πόσω μάλλον να πάρει «προβάδισμα νίκης». Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ουσιαστικά η μοναδική που θα δείχνει την έξοδο της χώρας από την κρίση και ως εκ τούτου για μεγάλο τμήμα των πολιτών η επιλογή την ώρα της κάλπης θα είναι… μονόδρομος. Με τον Σαμαρά, όπως δείχνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις, να πλεονεκτεί σ’ όλο το πολιτικό σύστημα και να έχει μεγάλο προβάδισμα από τον Τσίπρα.

Οι θιασώτες των πρόωρων εκλογών επισημαίνουν ότι αν χαθεί η «ευκαιρία του φθινοπώρου», κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα υπάρξει και δεύτερη ανάλογη. Την 1η Ιανουαρίου 2014 η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά συνέπεια μέχρι τον Ιούνιο οι εθνικές εκλογές είναι περίπου… απαγορευμένες. Άλλωστε στον Μάιο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και θα γίνουν μαζί με τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, όπως διαβεβαιώνει και το υπουργείο Εσωτερικών.

Άρα τα όποια σχέδια μετατίθενται αναγκαστικά για το φθινόπωρο του 2014, αν κι εφόσον δεν έχουν μεσολαβήσει απρόβλεπτα γεγονότα και η κατάσταση στην ελληνική κοινωνία παραμένει διαχειρίσιμη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς αντιμετωπίζει με επιφύλαξη, αν όχι αρνητικά, το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, όπως του εισηγούνται οι στενοί συνεργάτες του. Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα να βγει από το τούνελ της οικονομικής κρίσης και μια εκλογική αναμέτρηση θα λειτουργήσει ανασταλτικά. Καθώς για τρεις με τέσσερις τουλάχιστον εβδομάδες οι πάντες θα είναι προσηλωμένοι στην εκλογική μάχη. Από την άλλη, ακόμη κι αν η Νέα Δημοκρατία επιτύγχανε μια σημαντική αύξηση των ποσοστών της, θα έμενε πολύ μακριά από το όνειρο της αυτοδυναμίας. Που σημαίνει ότι την επομένη των εκλογών θα έπρεπε να αναζητήσει τις αναγκαίες συμμαχίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι προοπτικές κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι αυτήν την ώρα, με το ΠΑΣΟΚ να αποψιλώνεται και τη ΔΗΜΑΡ να κινείται σε χαμηλά ποσοστά.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε να λάβει μια απόφαση για πρόωρες εκλογές για ν’ αποτρέψει μια διαφαινόμενη υποχώρηση της εκλογικής απήχησης της ΝΔ, μόνο και μόνο για να προλάβει τα χειρότερα. Υπάρχουν ωστόσο στην παράταξη και οι πιο αισιόδοξοι, που πιστεύουν ότι μετά το φθινόπωρο το κλίμα για την οικονομία και κατ’ επέκταση για την κυβέρνηση θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

Βασίζουν δε την αισιοδοξία τους στη… βεβαιότητα ότι μετά τις εκλογές η Γερμανία θα γίνει πιο διαλλακτική, το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας θα «χαλαρώσει», ενώ ένα νέο «κούρεμα» του χρέους είναι σχεδόν αναπόφευκτο. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουν, η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει απτόητη για αρκετούς μήνες, μέχρι ίσως και το τέλος της τετραετίας.

Διπλές εκλογές

Αποδέκτης εισηγήσεων για διπλές εκλογές τον Μάιο του 2014 έχει γίνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός. Κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά και στενοί συνεργάτες του, αν και με διαφορετικό σκεπτικό η κάθε πλευρά, προτείνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές να διεξαχθούν και οι περιφερειακές- δημοτικές εκλογές. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους άπαντες έχουν τη Χρυσή Αυγή και τον ορατό κίνδυνο μιας ενδεχόμενης εκτίναξης του ποσοστού της σε διψήφιο νούμερο, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται σε επίπεδο εντυπώσεων, αλλά πολύ περισσότερο ουσίας.

Ορισμένοι αναπτύσσουν το σκεπτικό ότι τα κόμματα, τα κυβερνητικά τουλάχιστον, θα πρέπει να πάνε στις ευρωεκλογές στη λογική της χαλαρής ψήφου και να προσδώσουν πολιτικά χαρακτηριστικά στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν την οργή τους για την κυβέρνηση και τα κόμματα στην κάλπη για την Ευρωβουλή και στη συνέχεια να επιλέξουν με πολιτικά κριτήρια περιφερειάρχες και δημάρχους.

Η ορθότητα του σεναρίου αυτού αμφισβητείται από αρκετούς, που θεωρούν απίθανο οι ψηφοφόροι να μεταβάλουν τη διάθεσή τους σε διάστημα λίγων λεπτών, που διαρκεί η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

Κοινοί υποψήφιοι των τριών

Στα τρία κυβερνητικά κόμματα βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για το πώς θα ανακοπεί η δυναμική της Χρυσής Αυγής, ούτως ώστε στις εκλογές να μη βρεθεί η χώρα μπροστά σε εξαιρετικά δυσάρεστα απρόοπτα. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο κοινών υποψηφίων (από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), αν όχι σε όλες, στις περισσότερες περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους.

Προκειμένου να αποκλείσουν την πιθανότητα νίκης, έστω και στον δεύτερο γύρο, υποψηφίου του ακροδεξιού κόμματος.

Άλλα στελέχη πάντως συνιστούν στον κ. Σαμαρά όχι μόνο να επιλέξει τη λύση των διπλών εκλογών, αλλά παράλληλα να πολιτικοποιήσει στο έπακρο τόσο τις ευρωεκλογές, όσο και τις περιφερειακές. Να αναδείξουν τα ακραία φασιστικά χαρακτηριστικά της Χρυσής Αυγής και να θέσουν προ των ευθυνών τους τους πολίτες.


Σχολιάστε εδώ