Στουρνάρας η έκπληξη – Προσχωρεί στη ΝΔ!
Αν και ο υπουργός Οικονομικών έχει κατʼ επανάληψη δηλώσει ότι δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες, λέγεται ότι τώρα κάνει… δεύτερες σκέψεις. Καθοριστικό ρόλο σʼ αυτήν την αλλαγή πλεύσης φαίνεται ότι έχουν διαδραματίσει οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας αφενός και αφετέρου η αγαστή συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες του ο κ. Στουρνάρας δεν φείδεται επαινετικών σχολίων και υπογραμμίζει την προσήλωση –αλλά και το σθένος– του πρωθυπουργού στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Μόλις πρόσφατα, άλλωστε, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το κλίμα αμφισβήτησης εκ μέρους βουλευτών της ΝΔ, είχε τονίσει ότι αντλεί τη δύναμή του από τη στήριξη που του παρέχει ο κ. Σαμαράς.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Στουρνάρας είναι πεπεισμένος για την επιτυχία των προσπαθειών εξόδου της χώρας από την κρίση και επιθυμεί διακαώς να συνδέσει το όνομά του με τις εξελίξεις ως το τελικό στάδιο. Παρά τις επιφυλάξεις που έχει για ενεργό ανάμειξη στην πολιτική, βλέπει με θετικό μάτι τους σχεδιασμούς του κ. Σαμαρά για τη μετεξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας σε ένα σύγχρονο κόμμα με αμιγώς ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Το ερώτημα –που θα απαντηθεί λίαν συντόμως– είναι αν ο κ. Στουρνάρας θα αποφασίσει να ενταχθεί στη ΝΔ ή θα επιλέξει να έχει μιας μορφής συνεργασία. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω πληροφορίες, ενδεχομένως να ανοίξει ο δρόμος και για άλλα στελέχη που κινούνται στον χώρο των πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστών. «Αγκάθι» στην όλη διαδικασία αποτελεί το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των βουλευτών και στελεχών της ΝΔ, κάθε άλλο θα λέγαμε. Είναι αρκετοί εκείνοι που έχουν κατά καιρούς εκφράσει την έντονη δυσφορία τους για την αδιαλλαξία του στην εφαρμογή μιας σκληρής, αντιλαϊκής πολιτικής και ορισμένες φορές του έχουν αποδώσει αλαζονική συμπεριφορά. Υπάρχουν ωστόσο κι ορισμένοι βουλευτές που τάσσονται αναφανδόν υπέρ του, όπως οι Κυρ. Μητσοτάκης, Άδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης κ.ά. Και παρότι ο κ. Σαμαράς θα ήθελε να ανακοινώσει την προσχώρηση του κ. Στουρνάρα στο συνέδριο του Ιουνίου, όπου το κυρίαρχο ζήτημα θα είναι η διεύρυνση και η μετεξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας, το πιθανότερο είναι ότι θα το αποφύγει. Μόνο και μόνο για νʼ αποφύγει τυχόν «παρατράγουδα» που θα προκαλούσαν δυσμενείς εντυπώσεις. Το ίδιο θα ισχύσει, εκτός απροόπτου, και για μια σειρά στελέχη που έχουν πάρει τον… δρόμο της επιστροφής, όπως οι Κ. Μαρκόπουλος και Θ. Σολδάτος. Ο πρώτος είχε, ως γνωστόν, διαγραφεί όταν πέρυσι τον Φεβρουάριο είχε καταψηφίσει το Μνημόνιο και μαζί με τους άλλους διαγραφέντες είχαν ιδρύσει τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Στην πορεία διαφώνησε με τις επιλογές του Π. Καμμένου, συγκρούστηκε μαζί του και ανεξαρτητοποιήθηκε. Το τελευταίο διάστημα είναι σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου και δηλώνει έτοιμος να επιστρέψει στην παράταξη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επαφές υπάρχουν και με τον Δ. Σταμάτη (πρώην βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας), ωστόσο ο ίδιος το διαψεύδει και λέει ότι δεν υπάρχει θέμα επιστροφής του στη ΝΔ.
Επιστρέφει η Τζαβέλα
Αντίθετα έχουν, ως φαίνεται, ωριμάσει οι συνθήκες για την επάνοδο της ευρωβουλευτού του ΛΑΟΣ Ν. Τζαβέλα, η οποία πιθανότατα θα αποτελέσει τον… προπομπό του Γ. Καρατζαφέρη! Ο τελευταίος σε πρόσφατες δηλώσεις του άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για τη «μεγάλη επιστροφή» του. Εξέφρασε μάλιστα άποψη και για την πολιτική διάσταση που πρέπει να έχει το επικείμενο συνέδριο της ΝΔ. «Θα πρέπει», είπε, «να είναι ένα συνέδριο που θα χαράξει προοπτική μιας άλλης προσέγγισης των αναγκών του τόπου». Σε διαφορετική περίπτωση, «η μία από τα ίδια θα απογοητεύσει το σύνολο του αστικού κόσμου και θα ανοίξει τα πανιά στους έξαλλους και τους επιπόλαιους». Σχετικά με τα σενάρια που κάνουν λόγο για ενδεχόμενη παρουσία του στο συνέδριο, από το περιβάλλον του κ. Καρατζαφέρη έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «ο πρόεδρος ούτε αφελής είναι ούτε στείρα αντίληψη έχει για τις απαιτήσεις του σήμερα». Βουλευτές της ΝΔ υπογραμμίζουν το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έχει κατά καιρούς εκτοξεύσει βαρύτατες κατηγορίες κατά της ΝΔ και χαρακτηρισμούς προσωπικά κατά του κ. Σαμαρά. Αρνητικοί στην προοπτική επιστροφής του είναι και βουλευτές που κινούνται στη λεγόμενη καραμανλική πτέρυγα. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός είχε στο παρελθόν εκφράσει την αντίθεσή του σε μια τέτοια προοπτική. Ό,τι κι αν γίνει, δεν πρόκειται να πάρει θέση δημόσια ή να εκφράσει τη δυσφορία του, είναι οριστική και αμετάκλητη η απόφασή του να μην ασχοληθεί με τα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας.