Ποιοι… φλερτάρουν με την Αγίου Κωνσταντίνου!

Ήδη από την περασμένη Παρασκευή ο κ. Φώτης Κουβέλης άνοιξε τον «χορό» των εξελίξεων με συζήτηση που διοργάνωσε το κόμμα του με θέμα «Ποιος δρόμος για την Ευρώπη; Κίνδυνοι, προκλήσεις και προοπτικές για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισήμανε πως «για την Ελλάδα μεγάλη σημασία έχει να συνεχισθεί με ένταση η προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας μας. Πρέπει να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους του 2013 και να οικοδομήσουμε συμμαχίες ώστε να πετύχουμε μια νέα συμφωνία στις αρχές του 2014». Ο κ. Κουβέλης είπε πως είναι αναγκαία η συμμαχία των δυνάμεων του Νότου, αλλά όχι με τη λογική του «κλειστού μετώπου», ξεκαθαρίζοντας πως η ΔΗΜΑΡ «είναι σαφώς τοποθετημένη στη διαπραγμάτευση εντός του ευρώ».

Στην εν λόγω εκδήλωση για την εξωτερική πολιτική προσκεκλημένοι, μεταξύ άλλων, ήταν η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, η μέχρι πρότινος επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά και ο καθηγητής –και υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου– Γιώργος Παγουλάτος.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η κ. Κοππά, στην οποία αρκετοί (από την Ιπποκράτους κυρίως) προσάπτουν αφενός έντονο φλερτ με τη ΔΗΜΑΡ, αφετέρου την προετοιμασία των επαφών που είχε ο κ. Κουβέλης στο πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες. Η ίδια, βέβαια, διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια που τη θέλουν να οδεύει προς την Αγίου Κωνσταντίνου. Ωστόσο, όπως είπε στο «Π» βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, «έχει φτιαχτεί κλίμα! Είμαστε κοντά ιδεολογικοπολιτικά, παρότι δεν μιλάμε για επίσημες προσχωρήσεις», ενώ ο ίδιος βουλευτής αναφέρθηκε και στις στενές επαφές της Αγίου Κωνσταντίνου με τον προερχόμενο από την Ανανεωτική Αριστερά κ. Σπύρο Δανέλλη, όπως και στη διάθεση προσέγγισης από την πλευρά του κ. Ηλία Μόσιαλου. Από την άλλη, στενός συνεργάτης του κ. Φώτη Κουβέλη ξεκαθάρισε στο «Π» πως «πράγματι έχουμε επαφές με αρκετούς ανθρώπους. Ας μη φτάνουμε όμως στο σημείο να λαμβάνουμε σοβαρά υπʼ όψιν τα όσα, για παράδειγμα, γράφτηκαν περί προσχώρησης του κ. Γιώργου Πεταλωτή στη ΔΗΜΑΡ. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει». Αίσθηση έχει προκαλέσει στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ το ότι οι πράσινοι –βουλευτές και πρώην βουλευτές– που ρίχνουν γέφυρες επικοινωνίας (σε πρώτη φάση) με την Αγίου Κωνσταντίνου ανήκαν στον σκληρό πυρήνα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, με κάποιους από αυτούς να χαρακτηρίζονται κατά το παρελθόν «σωματοφύλακές» του. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για τη ΔΗΜΑΡ ο διεμβολισμός τόσο της βάσης των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ όσο και στελεχών που δεν έχουν φθαρεί πολιτικά αποτελεί όχι απλώς ζητούμενο αλλά στόχο.

Τούτων δοθέντων, το επόμενο χρονικό διάστημα προμηνύεται εξόχως ενδιαφέρον, με τις επαφές που αναπτύσσονται και τις ζυμώσεις που διαμορφώνονται στη σκακιέρα των κομμάτων της Αριστεράς. Πολλές προτάσεις έχουν αρχίσει να διατυπώνονται, αν και δεν έχουν τεθεί επισήμως στο τραπέζι των συζητήσεων. Ενδεικτικά είναι τα όσα δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ κ. Βασίλης Οικονόμου στο «Π», ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τα περί συνεργασιών και ζυμώσεων τάχθηκε υπέρ της συμπαράταξης των κεντροαριστερών δυνάμεων του τόπου, «με κινήσεις, κόμματα και πρόσωπα», όπως είπε, για να μη χαθεί καθόλου χρόνος, δεδομένων των συνθηκών και του ότι ο ελληνικός λαός δεν περιμένει θαύματα από κανέναν. Πάρα ταύτα, η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ κινείται με πολύ προσεκτικά βήματα, δίχως να «ανοίγει τα χαρτιά της», καθώς ελλοχεύει και ο φόβος των αντιδράσεων από το εσωτερικό του κόμματος.

Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή

Από χθες, Σάββατο, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής, με τις πολιτικές εξελίξεις και τη θέση που λαμβάνει ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος απέναντι σε αυτές στο επίκεντρο. Ο πρόεδρος του κόμματος, ανοίγοντας τις εργασίες της συνεδρίασης το πρωί του Σαββάτου, επρόκειτο να πει πως «η ΔΗΜΑΡ συνδυάζει την αριστερή ταυτότητα και φυσιογνωμία της με την παρέμβαση στις ανάγκες του παρόντος», ξεκαθαρίζοντας πως «επενδύει στον ευρωπαϊκό δρόμο και στην επιτυχία της προσπάθειας εξόδου της χώρας από την κρίση», καθώς «μια επιπόλαιη αποκήρυξη του προγράμματος προσαρμογής θα οδηγούσε σε καταστροφικά αποτελέσματα».

Ο κ. Κουβέλης θα επέμενε στο ότι «η χώρα πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής… και να προετοιμάσει το έδαφος για μια νέα συμφωνία το 2014», ώστε να μειωθεί δραστικά το χρέος και να ενισχυθεί η αναπτυξιακή διαδικασία.

Στόχος των παρεμβάσεων της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό έργο δεν είναι η επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων αλλά η αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ακόμη, θα εκτόξευε βολές εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως «ασαφείς δεσμεύσεις, ομιχλώδεις εξαγγελίες και επένδυση στην πολιτική και κοινωνική ένταση δεν συνιστούν ρεαλιστική αντιπρόταση εξουσίας», ξεκαθαρίζοντας πως η ΔΗΜΑΡ θα πρωταγωνιστήσει στην ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, δίχως συμπράξεις με άλλα κόμματα ή με εκχώρηση της πολιτικής της αυτονομίας.

ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ


Σχολιάστε εδώ