Οι Βρυξέλλες μπλοκάρουν την πώληση της ΔΕΠΑ στην Gazprom

Ότι η εξέλιξη αυτή είναι πολύ κοντά, ήρθε να επιβεβαιώσει με δηλώσεις του ο πρόξενος της Ρωσίας Αλεξέι Ποπόφ.

Μια ακόμη ένδειξη ότι η ρωσική πλευρά θεωρεί ότι η ΔΕΠΑ θα καταλήξει στην Gazprom είναι οι εδώ συζητήσεις του πρόεδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσικής Δούμας Αλεξέι Μουσκόφ, όταν πριν από τρεις εβδομάδες είχε έρθει στην Αθήνα. Εμείς, είπε τότε, έχουμε δώσει την καλύτερη προσφορά. Ο κ. Μουσκόφ συναντήθηκε με την Επιτροπή Ελληνορωσικής Φιλίας της Βουλής, ενώ επισκέφθηκε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και η συνάντηση κράτησε μία ώρα.

Πληροφορίες παντως ότι η Ουάσινγκτον έχει αντιρρήσεις να περάσει η ΔΕΠΑ σε ρωσικά χέρια δεν επιβεβαιωνονται. Ως ένδειξη μάλιστα ότι υπάρχει ανοιχτή γραμμή της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα, παραπέμπουν ενημερωμένοι κύκλοι στην κοινή θέση που έχουν Αμερική και Ρωσία απέναντι στον εμφύλιο και τις σφαγές που γίνονται στη Συρία. Δεν έχουν πρόβλημα οι Αμερικανοί, προσθέτουν, με τις Βρυξέλλες υπάρχει πρόβλημα. Και εξηγούν τι εννοούν. Ότι αντιρρήσεις –και μάλιστα πολύ σοβαρές– έχει ο γνωστός μας από το παρελθόν, όταν κατείχε τη θέση που έχει σήμερα ο άλλος… φίλος μας Όλι Ρεν, ο κ. Αλμούνια, ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η Gazprom είναι προμηθευτής φυσικού αερίου ενώ ταυτόχρονα διαχειρίζεται τη διανομή. Έχει δηλαδή και τη χονδρική πώληση και τη λιανική και αυτό αποτελεί μονοπωλιακό καθεστώς. Που σημαίνει ότι θα μπορεί να διαμορφώνει τις τιμές και αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψει η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ. Ήδη η Λιθουανία έχει παραπέμψει την Gazprom στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, γιατί διπλασίασε τις τιμές του φυσικού αερίου μέσα σε μια νύχτα.

Η Γερμανία δεν έχει πρόβλημα, αφού η τιμή στην οποία παίρνει φυσικό αέριο από την Gazprom είναι 11 δολάρια, ενώ από τη Λιθουανία 17 δολάρια, παρότι το κόστος της μεταφοράς είναι λιγότερο, επειδή η απόσταση είναι μικρότερη.

Ως προς το ερώτημα γιατί αποσύρθηκε η εταιρεία που διακινεί φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, η οποία επρόκειτο να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την απόκτηση της ΔΕΠΑ, η εξήγηση που δίνεται είναι ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν θέλει να έχει τριβές με τη γειτονική του Ρωσία.


Σχολιάστε εδώ