Κλειστές οι πόρτες του Λευκού Οίκου στον Σαμαρά

Την ίδια στιγμή που ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγ. Ερντoγάν πέρασε ήδη τις πύλες του Λευκού Οίκου και έγινε δεκτός με τιμές ηγέτη υπερδύναμης, ασυνήθιστες στα διπλωματικά χρονικά. Η είδηση ότι η Ουάσινγκτον απάντησε τελικά αρνητικά στο αίτημα της Αθήνας, με το επιχείρημα ότι δεν υπήρχαν ανοιχτές ημερομηνίες στο πρόγραμμα του κ. Ομπάμα, προκάλεσε δυσμενείς εντυπώσεις και ποικίλα ερωτήματα.

Η αμηχανία στην κυβέρνηση είναι διάχυτη, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου αδυνατεί να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις προκειμένου να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις. Αναπόφευκτα οι εξηγήσεις για το ναυάγιο αναζητούνται σε προφανείς, αλλά και λιγότερο προφανείς λόγους. Το βέβαιο είναι ότι με τη στάση του ο Λευκός Οίκος, όσο κι αν υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί από το Μέγαρο Μαξίμου, έστειλε ένα μήνυμα δυσαρέσκειας. Σύμφωνα με πολιτικούς και διπλωματικούς αναλυτές, η αμερικανική πλευρά είναι αναμφίβολα δυσαρεστημένη με ορισμένες στρατηγικής σημασίας επιλογές του κ. Σαμαρά. Πιο σοβαρή απ’ όλες η «γερμανική στροφή» και η πλήρης ταύτισή του με τα συμφέροντα του Βερολίνου. Αμερικανοί διπλωμάτες στην Αθήνα τον εγκαλούν διότι «προσδέθηκε στο άρμα της Μέρκελ», όπως λένε χαρακτηριστικά. Το κλίμα στις διμερείς σχέσεις ενδεχομένως να επιδείνωσε η διαφαινόμενη απόφαση της κυβέρνησης να πωλήσει τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ σε εταιρεία ρωσικών συμφερόντων και αυτό προφανώς ενόχλησε την Ουάσινγκτον. Κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι η επιλογή του αναδόχου πρέπει να γίνει με καθαρά οικονομικούς όρους, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η αμερικανική πλευρά ζητά να προταθούν οι πολιτικοί λόγοι. «Κανένας δεν θα έβαζε την υπογραφή του σε μια συμφωνία που θα ζημίωνε οικονομικά τη χώρα και στο άμεσο μέλλον να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα ειδικό δικαστήριο» επισημαίνουν. Η παράμετρος αυτή ωστόσο ελάχιστα απασχολεί την Ουάσινγκτον και, ως εκ τούτου, δεν κατανοεί και τα επιχειρήματα της Αθήνας.

Εκ των πραγμάτων, πάντως, ανακύπτει και ζήτημα λανθασμένων χειρισμών από στελέχη του στενού επιτελείου του πρωθυπουργού. Βιάστηκαν να διοχετεύσουν στα Μέσα Ενημέρωσης, έστω και ανεπίσημα, ότι στο παρασκήνιο καταβάλλονται προσπάθειες για να ορισθεί συνάντηση με τον αμερικανό Πρόεδρο στις αρχές Ιουνίου. Χωρίς μάλιστα, λένε οι πληροφορίες, να έχουν την παραμικρή ένδειξη από την Ουάσινγκτον ότι κάτι τέτοιο ήταν εφικτό. Ο κ. Σαμαράς επρόκειτο να ταξιδέψει στις ΗΠΑ προκειμένου να μιλήσει στο Παγκόσμιο Φόρουμ της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (2-4 Ιουνίου) και φιλοδοξούσε να το συνδυάσει με μια επίσκεψη στον Λευκό Οίκο. «Δεν είναι δυνατόν να πάει στην Αμερική και να μη δει τον Ομπάμα» ήταν το απόλυτα λογικό επιχείρημα στενών συνεργατών του. Άλλωστε δεν είναι χωρίς σημασία και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το ότι έντεκα μήνες από την ανάδειξή του στη πρωθυπουργία και 3,5 στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει συναντήσει ακόμη τον αμερικανό Πρόεδρο. Κι είναι ελάχιστα πειστική η προσέγγιση κυβερνητικών αξιωματούχων, ότι «δεν χάθηκε ο κόσμος αν είδε ακόμη τον Ομπάμα, άλλωστε οι αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας λαμβάνονται στην Ευρώπη». Παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους αναγνωρίζουν ότι ίσως δεν έγιναν οι κατάλληλοι χειρισμοί, επιμένουν ωστόσο ότι δεν υφίσταται προβλήματα και ότι η συνάντηση με τον Μπ. Ομπάμα μπορεί να γίνει το φθινόπωρο.

Γεγονός είναι ότι το τωρινό ναυάγιο είχε κι ορισμένες… παράπλευρες απώλειες. Από τη στιγμή που δεν ορίσθηκε το ραντεβού με τον αμερικανό Πρόεδρο, ο κ. Σαμαράς ματαίωσε το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Προκαλώντας έτσι, αναφέρουν οι πληροφορίες, τη δυσφορία των αμερικανοεβραίων οργανωτών του Παγκόσμιου Φόρουμ. Επιπλέον δεν θα παραστεί και στο επενδυτικό φόρουμ που οργανώνει τις ίδιες ημέρες στη Ν. Υόρκη η διοίκηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Εκεί ο έλληνας πρωθυπουργός θα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με επιτελικά στελέχη αμερικανικών πολυεθνικών εταιρειών.


Σχολιάστε εδώ