Και θέμα ταυτότητας θέτουν τα Σκόπια…
Δεν πρέπει όμως να παραβλεφθεί το γεγονός ότι ο Ν. Γκρούεφσκι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιγνιδιού στα Σκόπια και ειδικά αυτήν την περίοδο δεν μπορεί να πιεσθεί, ειδικά στο θέμα της ονομασίας, από τον αλβανικό παράγοντα. Έξαλλου, δυστυχώς για όλους, η όποια συμφωνία θα κλειστεί με τον κ. Γκρούεφσκι και όχι με τον κ. Μπεσίμι…
Πάντως, ακόμη και ο αμερικανός πρεσβευτής στα Σκόπια ασχολήθηκε με την επίσκεψη Μπεσίμι στην Αθήνα, την οποία συνδύασε με την επίσκεψη στις ΗΠΑ του αρχηγού του αλβανικού κόμματος DUI, που συμμετέχει στην κυβέρνηση Αλί Αχμέτι…
Για το θέμα του ονόματος, πάντως, έχει δείξει αξιοσημείωτη ψυχραιμία ο Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος έχει αποφύγει τις γνωστές και συνεχείς δηλώσεις του εναντίον της Ελλάδας. Όσο για τον Πρόεδρο της χώρας, Γ. Ιβάνοφ, απλώς αρκέσθηκε να θέσει και πάλι το θέμα της «ταυτότητας». Κάτι που θέτει εκ των πραγμάτων την «κόκκινη γραμμή» για την Αθήνα, ώστε η λύση που θα βρεθεί, τόσο ως προς το όνομα όσο και ως προς την εφαρμογή της, να εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει μονοπώληση της «μακεδονικής ταυτότητας» από το σλαβικό στοιχείο της ΠΓΔΜ…
****
— Η επιτυχημένη επίσκεψη Σαμαρά στην Κίνα εξηγεί και την αιτία του πήγαινε-έλα του Θ. Γεωργακέλου (από Κίνα σε Βρυξέλλες και πίσω ξανά), που παρέμεινε τελικά στην πρεσβεία του Πεκίνου για να οργανώσει την επίσκεψη, σε συνεργασία με τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβη Βασιλόπουλο.
Αυτό πάντως που βλέπουμε είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου όλο και πιο μεγάλη εμπιστοσύνη δείχνει στην αποτελεσματικότητα του υφυπουργού Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα, ο οποίος αναλαμβάνει πολλές ειδικές αποστολές. Έξαλλου, τόσο της επίσκεψης στο Πεκίνο όσο και στο Μπακού είχε προηγηθεί δικό του ταξίδι και στις δυο πρωτεύουσες για την προετοιμασία του εδάφους…
— Δημοσιεύτηκε και στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η οριστική πλέον αποχώρηση από την Υπηρεσία του Β. Κασκαρέλη, ο οποίος συνεχίζει τη διαδρομή του στο Ίδρυμα Νιάρχου. Ο κ. Κασκαρέλης αφήνει ένα μεγάλο κενό πίσω του, το οποίο αγωνίζεται να καλύψει ο Αν. Μητσιάλης, που έχει όλους τους οιωνούς αντίθετους…
— Ο Ελευθέριος Παρτσάλης, απόφοιτος ΤΕΙ Καβάλας, είναι το νέο «απόκτημα» του πολιτικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλου. Μαθαίνουμε ότι ο κ. Παρτσάλης έχει διαπρέψει και ως φωτογράφος, αλλά δεν γνωρίζουμε μέσω ποιας ιδιότητάς του θα ενισχύσει την ελληνική εξωτερική πολιτική…
— Η Τουρκία αντιμετωπίζει τρομακτικά προβλήματα σε κάθε μέτωπο γύρω από τα σύνορα της. Όμως, παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου βρίσκει τον χρόνο και το σθένος να επισκεφτεί τα Βαλκάνια, να κάνει τριμερείς στο Βελιγράδι και να οργανώνει τελικά σημαντικές διεθνείς συναντήσεις στην Άγκυρα. Η τελευταία πρωτοβουλία του είναι η πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης κορυφής των προέδρων της Τουρκίας, της Σερβίας και της Βοσνίας για την προώθηση της συμφιλίωσης του Βελιγραδίου με το Σεράγεβο, ενώ είχε προηγηθεί ένα μπαράζ επισκέψεων και επαφών της τουρκικής διπλωματίας με ηγέτες από την Ασία και την Αφρική…
**
Είναι πολλά τα λεφτά…
Η προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας συνεχίζεται κανονικά, αλλά ήδη υπάρχουν τα δυο πρώτα μεγάλα «κενά»: Η με θριαμβολογίες ανακοινωθείσα δραστική μείωση του προϋπολογισμού της προεδρίας του 2014 έναντι εκείνης του 2013 είναι μεν σημαντική, αλλά και πάλι δεν απαντά στο ερώτημα: Πού θα πάνε τα πενήντα εκατομμύρια ευρώ για μια προεδρία της οποίας, έτσι κι αλλιώς, όλες σχεδόν οι συναντήσεις γίνονται στις Βρυξέλλες….
Και το δεύτερο και πιο σημαντικό: Μετά τους μεγαλοϊδεατισμούς του ΓΑΠ, που είχε προαναγγείλει με τον φον Δημητράκη ότι βασικό στοιχείο της ελληνικής προεδρίας θα είναι η ΑΤΖΕΝΤΑ 2014 για τα Δυτικά Βαλκάνια, μάλλον θα πρέπει να ψάχνουμε για κάτι διαφορετικό. Κανένας στην Ευρώπη δεν θέλει να ακούσει τη λέξη «διεύρυνση», πολύ περισσότερο όταν αυτή αφορά στα Βαλκάνια και, κυρίως όταν η συζήτηση έρχεται στην ΠΓΔΜ, το ερώτημα που τίθεται είναι πώς η Ελλάδα δηλώνει ατμομηχανή των Δυτικών Βαλκανίων προς την ΕΕ, όταν η χώρα μας -και ορθά- εμποδίζει την είσοδο των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.
Λέτε κάτι να ήξερε ο Δ. Παρασκευόπουλος, που εγκατέλειψε τη θέση του επικεφαλής της ελληνικής προεδρίας για την πιο σίγουρη, αν και πολύ πιο κουραστική θέση, του πολιτικού διευθυντή;
**
— Τα γνωστά θλιβερά φαινόμενα συμβαίνουν και πάλι στο εσωτερικό της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, εν όψει των εκλογών του Ιουνίου. Η ΟΜΟΝΟΙΑ συντάχθηκε με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έ. Ράμα, το «δεξιό» ΜΕΓΑ στηρίζει Μπερίσα.
Ο κ. Μπερίσα που, παρά τις εθνικιστικές εξάρσεις, γνωρίζει το παιγνίδι των ισορροπιών με την Ελλάδα, έχει μαζέψει ό,τι πιο ακραίο και εθνικιστικό κυκλοφορεί στον πολιτικό χάρτη της Αλβανίας (και δεν έχει ενταχθεί στην Κοκκινόμαυρη Συμμαχία). Με τσάμηδες στα ψηφοδέλτια -και πιθανότατα στην κυβέρνηση εφόσον νικητής αναδεχθεί και πάλι το Δημοκρατικό Κόμμα-, θα δυσκολέψουν κι άλλο οι ήδη κινούμενες σε λεπτή γραμμή διμερείς σχέσεις. Το μόνο που θα μπορούσε ίσως να αφήσει σε δεύτερη μοίρα τις εθνικιστικές εξάρσεις του κ. Μπερίσα, θα ήταν η επιλογή του αγωγού ΤΑΡ από το Αζερμπαϊτζάν και το αμοιβαίο συμφέρον που θα πρόεκυπτε.
**
Λόμπι για να βγάλουν κάποιοι λεφτά…
O κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με εκπρόσωπο του ελληνικού λόμπι στην Ουάσινγκτον, τον κ. Λαριγκάκη, που πολύ φοβάμαι ότι ενισχύεται από την ελληνική Πολιτεία, στο πλαίσιο των γνωστών αποτυχημένων προσπαθειών αποκατάστασης ενός δικτύου πολιτικής επιρροής στις ΗΠΑ. Ένα δίκτυο που απορροφά χρήματα και ελάχιστα αποδίδει.
Εξάλλου, η οργάνωση του κ. Λαριγκάκη με την ευκολία που ξενάγησε στην αμερικανική πρωτεύουσα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, θα μπορούσε να δικαιολογήσει τον ρόλο της συμβάλλοντας στο κλείσιμο ενός ραντεβού του Δημ. Αβραμόπουλου με τον Τ. Κέρι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πόσο μάλλον να κλείσει ραντεβού του κ. Σαμαρά με τον πρόεδρο Ομπάμα.
Και μια λοιπόν που κάποιοι από τους «συμβούλους» του ισογείου του νεοκλασικού διοχέτευσαν ότι έκλεισε η επίσκεψη Κέρι στην Ελλάδα για τα μέσα Μαΐου, να τους θυμίσουμε ότι ο μήνας έχει 19, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προγραμματίζει επίσκεψη στο Ισραήλ την επομένη εβδομάδα, άλλα δεν πήρε τίποτα ακόμη το αυτί μας για επίσκεψη στην Αθήνα…