Η ΟΝΝΕΔ μπροστά στην κάλπη

Η διαδικασία θα είναι ανοιχτή, όπως την προηγούμενη φορά, με ανάγκη προεγγραφών μόνο για τις κατηγορίες των μαθητών, των παλιννοστούντων και των κυπρίων πολιτών. Η εκλογική διαδικασία αποτελεί κρίσιμο τεστ για τη γαλάζια νεολαία, καθώς θα δείξει το επίπεδο συσπείρωσης που μπορεί να καταφέρει σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τη Νέα Δημοκρατία και υπό το βάρος της κυβερνητικής φθοράς. Ήδη οι περισσότεροι αναρωτιούνται αν θα καταφέρει η ΟΝΝΕΔ να συγκεντρώσει συνολικό αριθμό ψηφοφόρων κοντινό σε αυτόν των προηγούμενων εσωκομματικών καλπών, καθώς από τότε έχουν μεσολαβήσει διασπάσεις, αποχωρήσεις και μείωση της εκλογικής απήχησης της ΝΔ – ιδίως στους νέους. Ωστόσο η Μεσογείων είναι αισιόδοξη, καθώς η επιτυχημένη, ομολογουμένως, τριετία Παπαμιμίκου έχει φέρει και νέα παιδιά κοντά στην οργάνωση.

Έμφαση στην ιδεολογία

Στα πλαίσια της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου, ο Σάκης Ιωαννίδης ανακοίνωσε τις απόψεις και προτάσεις του για την ιδεολογική και πολιτική καθοδήγηση της ΟΝΝΕΔ. Είναι η πρώτη φορά, έπειτα από δεκαετίες, που κάποιος υψηλόβαθμος ΟΝΝΕΔίτης μιλά για ιδεολογική καθοδήγηση. Ο Σάκης Ιωαννίδης πιστεύει ότι η γαλάζια νεολαία πρέπει να μιλήσει ιδεολογικά και να εμφυσήσει στα μέλη της βασικές αξίες του κοινωνικού φιλελευθερισμού και της πατρίδας.

Ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί μια νέα δομή εντός της οργάνωσης που θα ασχολείται με το κομμάτι του πολιτικού λόγου, της ιδεολογικής τεκμηρίωσης και της συνεχούς κατάρτισης των στελεχών μέσα από ειδικά σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα. Προτείνει λοιπόν την αναβάθμιση του Πολιτικού Συμβουλίου σε μια νέα δομή που θα αναλάβει και τις αρμοδιότητες της Πολιτικής Ακαδημίας και θα μπορεί να δημιουργήσει μια συνολική Θερμοκοιτίδα Πολιτικής Σκέψης, η οποία θα λειτουργεί ως κυψέλη ιδεολογίας και πολιτικής, «υπόδειγμα για τις νεολαιίστικες οργανώσεις»! Η βασική αποστολή της νέας δομής συνοψίζεται σε 2 θέματα. Να παράγει ιδεολογική καθοδήγηση στα μέλη της ΟΝΝΕΔ και ταυτόχρονα να παράγει προτάσεις για ζητήματα νεολαίας, καθημερινότητας αλλά και γενικότερης πολιτικής.

Αυτή η αποστολή μπορεί να εκπληρωθεί μέσα από μια σειρά ενεργειών που ξεπερνούν το μέχρι σήμερα ρόλο του Πολιτικού Συμβουλίου της γαλάζιας νεολαίας και επεκτείνονται σε διαρκή επιμόρφωση των μελών, ενημέρωση για εξειδικευμένα ζητήματα πολιτικής και επικοινωνίας, συνέργειες με φορείς και οργανισμούς, εκδόσεις και μελέτες για προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Η οργανωτική δομή της Θερμοκοιτίδας Πολιτικής Σκέψης δεν θα είναι μόνο οριζόντια και μόνο σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης, αλλά κυρίως κάθετη και με έμφαση σε ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν από όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Σάκη Ιωαννίδη, θα δημιουργηθούν πανελλαδικές γραμματείες σε κάθε τομέα του σημερινού Πολιτικού Συμβουλίου, στις οποίες θα συμμετέχουν οι αντίστοιχοι θεματικοί τομεάρχες των Νομαρχιακών Επιτροπών όλης της χώρας, αλλά και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ανάλογα με τον τομέα που θα επιλέξουν. Έτσι, κάθε τομέας αποκτά και περιφερειακή διάσταση, με αποτέλεσμα να διευρύνεται ο κύκλος των ανθρώπων που θα παράγουν τις πολιτικές προτάσεις της ΟΝΝΕΔ και κυρίως θα συμμετέχουν στη χάραξή τους. Νέοι άνθρωποι, με σπουδές ή εργασιακή εμπειρία στο αντικείμενο, θα πάρουν στα χέρια τους τον πολιτικό λόγο της ΟΝΝΕΔ. Σύμφωνα με τον υποψήφιο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, «δίνουμε για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό τη δυνατότητα σε ακόμα περισσότερους να συμμετέχουν. Αξιοποιούμε ανθρώπους που μέχρι σήμερα έμεναν δίχως αντικείμενο και καθιστούμε τους συνομηλίκους μας χρήσιμους για την οργάνωση σε πράγματα που γνωρίζουν. Ταυτόχρονα, και έπειτα από αρκετά χρόνια, δημιουργούμε ειδικό τομέα που θα ασχολείται με την ιδεολογία μας. Θα ενημερώνεται για τα διεθνή ρεύματα και κινήματα και θα έχει την ευθύνη να τα παρουσιάζει εντός των μελών της οργάνωσης μας μέσα από σεμινάρια».

Αντιπαράθεση για τη διαδικασία

Φυσικά, όταν μιλάμε για εσωκομματικές διαδικασίες στην ΟΝΝΕΔ, δεν μπορούν να λείπουν οι αντεγκλήσεις για τις διαδικασίες. Αυτήν την εβδομάδα, οπότε ανέβηκε για πρώτη φορά επικίνδυνα το εσωκομματικό θερμόμετρο, ξεκίνησαν τα προσυνέδρια της ΟΝΝΕΔ, εν όψει των εκλογικών διαδικασιών. Η κεντρική διοίκηση της οργάνωσης αποφάσισε να γίνεται ένα ανά ημέρα, από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή που μας πέρασε, σε Ηράκλειο, Αλεξανδρούπολη και Χαλκίδα. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υποψήφιου προέδρου Γιώργου Ασημακόπουλου, εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενου. Κατήγγειλε τη διαδικασία των προσυνεδρίων με ανοιχτή επιστολή του, καθώς δήλωσε ότι δεν ενημερώθηκε!

Όμως δεν έμεινε εκεί. Ανακοίνωσε ότι αντί των προσυνεδρίων θα κάνει δικές του ανοιχτές συγκεντρώσεις σε Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη! Οι αιχμές του Ασημακόπουλου απευθύνονταν στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και στην οργανωτική προετοιμασία του Συνεδρίου, άρα προς τη Μεσογείων και όχι προς τον συνυποψήφιό του Σάκη Ιωαννίδη. Ανέλαβε να απαντήσει, έστω και με μικρή καθυστέρηση, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ και συντονιστής των εκλογικών διαδικασιών Βασίλης Αξιώτης, ο οποίος με αναλυτική δήλωση εξήγησε τη διαδικασία και τις επιλογές, ενώ ξεκαθάρισε στο πανελλήνιο ότι και οι δύο υποψήφιοι ενημερώθηκαν τηλεφωνικά για τις διαδικασίες. Γενικά πάντως το επίπεδο της αντιπαράθεσης, αλλά και των δηλώσεων και των απαντήσεων, είναι μάλλον υποτονικό – αν θέλουμε να είμαστε επιεικείς…

****

Ευρωπαϊκή διάκριση

Μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία κατέγραψε η ΟΝΝΕΔ. Στο εκλογικό συνέδριο της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, η ΟΝΝΕΔ κατάφερε να εκλέξει πρόεδρο της ευρωπαϊκής οργάνωσης το γνωστό γαλάζιο στέλεχος Κωνσταντίνο Κυρανάκη. Και μάλιστα με εντυπωσιακή πλειοψηφία, κόντρα στα προγνωστικά που μίλαγαν για ντέρμπι απέναντι στην ισπανίδα υποψήφια. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόσο για τη γαλάζια νεολαία, όσο και για τη χώρα, σε μια περίοδο που η Ελλάδα αμφισβητήθηκε έντονα, το ότι η ΟΝΝΕΔ κατάφερε αυτήν τη στιγμή να προέρχονται από τις τάξεις της οι ηγεσίες σε δύο από τις κορυφαίες οργανώσεις νεολαίας του συντηρητικού χώρου παγκοσμίως. Τόσο ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Κεντροδεξιών Νεολαιών (IYDU) Άρης Καλαφάτης, όσο και ο πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (YEPP) είναι πλέον Έλληνες. Θερμά συγχαρητήρια απέστειλε στους ΟΝΝΕΔίτες ο Αντώνης Σαμαράς. Όπως λένε τα γαλάζια παιδιά, «σε μια περίοδο που η Ελλάδα με σταθερά βήματα αλλάζει, αποδεικνύουμε για ακόμα μία φορά πως οι Έλληνες με σκληρή δουλειά και αφοσίωση στους στόχους μας, πετυχαίνουμε τα καλύτερα. Η νέα γενιά των Ελλήνων δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Με πίστη στο δρόμο στον οποίο έχει μπει η χώρα εδώ και ένα χρόνο, μπορούμε να επιστρέψουμε στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συμβάλουμε στην επόμενη μέρα της, αποδεικνύοντας πως η κοινωνία μας γύρισε σελίδα. Αλλάζουμε την Ελλάδα με πίστη στις μεταρρυθμίσεις. Κερδίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους συνομηλίκους μας και την Ελλάδα».

****

Κονδύλια για την ανεργία των νέων

Τον γύρο της Ευρώπης έκανε η αποκάλυψη του νέου γαλλογερμανικού σχεδίου για τον ευρωπαϊκό Νότο, με αντικείμενο την απασχόληση των νέων αυτήν τη φορά. Δεν έτυχε όμως ιδιαίτερης προβολής από τα ελληνικά ΜΜΕ, ίσως γιατί η καχυποψία απέναντι στους εταίρους μας είναι πλέον διαδεδομένη. Σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, Γερμανία και Γαλλία αναλαμβάνουν από κοινού πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ανεργίας που μαστίζει τους νέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασικός άξονας της πρωτοβουλίας θα είναι η χορήγηση πιστώσεων υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε επιχειρήσεις που θα απασχολούν εργαζόμενους της συγκεκριμένης κατηγορίας. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα φέρει το (πολύ φιλόδοξο) όνομα «Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη», που παραπέμπει ευθέως στη σειρά οικονομικών μέτρων, γνωστά και ως New Deal, που ελήφθησαν τη δεκαετία του 1930 στις ΗΠΑ από τον τότε αμερικανό πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούσβελτ. Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να παρουσιαστεί από κοινού από τον γάλλο υπουργό Εργασίας και τη γερμανίδα ομόλογό του κατά τη διάρκεια συνεδρίου στις 28 Μαΐου στο Παρίσι. Οι πληροφορίες μάλιστα ανέφεραν για ποσά δισεκατομμυρίων (!) ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν για αυτές τις πιστώσεις και επενδύσεις! Πάντως, προς το παρόν, τα μόνα σίγουρα χρήματα είναι τα 6 δισ. ευρώ που προορίζονται για τον ίδιο λόγο από τα κοινοτικά κονδύλια. Πάντως ο γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «τεσσάρων σημείων», οι άξονες της οποίας θα περιστρέφονται γύρω από την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, την ενέργεια, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη νεολαία, επιβεβαιώνοντας τη γαλλική στρατηγική και εν μέρει τα δημοσιεύματα.

****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Αντιθέσεις

Αφού μας διάβασαν την περασμένη εβδομάδα, αποφάσισαν οι άλλες Νεολαίες (πλην Νεολαίας ΠΑΣΟΚ που κινήθηκε αμέσως) να βγάλουν ανακοίνωση για το θέμα των καθηγητών. Πλήρης αντίθεση, φυσικά. Νεολαία ΣΥΝ και αργότερα η Νεολαία ΑΝΕΛ στήριξαν τους καθηγητές και επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για την επιστράτευση. Η ΟΝΝΕΔ, από την άλλη, επέλεξε να βγάλει ανακοίνωση μέσω της ΜΑΚΙ (Μαθητική Ανεξάρτητη Κίνηση), του μαθητικού της τμήματος δηλαδή. Και μάλιστα με τον εύστοχο τίτλο «Δάσκαλε, που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις (για 2 ώρες παραπάνω)»…

Ατάκες

«Δεν υπάρχουν προγνωστικά για την ΟΝΝΕΔ». «Όλα τα αποτελέσματα είναι ανοιχτά». Γελάνε και οι πέτρες…

Αριθμοί

Εμάς πάντως το ενδιαφέρον μας στρέφεται στο πόσοι θα συμμετέχουν και αν όντως θα έχει ψηφίσει ο αριθμός μελών που θα ανακοινωθεί…

Απαντήσεις

Για όσους λένε ότι ο Σάκης δεν έχει ισχυρή ομάδα, η απάντηση ήρθε στην οργανωτική συγκέντρωση του υποψηφίου στην Αθήνα, όπου τον στήριξε η δυνατή ομάδα της Μεσογείων: Μαρτάτος, Σακαρετσάνος, Λυσιγάκης, Μητσόπουλος.

Πάγκος

Το βασικό όμως ερώτημα επί της ομάδας θα απαντηθεί μετά τις εκλογές: Πόσοι και ποιοι θα παραμείνουν από την επιτυχημένη γαλάζια πορεία των τελευταίων χρόνων; Διότι έχει και η Συγγρού ανάγκες, ακούμε…

Έλεος

Ρε παιδιά, πάλι για τα κορμιά τσακώνεστε; Πάλι πού θα πάνε οι γυμναστές είναι το ερώτημα; Έλεος με το συγκεκριμένο παιχνίδι, βαρεθήκαμε κάθε φορά…

Από τα παλιά

Γενικά επικρατεί ένα πνεύμα «δεξιάς παλινόρθωσης» στο επιτελείο του Σάκη. Για «καθοδήγηση» είχαμε πολλά χρόνια να ακούσουμε. Ακόμη και δεκαετίες, αν μιλήσουμε αποκλειστικά για την ΟΝΝΕΔ…

Αγώνας

Πολύ ζεστά έχει πάρει η ΚΝΕ το θέμα της υποβάθμισης του Πάρκου Αντώνης Τρίτσης στη Δυτική Αθήνα, δίπλα στους Αγίους Αναργύρους. Δεν είναι μόνο το ότι εκεί κάνουν το φεστιβάλ τους τα τελευταία χρόνια. Είναι και δυνατή η οργάνωση στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκέντρωση

Η ΚΝΕ μάλιστα προγραμμάτισε ομιλία του γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ Θοδωρή Χιώνη στη συγκέντρωση-συναυλία που διοργανώνουν ο Δυτικός Τομέας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ για την υπεράσπιση του πάρκου Τρίτση. Είναι οι μόνοι που πραγματικά (εκτός από ανακοινώσεις) τρέχουν για τέτοια θέματα…

Μπροσούρα

Για να μην ξεχνούμε τις ρίζες και τον κλασικό κομμουνιστικό λόγο, η ΚΝΕ μας θυμίζει, με μπροσούρα που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες, την ανάγκη για αντιιμπεριαλιστικό αγώνα. Αφορμή η Συρία, για την οποία οι «κόκκινοι» καταδικάζουν τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις…


Σχολιάστε εδώ