επί του πιεστηρίου

Ούτε πότε θα αγοράσουν ελληνικά προϊόντα, αν δεν είναι φθηνότερα από τις άλλες χώρες που παράγουν τα ίδια είδη. Η πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, έχει από πρώτο χέρι πικρές εμπειρίες. Έχουν γίνει πολύ σοβαρές προσπάθειες για εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και κυρίως ελαιόλαδου. Προσφορές είχαν πάρει οι Κινέζοι και από την Ισπανία. Και το αποτέλεσμα ξέρετε ποιο ήταν; Ότι οι τιμές που είχαν δώσει έλληνες παραγωγοί ήταν διπλάσιες, μέχρι και τριπλάσιες, από τις τιμές που είχαν προσφέρει οι Ισπανοί! Πιέστηκαν οι παραγωγοί μας να κατεβάσουν τις τιμές, αλλά ήταν αδύνατο να φθάσουν στο επίπεδο των Ισπανών. Η εξήγηση ήταν ότι στην Ισπανία η τυποποίηση είναι πολύ πιο φθηνή από εδώ. Άραγε αυτό δεν το γνωρίζουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες;

Ως προς την προσέλκυση τουριστών από την Κίνα, σε αυτό που διαφέρουν οι Κινέζοι από τους πολίτες χωρών της Ευρώπης και της Αμερικής είναι ότι δεν είναι καθόλου λάτρεις της θάλασσας. Δεν πηγαίνουν οι Ασιάτες σε νησιά για κολύμπι. Τους ενδιαφέρουν αρχαιολογικοί τόποι. Στην Κίνα υπάρχει ένας ειδικός τομέας τουρισμού. Είναι το γαμήλιο ταξίδι. Αποτελεί το μεγαλύτερο γεγονός της ζωής τους. Συναγωνίζονται δε μεταξύ τους για το ποιος έχει το καλύτερο άλμπουμ με φωτογραφίες από το γαμήλιο ταξίδι του. Σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσαν ελληνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό να δραστηριοποιηθούν με κερδοφόρα αποτελέσματα.

Για άλλη μια φορά ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών γράφει ιστορία. Σε αυτά τα δραματικά χρόνια των Μνημονίων, της απόλυτης εξαθλίωσης του ελληνικού λαού και της παραβίασης κορυφαίων συνταγματικών διατάξεων, είναι ο μοναδικός επιστημονικός φορέας της χώρας που αντιστέκεται σε αυτήν τη λαίλαπα και είναι παντού παρών, όταν όλοι οι άλλοι θεσμοί είναι απόντες, με την Ακαδημία να έχει κλειστεί στο καβούκι της και τους πανεπιστημιακούς, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, να έχουν εξαφανισθεί και να ενδιαφέρονται μόνο για την καρεκλίτσα τους…

Τελευταία προσφορά του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, πρόεδρος του οποίου είναι ο Γιάννης Αδαμόπουλος, ήταν η καταδίκη -και μάλιστα με σκληρές φράσεις- της επιστράτευσης στην οποία κατέφυγε η κυβέρνηση για να αποτρέψει την απεργία των καθηγητών στις πανελλαδικές εξετάσεις. Επισημαίνει συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του:

«Όσο κι αν κάποιοι επιμένουν να ευνοούν ή ακόμα και να μεθοδεύουν την επιστροφή στο παρελθόν, όσο κι αν η Δικαιοσύνη επιμένει να ανέχεται την πρωτοφανή δικαιοκρατική οπισθοδρόμηση που συντελείται σήμερα, πρακτικές που παραπέμπουν ευθέως σε άλλες εποχές αργά ή γρήγορα θα βρουν απέναντί τους ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Στη Δημοκρατία, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Πολλώ δε μάλλον, καμία πολιτική σκοπιμότητα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται ως βάση για τη λήψη και εφαρμογή κυβερνητικών αποφάσεων κατά κατάλυση του Συντάγματος».

Δυο μέρες πριν από την έναρξη των εξετάσεων ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών απηύθυνε έκκληση προς τους καθηγητές «να θέσουν για μια ακόμη φορά το συμφέρον των δεκάδων χιλιάδων μαθητών τους πάνω από το δικό τους συμφέρον» αποδεικνύοντας ότι κινείται με υψηλό φρόνημα ευθύνης, μακριά από μικροπολιτικά παιγνίδια και σκοπιμότητες. Και αυτό επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γιάννης Αδαμόπουλος είναι στέλεχος της ΝΔ, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να υπερασπίζεται τους θεσμούς, που είναι πάνω από τα κόμματα.


Σχολιάστε εδώ