Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Μέσα στον Ιούνιο η κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν (κοίτασμα Ντενίζ ΙΙ) πρόκειται να αποφασίσει οριστικά για τον δρόμο που θα ακολουθήσει ο αγωγός που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο στις χώρες της Ευρώπης. Τώρα δύο δρόμοι διανοίγονται για τον υπό κατασκευή αγωγό: Η υλοποίηση του σχεδίου μεταφοράς TAP, που θα περνάει και μέσα από τη χώρα μας και από τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Ενώ ο άλλος δρόμος είναι ο αγωγός Nabucco West (νότια, μέσω Τουρκίας πιθανότατα). Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν ταχθεί υπέρ του αγωγού Nabucco. Η χώρα μας φυσικά, μαζί και με τις άλλες βαλκανικές χώρες, υποστηρίζει την κατασκευή του αγωγού TAP που εξυπηρετεί την Ελλάδα, αλλά και εμφανίζει υπεροχή, καθόσον αφορά τους οικονομικούς όρους, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι γνώστες των λεπτομερειών της σχετικής μελέτης. Το γεγονός της έμπρακτης υποστήριξης των οικονομικών συμφερόντων της χώρας μας μέσω της οικονομικής διπλωματίας, μετά και τα σχετικά προς Ανατολάς ανοίγματα της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή αποτελεί άριστο οιωνό και τελικά θα σπάσει το γνωστό δόγμα «ανήκομεν εις την Δύσιν»… Τώρα οι διεθνείς συνθήκες έχουν αλλάξει και η οικονομική διπλωματία έχει αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στις επιλογές των κυβερνήσεων μεγάλων και μικρών κρατών.

2

Μετά την αγορά του «Σκορπιού» από τον ρώσο μεγιστάνα Ριμπολόβλεφ, που θεωρήθηκε ότι ήταν μια επικερδής επένδυση, τα ελληνικά νησιά διαφημίστηκαν σε όλα τα κράτη. Έτσι οι μεσίτες, που έχουν εντολές πώλησης ιδιωτικών ελληνικών νησιών, έχουν πολλές προτάσεις, κυρίως από ρώσους εκατομμυριούχους, που ζητούν πληροφορίες για τις τιμές πώλησης των ελληνικών νησιών. Φαίνεται ότι γρήγορα τα καταπράσινα νησιά του Ιονίου θα αγοραστούν, είτε από κερδοσκόπους, αφού προς το παρόν οι τιμές είναι πεσμένες κατά σημαντικό ποσοστό, είτε από μεγιστάνες του πλούτου που πραγματικά επιθυμούν να κάνουν τις διακοπές τους στα καταπράσινα ελληνικά νησιά. Πολλοί νομίζουν (και ξένοι και ντόπιοι παράγοντες) ότι η αγορά των ελληνικών νησιών σε περίοδο οικονομικής κρίσης αποτελεί απόδειξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Αυτή την αισιόδοξη άποψη είναι δύσκολο να τη συμμεριστεί κανείς εξ ολοκλήρου. Μπορεί να έχει κάποια λογική, αλλά είναι γνωστό ότι τα κερδοσκοπικά κεφάλαια κυρίως τοποθετούνται εκεί όπου υπάρχουν προοπτικές σημαντικού κέρδους. Γι’ αυτό και βλέπουμε όλες οι εταιρείες αξιολόγησης των οικονομικών συνιστούν τώρα αγορές δεκαετών ελληνικών ομολόγων και κυρίως του Δημοσίου. Και τούτο γιατί ευελπιστούν ότι τα μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα θα έχουν στη λήξη τους ικανοποιητικότερη τιμή από τη σημερινή. Το κέρδος λοιπόν είναι το κίνητρο.

3

Προϋπόθεση για μια αναπτυξιακή πορεία είναι η αύξηση των εξαγωγών. Η εξωστρέφεια και η τόνωσή της στην τωρινή περίοδο αποτελούν πρώτη και κρίσιμη προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση. Από την άποψη αυτή, η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά να επισκεφτεί την Κίνα για την προώθηση ελληνικών εξαγωγών στην απέραντη αυτή αγορά είναι δικαιολογημένη. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη και κυρίως της πρωτογενούς παραγωγής, δηλαδή της γεωργικής, που μπορούν να τοποθετηθούν άνετα και χωρίς ανταγωνισμό στην αγορά της Κίνας. Αρκεί να υπάρχει κάποια μεταποίηση των γεωργικών πρώτων υλών για την παραγωγή εμπορευσίμων μεταποιημένων προϊόντων. Και με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους αρμόδιους υπουργούς ότι μια έκθεση του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών διαπιστώνει σοβαρά εμπόδια. Η μελέτη αυτή έγινε κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του έργου της Tax Force Greece και βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης. Ένα από τα εμπόδια που διαπίστωσαν οι ολλανδοί εμπειρογνώμονες που συνέταξαν τη μελέτη είναι ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις αδυνατούν να καρπωθούν τα οφέλη των ξένων αγορών, γιατί υπάρχει στενή εξαγωγική βάση. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα και η παραγωγική της μηχανή διαθέτουν πολύ λίγα προϊόντα με εμπορευσιμότητα στις ξένες αγορές. Άρα πρέπει να δοθεί προσοχή στην εμπορευσιμότητα των ελληνικών προϊόντων.


Σχολιάστε εδώ