Δεν υπάρχει συντονισμός και πολιτική συνεννόηση

Ο ίδιος παραδέχεται πως στο κυβερνητικό σχήμα «έχουν καταγραφεί προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν», υπογραμμίζει πως «η έλλειψη συνεννόησης μεταξύ υπουργών, όταν συμβαίνει, είναι δυσλειτουργία», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «στο εγγύς μέλλον δεν βλέπουμε εκλογές».

// Προ ημερών είδε το φως της δημοσιότητας μια νέα έκθεση-σοκ της Κομισιόν, η οποία εξέφραζε μεν την πεποίθηση πως η Ελλάδα θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2013-2014, υποστήριζε δε ότι θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα για το 2015-2016. Ποια θα είναι η στάση της ΔΗΜΑΡ μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Η χώρα μας μπορεί να υπερβεί την κρίση μόνο με αλλαγή της πολιτικής λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ευρωζώνη. Αναγκαστικά η Ελλάδα θα κινηθεί τον επόμενο χρόνο στη γραμμή «διεκδικούμε βελτιώσεις και ταυτόχρονα υλοποιούμε το πρόγραμμα προσαρμογής». Μια επιπόλαιη αποκήρυξη του προγράμματος προσαρμογής θα οδηγούσε σε καταστροφικά αποτελέσματα. Η χώρα πρέπει να καλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2013 και να προετοιμάσει το έδαφος για μια νέα συμφωνία στις αρχές του 2014. Έχουμε πολλαπλώς αποσαφηνίσει στους εταίρους μας ότι η κοινωνία δεν θα αντέξει άλλα μέτρα. Και αυτό έχει γίνει κατανοητό.

// Στις κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ η ΔΗΜΑΡ τάχθηκε κατά της επιστράτευσης – και δεν είναι η πρώτη φορά. Στο τέλος η όποια διαφοροποίησή σας πέφτει στο κενό. Ο πρωθυπουργός προχώρησε και πάλι στην επιστράτευση και εσείς συνεχίζετε να στηρίζετε τις μνημονιακές επιλογές.
Η εκτίμηση ότι ακολουθούμε πλήρως τις μνημονιακές επιλογές δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση εθνικής ευθύνης για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Αγωνιζόμαστε για τη σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο και την αντικατάστασή του από ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Στο ζήτημα των απεργιακών κινητοποιήσεων των καθηγητών, είπαμε ευθύς εξαρχής πως διαφωνούμε με την απεργιακή κινητοποίηση. Καταθέσαμε εναλλακτικές προτάσεις και προτείναμε να διεξαχθούν κανονικά οι εξετάσεις χωρίς επιστράτευση.

// Είστε ευχαριστημένοι από τη λειτουργία της κυβέρνησης; Βλέπετε εκλογές στο εγγύς μέλλον, από ένα ενδεχόμενο «ατύχημα»;
Υπάρχουν περιθώρια για αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης. Έχουν καταγραφεί προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Χρειάζεται συστηματικός συντονισμός και η πολιτική συνεννόηση μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης πρέπει να έχει ορίζοντα τετραετίας, διότι η πολιτική σταθερότητα θα βοηθήσει σημαντικά στην έξοδο από την κρίση. Δεν βλέπουμε εκλογές στο εγγύς μέλλον. Ο εκλογικός αιφνιδιασμός θα συνιστούσε επιλογή που δεν αντιστοιχεί στην κρισιμότητα της περιόδου που διανύει η χώρα.

// Εν όψει των δημοτικών εκλογών το 2014, αλλά και των ευρωεκλογών, η ΔΗΜΑΡ θα κατέβει αυτόνομα ή υπάρχουν σκέψεις για συνεργασίες; Και αν ναι, με ποιες δυνάμεις;
Η παρέμβασης μας στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης γίνεται με σεβασμό στη βασική μας αρχή, ότι αποτελεί πρόσφορο πεδίο συνθέσεων και δεν προσφέρεται για κομματισμούς. Τις αποφάσεις θα τις πάρουν οι αυτοδιοικητικές κινήσεις που στηρίζουμε. Σε κάθε περίπτωση, θα αξιοποιήσουμε τη σημαντική κατάκτηση που πετύχαμε από τις προηγούμενες εκλογές, με τη συγκρότηση αυτοδιοικητικών κινήσεων ενεργών πολιτών στηριγμένων σε προγραμματικές δεσμεύσεις και πρόγραμμα προοδευτικής κατεύθυνσης.

// Παραμένει ανοιχτό στο τραπέζι το θέμα του ανασχηματισμού. Θα βάλετε την προϋπόθεση της ποσόστωσης; Αρκετοί σας κατηγόρησαν ότι η ΔΗΜΑΡ ενδιαφέρεται μόνο για τις «καρέκλες»…
Στο κυβερνητικό έργο το ζητούμενο κάθε φορά είναι η αποτελεσματική λειτουργία της κυβέρνησης. Αυτό δεν εξαντλείται στα πρόσωπα που συγκροτούν την κυβέρνηση, αλλά αφορά πρωτίστως σε πολιτικές και διαδικασίες. Σε περίπτωση ανασχηματισμού, πρέπει να γίνουν επιλογές με αξιοκρατικά κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για κυβέρνηση τρικομματικής στήριξης. Αυτοί που μας κατηγορούν για τη στάση μας στη στελέχωση του κράτους, κάνουν ότι ξεχνούν πως δεν συμμετείχαμε στη διαμόρφωση του πελατειακού κράτους. Προτείνουμε έναν περιορισμένο αριθμό ατόμων, τις περισσότερες φορές σε θέσεις άμισθες και με καθήκον να προωθήσουν πολιτικές ανασυγκρότησης των χώρων ευθύνης τους.

// Παρακολουθήσαμε την ασυνεννοησία μεταξύ των κ. Μανιτάκη και Ρουπακιώτη τις ημέρες που ο πρόεδρος βρισκόταν στις Βρυξέλλες. Είστε ευχαριστημένοι από την απόδοση των δικών σας υπουργών και υφυπουργών;
Η έλλειψη συνεννόησης μεταξύ υπουργών, όταν συμβαίνει, είναι δυσλειτουργία. Αυτό αφορά την κυβέρνηση και πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν τέτοια θέματα. Στηρίζουμε τους 2 υπουργούς και τους 2 υφυπουργούς που προτείναμε και πιστεύουμε ότι ανταποκρίνονται στο έργο που τους ανατέθηκε. Επισημαίνουμε, βεβαίως, ότι τα μέλη της κυβέρνησης δεν αποτελούν για μας ιμάντες μεταβίβασης κομματικών αποφάσεων. Ζητούμενο για μας είναι να διαπρέπουν στηριζόμενοι στο αξιακό και πολιτικό φορτίο της Δημοκρατικής Αριστεράς.

// Σας φοβίζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεμβολίζει την εκλογική σας βάση;
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διεμβολίζει την εκλογική μας βάση. Η πλειονότητα των κομματικών μελών και φίλων πιστεύει στις επιλογές που κάναμε. Βεβαίως επιζητεί μια αποτελεσματικότερη παρέμβαση στο κυβερνητικό έργο και μια μεγαλύτερη επίδραση στις ασκούμενες πολιτικές. Το ζητούμενο για μας είναι να καθαρίσουμε τον ορίζοντα και να γίνει κατανοητό ότι η διάκριση Αριστεράς – Δεξιάς παραμένει επίκαιρη, αλλά συμφύεται με την άλλη διάκριση, μεταξύ δύο ρευμάτων. Το πρώτο, των δυνάμεων που πολιτεύονται με γνώμονα την παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και το δεύτερο, των δυνάμεων της ανεδαφικής καταγγελίας του Μνημονίου, που αδιαφορούν για το τι αυτό μπορεί να σημάνει για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Εντός αυτών των δύο ρευμάτων υπάρχουν πολιτικές διαφορές, λειτουργούν δεξιές, κεντρώες και αριστερές δυνάμεις. Οι διαφορές αυτές αφορούν το παρόν και το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας. Γι’ αυτό πάντα το ερώτημα που μπαίνει είναι: Συνεργασία με ποιους στόχους και με ποιο πρόγραμμα.

// Η νομοθέτηση ρυθμίσεων για να τεθεί η Χρυσή Αυγή εκτός συνταγματικού τόξου, σας προβληματίζει ότι μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, ενδυναμώνοντάς τη στο τέλος;
Πιστεύουμε ότι αποτελεί θεσμική θωράκιση η ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Το πολιτικό σύστημα της χώρας πρέπει να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα ρατσισμού και βίας απέναντι στους μετανάστες. Η δημοκρατία, πέραν της ανοχής, έχει και κανόνες διακαίου. Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή της Ελλάδας σε έναν τόπο ρατσιστικής βίας και μισαλλοδοξίας.

// Με την ευθύνη του πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος, που έχετε, ποιες θεωρείτε ότι είναι οι κινήσεις, οι άμεσες, που θα σας βγάλουν από το κάδρο της σκληρής κριτικής ότι ακολουθείτε κατά γράμμα τις επιταγές της «τρόικας», έχοντας «ξεχειλώσει» την προγραμματική συμφωνία;
Η συμμετοχή μας στην τρικομματική κυβέρνηση δικαιώθηκε διότι απέτρεψε τη χρεοκοπία και διασφάλισε την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Τώρα εργαζόμαστε για συστηματικά για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την προώθηση μιας ανάπτυξης νέου τύπου με απασχόληση, τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανάπτυξη εκτεταμένων δράσεων κοινωνικής στήριξης. Η προγραμματική συμφωνία αφορά μια χρονική διάρκεια τετραετίας. Θα επιμείνουμε για την υλοποίησή της στο σύνολο των ζητημάτων που εξαρτώνται αποκλειστικά από την ελληνική κυβέρνηση.


Σχολιάστε εδώ