Βίοι αντίθετοι…
Στον απόηχο της έγκρισης της διπλής δόσης (7,5 δισ.) από το Eurogroup και των θετικών αναφορών στα ξένα Μέσα Ενημέρωσης ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς προχώρησε στην εκτίμηση ότι «η εικόνα της χώρας αλλάζει». Επιπλέον προανήγγειλε ότι σε… δύο-τρία χρόνια δεν θα υπάρχει Μνημόνιο και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 η χώρα θα βγει στις αγορές. Από κοντά κι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, επηρεασμένος από το καλό κλίμα στη συνεδρίαση του Eurogroup, υπογράμμισε ότι ο χρόνος κυλά αντίστροφα για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η «ιστορία επιτυχίας» της κυβέρνησης είναι λουκέτα, φτώχεια και ανεργία. Ενώ ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας θα ακυρώσει το Μνημόνιο και θα επαναδιαπραγματευτεί τη δανειακή σύμβαση. Ο Π. Καμμένος σχολιάζοντας την αισιοδοξία του πρωθυπουργού σημείωσε ότι «ο κ. Σαμαράς ζει στον κόσμο του».
Μέτρα υπάρχουν!
ΤΗΝ ευφορία στις τάξεις της κυβέρνησης ήρθε να διασαλεύσει η έκθεση της Κομισιόν στην οποία γινόταν λόγος για πρόσθετα μέτρα (ύψους 8 δισ.) τη διετία 2015-16 προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διευκρινίσει ότι το «κενό» είναι μόνο 4 δισ. κι ότι θα καλυφθεί με την πάταξη της φοροδιαφυγής κι όχι με περικοπές μισθών- συντάξεων και νέους φόρους. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τόνισαν ότι η χώρα και η ελληνική κοινωνία δεν αντέχουν άλλα μέτρα, ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για αποτυχία της πολιτικής του Μνημονίου, αλλά και για… αθέτηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Έστρεψαν τα πυρά τους και κατά της «τρόικας» επισημαίνοντας ότι για να καλύψει την αποτυχία της πολιτικής της ζητάει νέα μέτρα. Πάντως το αν και ποια μέτρα θα ληφθούν αυτό θα αποφασισθεί το φθινόπωρο και θα έχει σχέση με την πορεία του προγράμματος, αλλά και με το ζήτημα της ανάπτυξης.
Μετέωροι…
ΤΕΛΟΣ καλό, αν και όχι όλα καλά στο μέτωπο της Παιδείας. Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να τους επιστρατεύσει κι αφού δεν είχαν καμμιά στήριξη από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ) και τα κόμματα, οι καθηγητές υποχρεώθηκαν να αναστείλουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκίνησαν κανονικά, πήρε έτσι τέλος και η αγωνία δεκάδων χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους. Η κυβέρνηση είχε εξαρχής προειδοποιήσει ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε οι εξετάσεις να διεξαχθούν κανονικά, ωστόσο η απόφασή της για την επιστράτευση των καθηγητών προκάλεσε πολλές και έντονες αντιδράσεις. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας μίλησε για μεθοδεύσεις που χρησιμοποιούν οι δικτατορίες. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέλεξε τη σύγκρουση με τους καθηγητές γιατί θέλει να εκτελέσει το Μνημόνιο, αδιαφορώντας αν μαζί εκτελεί και τον ελληνικό λαό. Το μέτρο της επιστράτευσης αποδοκίμασαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ που πάντως δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της ΟΛΜΕ για προκήρυξη πανελλαδικής απεργίας σ’ ένδειξη συμπαράστασης προς τον κλάδο. Η ΔΗΜΑΡ, που διαφώνησε με την απεργία, ζήτησε την άρση της επιστράτευσης με το επιχείρημα ότι οι καθηγητές ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους.
Έμεινε μόνος…
ΑΠΟΡΙΕΣ και ποικίλες ερμηνείες προκάλεσε η στάση του προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου. Πρώτα «καλωσόρισε» τον Αλ. Τσίπρα και ζήτησε από τους βιομήχανους της χώρας «να μη δαιμονοποιούν τον ΣΥΡΙΖΑ». Στη συνέχεια εξέφρασε τη διαφωνία του με την πολιτική των Μνημονίων με αναφορές στον Μαρξ. Στο τέλος όμως αρνήθηκε να υπογράψει τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που συμφώνησαν με τη ΓΣΕΕ όλες οι άλλες εργοδοτικές οργανώσεις. Με τη σύμβαση αποτράπηκαν την ύστατη ώρα μειώσεις μισθών για δεκάδες-εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις κατήγγειλαν τη στάση του ΣΕΒ.
Θα δείξει
ΣΕ βάθος χρόνου θα φανεί το μέγεθος της επιτυχίας της επίσκεψης του Αντ. Σαμαρά στην Κίνα. Οι δυο πλευρές υπέγραψαν πρωτόκολλα και μνημόνια συνεργασίας, αλλά για την εξειδίκευση και κυρίως την υλοποίησή τους θα χρειαστούν σκληρές διαπραγματεύσεις. Το Πεκίνο εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στο τομέα των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι κ.α.), ζήτησε όμως μείωση της γραφειοκρατίας και απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης βίζας για τους Κινέζους που έρχονται στην Ελλάδα. Ο κ. Σαμαράς ήταν ακόμη πιο… μεγαλόψυχος λέγοντας ότι η συνεργασία των δύο χωρών μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η αξιοποίηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων(;), η επιστήμη κ.α. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι με το fast-track επιταχύνονται οι διαδικασίες για επενδυτικές πρωτοβουλίες. Τέλος επισήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει για τη Κίνα «πύλη εισόδου» προς την Ευρώπη, ενώ κάλεσε τους επιχειρηματίες να γίνουν μέρος του… success story που γράφει η χώρα μας!
Επιμένει…
ΣΤΑ ουσιαστικά ζητήματα της υπόθεσης, όπως η αγορά του σπιτιού στη Δ. Αρεοπαγίτου, μπήκε η ακροαματική διαδικασία στη δίκη του Α. Τσοχατζόπουλου και άλλων 18 ατόμων που κατηγορούνται για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Το δικαστήριο απέρριψε όλες τις ενστάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης περί παραγραφής, ακυρότητας και εκκρεμοδικίας. Επιφυλάχθηκε δε να αποφασίσει αργότερα και ανάλογα με την πορεία της δίκης όσον αφορά στο αίτημα του κ. Τσοχατζόπουλου να κληθούν ως μάρτυρες τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, αλλά και πρώην υπουργοί Άμυνας. Ο πρώην υπουργός επέμεινε στη θέση του περί πολιτικής δίωξης, με τους Εισαγγελείς να τονίζουν ότι η δίκη είναι ποινική. Ακόμη ότι το δικαστήριο δεν εξετάζει αν ήταν καλές η κακές οι συμβάσεις για τους πολεμικούς εξοπλισμούς, αλλά το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».