Βέτο Σαμαρά υπέρ Τουρκολιά

Σε αυτήν τη νέα ωμή παρέμβαση των «τροϊκανών», οι οποίοι δεν ενεργούν επειδή ο κ. Τουρκολιάς δεν τους αρέσει, αλλά είναι αυτονόητο ότι εκτελούν εντολές των αφεντικών τους, που θέλουν να έχουν υπό τον απόλυτο έλεγχό τους ό,τι κινείται στην Ελλάδα και φυσικά και την Εθνική Τράπεζα, που είναι η κυρίαρχη δύναμη στον τραπεζικό χώρο, ο πρωθυπουργός έχει βάλει βέτο. Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές, ο κ. Σαμαράς έχει απορρίψει κάθε τέτοια κουβέντα. Δεν συζητάει καν απομάκρυνση του κ. Τουρκολιά, ο οποίος, ως γνωστόν, απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν – ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Κατά τις ίδιες πηγές η «τρόικα» επιμένει, ο πρωθυπουργός δεν υποχωρεί και, όπως τονίζουν πληροφορίες από το Μαξίμου, για τον Σαμαρά η παραμονή του κ. Τουρκολιά στο τιμόνι της Εθνικής Τράπεζας είναι θέμα αδιαπραγμάτευτο. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο κ. Τουρκολιάς είναι προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού και υπάρχει μεταξύ τους στενή φιλία που κρατάει χρόνια. Μπρος σε αυτήν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, το ερώτημα είναι ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη στην περίπτωση που η «τρόικα» επιμείνει και σ’ αυτήν την προκλητική απαίτησή της.

Κάποιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι, μετά το βέτο που έχει θέσει ο πρωθυπουργός, η «τρόικα» δεν θα επιχειρήσει να τραβήξει το σχοινί και θα βάλει στο ράφι την απομάκρυνση του κ. Τουρκολιά, με τη σκέψη να επαναφέρει το… αίτημα αργότερα, σε… ευνοϊκότερη στιγμή. Στόχος της πάντως είναι να περάσει η Εθνική Τράπεζα στον απόλυτο έλεγχο των δανειστών, φέρνοντας ενδεχομένως κανέναν διοικητή τύπου Ράιχενμπαχ, Φούχτελ ή Τράα.

Η απαίτηση για αλλαγή του κ. Τουρκολιά μπορεί να έχει να κάνει με τη μάχη που δίνει ο διοικητής της Εθνικής για να κρατηθεί ελληνική η τράπεζα. Ακόμη και η διαφημιστική προβολή αυτής της επιδίωξης μπορεί να έχει ενοχλήσει το Βερολίνο, που τα θέλει όλα σε γερμανικά χέρια, αλλά και το γεγονός ότι τη μάχη την κερδίζει η Εθνική.

Μάλιστα, κύκλοι της αγοράς είναι κατηγορηματικοί ότι το ποσόν που χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίηση θα υπερκαλυφθεί. Και είναι τέτοιο το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, που στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα συμμετάσχουν και μικρομέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας, έχοντας τη βεβαιότητα ότι θα βγουν κερδισμένοι.

Στο στόχαστρο
και η Eurobank

Δεν ζητάει η «τρόικα» την αλλαγή του διοικητή μόνο της Εθνικής Τράπεζας. Απαίτησή της είναι και η απομάκρυνση των επικεφαλής της Eurobank, του προέδρου της Τίμου Χριστοδούλου και του διευθύνοντος συμβούλου της Νίκου Νανόπουλου. Η θέση της κυβέρνησης -και προσωπικά του πρωθυπουργού- επ’ αυτού του αιτήματος δεν έχει γίνει γνωστή. Ίσως γιατί μετά το βέτο για την Εθνική και το πάγωμα της απαίτησης για αλλαγή, να έχει την ίδια εξέλιξη και στη Eurobank.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «τρόικα» δεν έβαλε θέμα αλλαγής διοίκησης στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Alpha Bank, οι οποίες συνεχίζουν με τον Μιχάλη Σάλλα και τον Γιάννη Κωστόπουλο στο τιμόνι τους.

Τα 50 δισ. ευρώ της
ανακεφαλαιοποίησης
εκτός του δημοσίου χρέους

Στο μεταξύ φαίνεται να γίνεται από την ΕΕ αποδεκτό το αίτημα της κυβέρνησης να μη συνυπολογισθούν τα 50 δισ. ευρώ στο δημόσιο χρέος, αλλά να υπαχθούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με το σκεπτικό ότι ένα μεγάλο μέρος θα καλυφθεί από τα χρήματα που θα εισπραχθούν από την πώλησή τους μετά την εξυγίανσή τους.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ από το 177% που είναι σήμερα, θα πέσει στο 160%, και αυτό είναι πολύ θετικό για την εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Εξάλλου, στα πλαίσια της διασφάλισης της δυνατότητας να αποκτήσουν οι τράπεζες ρευστότητα μετά την ανακεφαλαιοποίηση και να μπορούν να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις και επενδυτικές δραστηριότητες, γίνεται συζήτηση τα «κόκκινα» δάνεια, επιχειρηματικά και στεγαστικά, να μεταφερθούν σε έναν ειδικό λογαριασμό, πιθανόν της ΕΚΤ ή σε μια θυγατρική της κάθε τράπεζας, που θα αναλάβουν δηλαδή το κακό κομμάτι, όπως συνέβη με την ΑΤΕ, FFB και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.


Σχολιάστε εδώ