αμυντικά θέματα

Βρήκα άκρη…

• Επειδή η στήλη δεν διεκδικεί το αλάθητο και στερείται πάσης φύσεως αλαζονείας, οφείλει να αναφέρει τα παρακάτω, που προέκυψαν από ενδελεχή έρευνα.
• Η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αποκλειστικό έργο του Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγού κ. Μιχ. Κωσταράκου, και η τελική της μορφή προέκυψε μετά συνεχείς και μακρές συσκέψεις με τους Αρχηγούς των Επιτελείων. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν έκανε καμία παρέμβαση. Απλώς τη μελέτησε και την ενέκρινε.
• Αναμένεται η τελική έγκρισή της από τη Βουλή.
• Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι η ευθύνη των στρατιωτικών, στην περίπτωση, είναι μεγάλη. Ας ευχηθούμε ότι θα προκύψει κάτι χρήσιμο και ωφέλιμο.

Ευχαριστίες

• Ευχαριστούμε θερμά την εφημερίδα των βετεράνων της Θεσσαλονίκης «Μακεδονική Φλόγα», που σε κάθε της φύλλο γράφει τα καλύτερα για το «Π» και για τη στήλη και παροτρύνει τους αναγνώστες της να μας διαβάζουν κάθε εβδομάδα.
• A propos, που λένε οι Γάλλοι, δεν αποφεύγω τον πειρασμό να παραθέσω έναν αφορισμό του φίλου εκδότη, αντγου ε.α. Νίκου Ναούμ (τον είχα επίλαρχο στο Λιτόχωρο, όταν έκανα τη θητεία μου). Γράφει: Η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία είναι -αναπόφευκτα- η θεραπαινίδα (για να μην πούμε το αγενέστερο, η μαριονέτα) του πολιτικού συστήματος.
• Εντάξει, στρατηγέ, αλλά διαφωνούμε με το αναπόφευκτα. Εξαρτάται από την οντότητα και προσωπικότητα ενός εκάστου. Έχουμε πρόσφατα παραδείγματα των τ. Α/ΓΕΣ και Α/ΓΕΝ, κ. Ζιαζιά και Χρηστίδη. Όταν οι ηγέτες θέλουν να είναι ηγέτες, το καταφέρνουν…

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών (ΠΟΣ)

• Νομίζω ότι είναι η σοβαρότερη και πλέον δραστήρια στον χώρο. Τελευταία προσχώρησαν σε αυτήν ακόμη 4 συναφείς φορείς, οπότε, συνολικά, συμπεριλαμβάνει 19.
• Τον νου σας, μη μεταβληθείτε σε στρατιωτικό ΣΥΡΙΖΑ με συνιστώσες, οπότε δεν θα ξέρετε τι σας γίνεται.
• Πρόεδρος ο ταξίαρχος ε.α. Β. Νικολόπουλος, με 3 αντιπροέδρους (σαν πολλοί μου φαίνονται).
• Η ΠΟΣ δηλώνει -και είναι, νομίζω- μακράν κομμάτων, αλλά δεν πείθει όταν ως εκπρόσωπο Τύπου έχει πρώην δραστήριο κομματικό παράγοντα και υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ και, επίσης, διακεκριμένο αστέρα του ωραίου κόσμου της εμπορίας όπλων και αντισταθμιστικών. Προσοχή, σύντροφοι…

Το γαρ πολύ της θλίψεως

• Ζητάει ευθύνες ο κ. Τσοχατζόπουλος από τους διαδόχους του υπουργούς, για τη μη περαίωση των συμβάσεων που είχε υπογράψει. Απολύτως σωστό.
• Παράλληλα, όμως, πρέπει να χρωστάει ευγνωμοσύνη στους ίδιους, γιατί οι κ. Μεϊμαράκης και Βενιζέλος ουδέν έπραξαν για να αποκαλύψουν τις σκανδαλώδεις συμβάσεις. Τις «κουκούλωσαν» μαζί με τους συνεργάτες τους της ΓΔΑΕΕ.
• Παρέκαμψα τον κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλο γιατί, από τα στοιχεία που έχω, αυτός έστειλε μερικούς φακέλους στη Δικαιοσύνη (των οποίων η τύχη αγνοείται). Γι’ αυτό και «αποκεφαλίσθηκε» σύντομα.

Τα σαλαμάκια…

• Ο Άκης και η κομπανία του (μέσα κι έξω) αρέσκονταν στα τερψιλαρύγγια σαλαμάκια. Δηλαδή τον τεμαχισμό της κύριας προμήθειας σε επιμέρους, ώστε τα κέρδη να πολλαπλασιάζονται (π.χ. F-16 του 2001, γαλλικά τεθωρακισμένα κ.ά.).
• Το ΥΕΘΑ προμηθεύτηκε από ΗΠΑ το πυραυλικό σύστημα PATRIOT, το οποίο ήταν εγκατεστημένο σε αμερικανικά, βαρέα, οχήματα.
• Οι ενταύθα, όμως, «ειδικοί» απαίτησαν από τους Αμερικανούς να εξαιρεθούν και να αντικατασταθούν από οχήματα συμπαραγωγής (όπου ακούτε συμπαραγωγή, φορέστε αντιασφυξιογόνο μάσκα) ΕΛΒΟ – ΜΑΝ. Είναι άγνωστο το πώς οι πύραυλοι συμπεριφέρονται επί ΜΑΝ. Δεν τολμάει κανείς να το πει.
• Το κόστος οχημάτων ήταν 100 εκατ. δολ. Όλα… καλά. Όταν άρχισαν τα κάλαντα για τη SIEMENS, βγήκε ένας γερμανός «αξιωματούχος» και δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά εισέπραξε μίζα 10%, ήτοι 10 εκατ. δολ. (!) για τα ΜΑΝ. Ψιλοδουλειές…
• Δόθηκαν, μάλιστα, λεπτομέρειες, με λογαριασμούς και ποσά! Δεν γνωρίζω την τύχη της προκαταρκτικής εξέτασης.
• Βρε, είχε δίκιο ο Μπεγλίτης που δήλωνε (Νοέμβριος 2011) ότι «κομματικά υποσυστήματα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ χειρίζονται ακόμη τις προμήθειες των ΕΔ». Και σήμερα, όπου υπάρχει μεζές, και ξέρετε πού υπάρχει, το ίδιο γίνεται… Αν μιλήσω για τα αντισταθμιστικά, θα στενοχωρήσω;
• Αμάν, πια… με τη ΜΑΝ…
• Και κάτι άλλο. Δεν βρίσκεται ένας να πει στους Γερμανούς: Βρε τρισάθλιοι, υποκριτές, ξεχάσατε ότι εσείς, ασύστολα, δανείζατε χρεοκοπημένους και δίνατε μίζες; Τώρα μας φωνάζετε για διαφθορά;
• Όποιος, λοιπόν, υψώνει τη σημαία του Βούθουλα ως μπαϊράκι εντιμότητας, είναι ή ανόητος ή αθεράπευτα λαϊκιστής

Άλλες λεπτομέρειες μιλάνε για το θέμα…

• Οι φράσεις, εξάλλου, «εγώ τα έλεγα» ή «είχα επισημάνει τη ρεμούλα», δεν λένε τίποτα. Διαπιστώσεις κάνουν πολλοί, έργα ελάχιστοι…

Πόρτα ανοιχτή…

Ο υπουργός Άμυνας, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες του Γ΄ Σώματος Στρατού/NRDC-GR στη Θεσσαλονίκη, επανέλαβε ότι η Πολιτεία «έχει απόλυτη συνείδηση της προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων και θα αρχίσει να αποδίδει τα οφειλόμενα από τα πρώτα στάδια της ανάκαμψης», ενώ δήλωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Η πόρτα μου είναι ανοιχτή μέσω των δομών που επιβάλλει η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων, είμαι δίπλα στον καθένα και στην καθεμιά για οτιδήποτε πιστεύετε ότι μπορεί να σας είμαι χρήσιμος».
Η τελευταία φράση σχολιάστηκε με χιούμορ από πολλά στελέχη, που έλεγαν με νόημα ότι ο υπουργός «το μόνο που έχει να κάνει για να φανεί χρήσιμος, είναι να υλοποιήσει αυτά που υποσχόταν το περασμένο καλοκαίρι και ας κλείσει την πόρτα του που, ούτως ή άλλως, είναι κλειστή…».

Το «παραμάγαζο» καλά κρατεί!

«Σας λείπουν ρουσφετόχαρτα; Κάντε λίγη υπομονή και θα τα βρείτε σκαναρισμένα στο διαδίκτυο». Με αυτό το μήνυμα μέσω διαδικτύου «απείλησε» πρόσφατα η γνωστή ομάδα του «παραμάγαζου» που κατοικοεδρεύει στο ΓΕΝ όσους θα «τολμήσουν» να τους μετακινήσουν. Η ομάδα αυτή «περιοδεύει» σε γραφεία βουλευτών και υπουργών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ με τη βιτρίνα του ΣΥΣΜΕΔ και «προωθεί» ημετέρους. Αλήθεια, η ηγεσία, πολιτική και στρατιωτική, θα αντιληφθεί επιτέλους τι παίζεται κάτω από τη μύτη της;

Πότε επιτέλους θα διορθωθεί η αδικία;

Πολλή κινητικότητα υπάρχει τελευταία για τη διόρθωση της αδικίας στο ασφαλιστικό των στρατιωτικών που εισήλθαν στις Ε.Δ. από το 1990 – 1992 (κυβέρνηση Μητσοτάκη). Μάλιστα ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε πρόσφατα και ο βουλευτής της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

Κατά τη στιγμή ψήφισης του Ν. 3865/2010, οι συγκεκριμένοι στρατιωτικοί είχαν 20 πραγματικά χρόνια υπηρεσίας και συνεπώς διέθεταν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, πλην όμως επιβαρύνθηκαν με 10 επιπλέον έτη πέραν της 25ετίας. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί διαχωρίστηκε η κατηγορία των παλαιών ασφαλισμένων, που κατατάχτηκαν από το 1984 έως το 1992, ενώ μέχρι την ψήφιση του Ν. 3865/2010, όσες τροποποιήσεις ή μεταρρυθμίσεις κι αν είχαν γίνει στο ασφαλιστικό σύστημα, ουδέποτε κατάτμησαν ή διαχώρισαν τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Η λύση είναι στα χέρια του Πάνου Παναγιωτόπουλου, που έχει τη δυνατότητα να εισηγηθεί στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας την τροποποίηση του Ν. 3865/2010.

Το θέμα είναι να γίνει σύντομα, γιατί ο υπουργός οφείλει και πρέπει να διορθώσει την αδικία.


Σχολιάστε εδώ