Αθήνα SOS

Η πρέζα έρχεται, οι τράπεζες φεύγουν από την Πλατεία Θεάτρου

Μια εφιαλτική καθημερινότητα βιώνουν οι Αθηναίοι στο κέντρο της Αθήνας, εξαιτίας της πορνείας, των ναρκωτικών, της μαφίας της νύχτας, της εγκληματικότητας και των πολιτικών νταβατζήδων που το διαφεντεύουν. Στην Πλατεία Θεάτρου επέστρεψαν οι χρήστες των ναρκωτικών και καθημερινά γίνεται από το πρωί η διακίνησή τους, θυμίζοντας τις συνθήκες του 2008. Σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το σημείο η Alpha Bank, κλείνοντας το υποκατάστημά της αφού πλέον οι πελάτες της δεν μπορούν να το επισκεφτούν. Εξαιτίας της κατάστασης, προ 2 ετών αποχώρησε από τον χώρο που νοίκιαζε, στις εγκαταστάσεις της παλιάς «Βραδυνής» και η Eurobank. Το βράδυ η Δεληγιώργη (κάθετη στην Πειραιώς) «στεγάζει» χρήστες και άστεγους που χρειάζονται βοήθεια, την οποία όμως δεν λαμβάνει από τις υπηρεσίες του δήμου.

Τόσο η αστυνομία όσο και ο δήμος δείχνουν να μην μπορούν να εντοπίσουν το φαινόμενο, θέτοντας ερωτήματα για τους πραγματικούς στόχους της επιχείρησης «Ξένιος Δίας». Οι φωτογραφίες και τα πλάνα με τον πρωθυπουργό να πίνει καφέ στην Ομόνοια είναι μάλλον μια μακρινή ανάμνηση, ενώ φαίνεται πως η διαιώνιση της εγκληματικότητας θα χρησιμοποιηθεί ως πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης στις δημοτικές εκλογές.

***

Μαχαιρώματα και εμπρησμοί

Μια χώρα όμως που περιμένει τουρίστες κατά τη θερινή περίοδο, για να ανακάμψει, δεν μπορεί να μην έχει τον έλεγχο της πόλης και να την αφήνει να γίνεται πεδίο μάχης. Στην Ευριπίδου πριν από μερικές ημέρες κατεγράφησαν για μια ακόμη φορά μαχαιρώματα ανάμεσα σε συγκρουόμενες φατρίες αλλοδαπών, την ίδια ώρα που στον Άγιο Παντελεήμονα δύο άτομα έκαψαν επιχείρηση αλλοδαπών επειδή δεν συμμορφώθηκαν με τις απειλές της Χρυσής Αυγής. Από την έρευνα της Αστυνομίας προέκυψε πως ένας από αυτούς είχε γράψει στο σπίτι του ρατσιστικά και άλλα συνθήματα υπέρ της Χρυσής Αυγής. Στα Άνω Πετράλωνα, πάλι, έγινε επίθεση με βόμβα.

***

Τον Ιούνιο του 2010 η Τίνα Μπιρμπίλη παρουσίασε το σχέδιο «Αθήνα Αττική 2014» και ως σήμερα έγιναν ελάχιστα πράγματα. Τώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διοχετεύτηκαν στο Internet, ο Δήμος Αθηναίων ετοιμάζει το σχέδιο «Re-launching Athens» για την Αθήνα του 2020. Από το σχέδιο λείπουν οι παρεμβάσεις για ένα τμήμα της Αθήνας που έχει σοβαρό πρόβλημα, όπως είναι ο Άγιος Παντελεήμονας, η πλατεία Αττικής και η Κυψέλη, περιοχές που προβλέπονταν στο σχέδιο Μπιρμπίλη, χωρίς να γίνει τίποτα απολύτως. Αντιθέτως, προτείνονται νέες (παλιές) περιοχές, όπως ο Κεραμεικός λόγω της επενδυτικής εταιρείας Oliaros, η Ακαδημία Πλάτωνος λόγω της επενδυτικής εταιρείας Artume και ο Ελαιώνας λόγω του εμπορικού κέντρου που σχεδιάζεται στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης.

***

Εμπορικό κέντρο στον Πλάτωνα!

Ο Δήμος Αθηναίων σχεδιάζει την εγκατάσταση ενός ακόμη εμπορικού κέντρου στην είσοδο της πόλης, σε απόστασης αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Πρόκειται για το Academy Gardens της εταιρείας Artume, η οποία έχει αγοράσει έναν πολύ μεγάλο χώρο στη συμβολή των οδών Λένορμαν και Κηφισού, θέλοντας να κατασκευάσει ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο τουλάχιστον 43 στρεμμάτων στη λογική του Mall του Αμαρουσίου. Στόχος, η πρόσδεση με τον αρχαιολογικό χώρο και το υπό σχεδιασμό Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, που θα στεγάσει τα ευρήματα από τις ανασκαφές που έχουν γίνει στο Άστυ τα τελευταία 30 χρόνια. Πέρα από την αδιαφορία που υπάρχει για το χτίσιμο εμπορικού κέντρου που επικαλείται τους κήπους της Ακαδημίας, στα 2.400 χρόνια από την ίδρυση της σχολής από τον Πλάτωνα, υπάρχει μια ουσιαστική λεπτομέρεια. Ο επενδυτής, όταν αγόρασε την έκταση, δεν μπορούσε να κτίσει εμπορικό κέντρο, διότι ακόμη και σήμερα απαγορεύεται από τις χρήσεις γης. Στην επιστολή της εταιρείας προς το γραφείο του Αντώνη Σαμαρά ζητώντας για «την υλοποίηση της επένδυσης» την «αλλαγή των χρήσεων γης στο οικοδομικό τετράγωνο του έργου από ΒΙΟΠΑ σε ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση», αναφέρεται πως «δεν ψάχνουμε για παρακάμψεις, δεν ζητούμε ειδικά προνόμια. Επιθυμούμε δίκαιη μεταχείριση».

Το Academy Gardens όμως, ως υπερτοπικό έργο, επηρεάζει δύο περιοχές. Το Περιστέρι, το οποίο έχει ταχθεί αρνητικά για την κατασκευή του, και το εμπορικό ιστορικό κέντρο της Αθήνας, καθώς αν κατασκευαστεί, θα είναι ακριβώς στη μέση. Είναι κάτι που, ενώ είναι γνωστό, δεν έχει ληφθεί υπόψη στο σχέδιο ανάπλασης της Πανεπιστημίου του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο τελικά υιοθέτησε το ΥΠΕΚΑ. Δεν έχουν γίνει δηλαδή οι κυκλοφοριακές και οι οικονομικές μελέτες με την παράμετρο ενός εμπορικού κέντρου δίπλα στο υπό εγκατάλειψη ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Μπορεί να επαναληφθεί το φαινόμενο του Αμαρουσίου και της Νίκαιας. Πλούσια εμπορικά κέντρα και ευχαριστημένες δημοτικές αρχές με διαλυμένες τοπικές αγορές.


Σχολιάστε εδώ