Έμαθε… κινέζικα ο Σαμαράς

Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει η κινεζική πλευρά ήταν η ιδιαίτερα θερμή υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον πρωθυπουργό και την υπόλοιπη ελληνική αντιπροσωπεία. Έμφαση στην επίσκεψη δόθηκε και από τα μεγαλύτερα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, που έκαναν εκτενείς αναφορές στις συναντήσεις, καθώς και στο περιεχόμενο των συνομιλιών των δύο πλευρών.

Βασικός σκοπός του ταξιδιού ήταν η προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας, που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και στην αλλαγή του κλίματος στην οικονομία. Οι προσπάθειες του κ. Σαμαρά στηρίχθηκαν σε δύο βασικούς πυλώνες:

Πρώτον, ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει για την Κίνα την «πύλη εισόδου» στην Ευρώπη, κάτι που τόνισε κατ’ επανάληψη στις επαφές του, αλλά και στη διάρκεια της ομιλίας του προς τους επιχειρηματίες της χώρας. Άλλωστε, με το σκεπτικό αυτό επέλεξαν τη χώρα μας οι Κινέζοι, όταν έκαναν την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά.

Δεύτερος πυλώνας στην προσπάθεια του κ. Σαμαρά να προσελκύσει επενδύσεις, το γεγονός ότι η χώρα μας έχει έτοιμο ένα ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει για όλα.

Με μια δόση υπερβολής, ενδεχομένως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας, πέρα από τους συνήθεις τομείς (ναυτιλία, εμπόριο, υποδομές, τουρισμός κ.ά.) και στους τομείς της επιστήμης, της γνώσης, αλλά και της αξιοποίησης αρχαιολογικών μνημείων και χώρων! Η κινεζική πλευρά κατέστησε εμφανές το ενδιαφέρον της κυρίως για τους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι κ.ά.).

Θέλει πιο συγκεκριμένα να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και της Θεσσαλονίκης, διεκδικεί ποσοστό από το ποσοστό που έχει το ελληνικό Δημόσιο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κ.ά. Θέτει ωστόσο σκληρούς όρους, θέτει προϋποθέσεις, ζητάει φορολογικά προνόμια, διευκολύνσεις στις δραστηριότητες που θα αναπτύξει στη χώρα μας, αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης βίζας σε κινέζους πολίτες. Μέχρι οι συζητήσεις που έγιναν στο Πεκίνο να πάρουν «σάρκα και οστά» ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά τις προσπάθειες θα διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό τα μνημόνια και τα πρωτόκολλα συνεργασίας που υπογράφηκαν σε επίπεδο υπουργών.

Σημαντικές ήταν και οι επαφές που είχαν σε Πεκίνο και Σαγκάη οι 60 και πλέον έλληνες επιχειρηματίες κι εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων που συνόδευσαν τον κ. Σαμαρά στο ταξίδι. Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ναυτιλίας, των κατασκευών, του τουρισμού, του εμπορίου και των τροφίμων.

Οι συνομιλίες που είχαν με Κινέζους ήταν αρκούντως αποδοτικές, αφού στη διάρκεια της επίσκεψης υπογράφηκαν επιχειρηματικές συμφωνίες ύψους 1,5 δισ. ευρώ κι αυτό ήταν μόνον η αρχή.


Σχολιάστε εδώ