XΡHMATΙΣΤΗΡΙΟ

> Μας βλέπουν σαν προτεκτοράτο, όπου μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, όποτε θέλουν, όπως θέλουν! Σαφώς η γερμανική Hochtief είχε κάθε δικαίωμα να πουλήσει το ποσοστό της στον αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» (ήτοι στην Public Sector Pension Investment Board of Canada, που θα έχει και το δικαίωμα άσκησης μάνατζμεντ!), ωστόσο για θέματα που άπτονται του εθνικού συμφέροντος και της ασφάλειας της χώρας είναι αδιανόητο να μην ερωτάται – ενημερώνεται εκ των προτέρων η ελληνική κυβέρνηση.

> Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια! Όταν μέχρι και το σκληροπυρηνικό-νεοφιλελεύθερο ΔΝΤ φτάνει στο σημείο να λέει «όχι» στις ελεύθερες οικονομικές ζώνες στην Ελλάδα, απορούμε με την εμμονή κάποιων ντόπιων φωστήρων σε αυτές.

> Μονά – ζυγά δικά τους! Τυχαίο που τα πιστωτικά ιδρύματα απαιτούν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε κάποια ειδικά εταιρικά δάνεια; Δεν νομίζουμε, καθώς, αφού πρώτα πάρουν ό,τι μπορούν από τα ενεργητικά των επιχειρήσεων, στη συνέχεια θα λάβουν τα υπόλοιπα από το κράτος, δηλαδή από τους φορολογούμενους.

> Ελλάς, το μεγαλείο σου! Αληθεύει ότι ακόμη και σήμερα οι επίτροποι των ελεγκτικών εταιρειών στις τράπεζες δεν είναι σε θέση να βεβαιώσουν αν όντως κάποια μεγάλα δάνεια είναι ενήμερα; Αν, δηλαδή, καταβάλλονται οι τόκοι, αν πληρούνται οι όροι αναχρηματοδότησής τους ή έχουν περαστεί σε ειδικούς λογαριασμούς χωρίς να έχουν εγγραφεί οι σχετικές προβλέψεις.

> Τυχαίο; Δεν νομίζουμε! Γιατί κάποιες από τις συστημικές τράπεζες εξακολουθούν να διατηρούν διαφορετικές νομικές οντότητες σε τουλάχιστον ένα από τα εξαγορασμένα από αυτές πιστωτικά ιδρύματα; Μήπως επειδή τηρούν στάση αναμονής ώστε να τις μετατρέψουν σε bad banks;

> Ας κρατήσουν καλύτερα τις απολογίες τους για τη Δικαιοσύνη! Η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ προσπάθησε, αφενός, να βάλει στο κάδρο των ευθυνών τη Βουλή και, αφετέρου, να πείσει για τον υποδειγματικό διαγωνισμό που ακολουθήθηκε.

> Μιλάμε για «κούρεμα» 60% ή, αν προτιμάτε, επιστροφή μετρητών στο 40% της ονομαστικής αξίας! Αν και η δημόσια πρόταση της Εθνικής για την επαναγορά υβριδικών τίτλων ήταν αναμενόμενη, εντύπωση προκάλεσε το ύψος του discount που θα ενέχει το προσφερόμενο αντάλλαγμα.

> Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει! Με ένα πρόστιμο-χάδι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τιμώρησε μια τράπεζα, αναγνωρίζοντας μάλιστα ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξει εάν οι αναζητήσεις από το σύστημα Τειρεσίας έγιναν νόμιμα ή όχι.

> Κάτι θα εισρεύσει και εντός της επικράτειας! Τυχαίο που ο κ. Ρέστης αναμένεται να αναζητήσει κεφάλαια από τη Wall Street; Δεν νομίζουμε, καθώς οι ανάγκες των ελληνικών εταιρειών του είναι πολύ μεγάλες, αρχής γενομένης με την FBBank.

> Δεν πρόλαβε καλά καλά να στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη και άρχισαν τα όργανα! Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πληρωθεί ακόμα από τον νέο ιδιοκτήτη τον Μάρτιο, όταν έως τις 15 Μαΐου θα έπρεπε να λάβουν τα χρήματα του Απριλίου.

> Με τόσα ανοιχτά θέματα οικονομικού κυρίως περιεχομένου, θα πρέπει ο νέος πρόεδρος της ΑΝΕΚ κ. Μαρκαντωνάκης να έχει τουλάχιστον άγνοια φόβου! Και το λέμε γιατί εφεξής τα μη εκτελεστικά μέλη των διοικητικών συμβουλίων δεν έχουν ασυλία από τις όποιες ποινικές διώξειςγια χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

> Ακόμα προσπαθούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς ήθελε να πει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή! «Η έξοδος από την αγορά της ATEbank περιορίζει τη στρέβλωση του ανταγωνισμού που προκαλεί αυτή η βοήθεια…» των 7,471 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησής της. Δηλαδή, ενισχύθηκε με λεφτά των ελλήνων φορολογουμένων για να βγει από την αγορά;

> Το ότι οι προβλέψεις καλύπτουν το αποτέλεσμα δεν αλλάζει το γεγονός! Όταν μέχρι και στην εταιρεία Χρηματιστήριο Αθηνών ΑΕ προκύπτουν από τον φορολογικό έλεγχο πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις ύψους 428.784,24 ευρώ, φανταστείτε τι γίνεται στις υπόλοιπες…

> Γιατί δεν λένε ευθέως ότι στο τέλος θα δώσουν μετοχές αντί για μετρητά; Διά της τεθλασμένης οδού, η Eurobank ανακοίνωσε πρόγραμμα εξαγοράς υβριδικών τίτλων, που μπορεί, σαν… τυρί, να πραγματοποιείται στην ονομαστική τους αξία, ωστόσο ακολουθεί η φάκα, που δεν είναι άλλη από την υποχρέωση των κατόχων τους να συμμετάσχουν στη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

> Ο κ. Μυτιληναίος επιβεβαίωσε τον τίτλο του παίκτη-trader επί των παραγώγων προϊόντων! Πώς; Μα, συνδέοντας το ενεργειακό κόστος της μονάδας ηλεκτρόλυσης του αλουμινίου με τις διεθνείς τιμές αλουμινίου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, καθώς το μεν πρώτο εξαρτάται κυρίως από άλλους -τους προμηθευτές-, το δε δεύτερο έχει να κάνει και με το κλείδωμα τιμών από αγοραπωλησίες συμβολαίων στο μέταλλο.

> Δύο υπέρ και ένα κατά για την ομολογιακή έκδοση του Ομίλου Frigoglass! Τα πρώτα έχουν να κάνουν με την προσωρινή αξιολόγηση «B1» από τη Moody’s και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην αγορά Euro MTF του Χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου, ενώ το δεύτερο με το ότι θα είναι εγγυημένη όχι από κάποιον τρίτο ανάδοχο, αλλά από θυγατρική της εταιρεία.

> Απορίας άξιον! Από τη στιγμή που ο ιδρυτικός νόμος ορίζει ξεκάθαρα την ανεξαρτησία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το Δημόσιο, γιατί η κυβέρνηση επιδίωξε να τη διασφαλίσει ακόμη περισσότερο σε πρόσφατο νομοσχέδιο;

> Από δω το πήγαν, από κει το έφεραν στο υπουργείο Ανάπτυξης… επικαλέστηκαν μια ακόμη φθηνή δικαιολογία για να καλύψουν το φιάσκο τους! Ούτε λίγο ούτε πολύ, μας είπαν ότι ακυρώνουν και μεταφέρουν έργα από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι για τους μικρομεσαίους και τους ανέργους, που τους θυμούνται όποτε έχουν επικοινωνιακό πρόβλημα.

> Κατά τα άλλα, η τρικομματική κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει την πρωτογενή παραγωγή, και δη τον αγροτικό τομέα! Με υπηρεσιακή οδηγία, σε συνδυασμό με Υπουργική Απόφαση, έπαυσε από 22/3/2013 η ισχύς της ΚΥΑ με την οποία είχαν εγκριθεί οι επιδοτήσεις επιτοκίου για τα βραχυπρόθεσμα καλλιεργητικά και τα μεσοπρόθεσμα δάνεια προς τους αγρότες.

> Οι άνθρωποι δεν παίζονται… μιλάνε για τριπλασιασμό ώστε να κάτσει ο διπλασιασμός ανά μεγαβατώρα! Την ανικανότητά τους, για να μην πούμε δολιότητα, να ελέγξουν το έλλειμμα στον λογαριασμό του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας αναμένεται να την πληρώσουν οι καταναλωτές με αυξήσεις στο ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων.

> Και πάνω που λέγαμε πως κάτι πάει να αλλάξει στις συνδικαλιστικές παρατάξεις! Η κατά παντός υπευθύνου μήνυση σχετικά με την οικονομική διαχείριση των ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές θα είχε μεγαλύτερη βαρύτητα αν δεν κατετίθετο μόνο από τη ΔΑΚΕ – ΕΛΤΑ.

> Είναι θεμιτό να ζητάς να υποστεί τη ζημιά αυτός που δεν έφερε την ευθύνη διαχείρισης της περιουσίας τρίτων; Το λογικό θα ήταν να χάνει εκείνος που αποκόμιζε κέρδος! Και ο νοών νοείτω εκεί στην Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με την επενδυτική της πολιτική για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

> Τι κι αν έλαβε κρατική βοήθεια 18,2 δισ. ευρώ, εντούτοις οι ζημίες της εκτοξεύθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο! Και όχι, αυτήν τη φορά δεν μιλάμε για ελληνική αλλά για γερμανική τράπεζα, και συγκεκριμένα για την Commerzbank AG.

> Ναι μεν, αλλά! Ακόμα κι αν συμφωνούσαμε με τη μετατροπή του ELA σε έναν έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης των χρεών των κρατών-μελών της ΕΕ, θα διαφωνούσαμε με το διαφορετικό κόστος ανάλογα με τη φερεγγυότητα της κάθε χώρας, αφού αυτές που θα είχαν μεγαλύτερες ανάγκες θα εξακολουθούσαν να δανείζονται ακριβά.

> Τι σημαίνει ολίγον; Ή όλο ή τίποτε! Αυτή είναι η άποψή μας για το επιστημονικό επάγγελμα του ορκωτού εκτιμητή, που άνοιξε με τον νόμο για να ξανακλείσει με εγκυκλίους και να απελευθερωθεί εκ νέου, πιθανόν οριστικά.

> Δεν είναι μόνο αυτές καθαυτές οι επιπτώσεις των τραπεζικών συγχωνεύσεων στα οικονομικά μεγέθη των μητρικών εταιρειών αλλά και σε εκείνα των θυγατρικών! Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ΑΕΕΑΠ, των οποίων τα ενοίκια από τα καταστήματα, που θα βαίνουν μειούμενα, θα επηρεάσουν και τα έσοδά τους.

> Χωρίς φως στο τούνελ! Ούτε μία ούτε δύο, αλλά πάνω από τριάντα εισηγμένες παρουσιάζουν αρνητικά ίδια κεφάλαια και θέτουν υποψηφιότητα για λύση και εκκαθάριση αν δεν προχωρήσουν αμέσως σε διορθωτικές κινήσεις που θα παρατείνουν τη βιωσιμότητά τους.

> Το κόλπο γνωστό, το θέμα είναι ότι θα την πατήσουμε πάλι! Μπορεί να μειώνονται οι τιμές κάποιων προϊόντων πρώτης ανάγκης, τα οποία και διαφημίζονται ποικιλοτρόπως από τις εταιρείες, ωστόσο αυξάνονται στα μουλωχτά σε ορισμένα άλλα, με αποτέλεσμα το τραπέζι του καταναλωτή να κυμαίνεται περίπου στα ίδια και παραπάνω επίπεδα.

> Προσπαθούν να πιαστούν απ’ όπου και όπως μπορούν! Πόσες από τις εισηγμένες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα έχουν εναποθέσει τις όποιες ελπίδες επιβίωσής τους σε κάποιες δικαστικές αποφάσεις, από τις οποίες πιστεύουν ότι θα εισπράξουν εκατομμύρια ευρώ;

> Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι κάποιοι γνώριζαν, γι’ αυτό και κινήθηκαν νωρίς προς αυτήν την κατεύθυνση! Ποιος να περίμενε ότι οι μεγαλύτερες δεσμεύσεις συμμετοχής στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών θα ήταν εκείνες που χορήγησαν τα αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα στο πλαίσιο των συμφωνιών για την πώληση των εν Ελλάδι θυγατρικών τους;

> Τυχαίο; Δεν νομίζουμε! Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, τα περισσότερα από τα συμβόλαια που συνάπτουν οι καταναλωτές με τις ασφαλιστικές εξακολουθούν να είναι τόσο σύνθετα, που η αξιολόγησή τους είναι σχεδόν αδύνατη χωρίς την παρουσία δικηγόρου.

> Διαλέγετε και παίρνετε! Μεταξύ των πλέον διαδεδομένων πρακτικών αποφυγής φορολόγησης είναι οι υψηλές χρεώσεις δικαιωμάτων χρήσης σημάτων μεταξύ των εταιρειών του ίδιου ομίλου, ο δανεισμός των θυγατρικών από τις μητρικές εταιρείες με υψηλά επιτόκια, η δημιουργία offshore εταιρειών που αποσκοπεί στην απόκρυψη εσόδων και η πρακτική των διαδοχικών συναλλαγών προκειμένου να αποφευχθεί η καταβολή ΦΠΑ.

***

Πρωτιά της Alpha Bank

Μέχρι και το πλασάρισμα στη χρονική σειρά των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών έχει τη σημασία του! Με δεδομένο ότι μέσα σε μόλις έναν μήνα θα αναζητηθεί από την ίδια δεξαμενή επενδυτών πακτωλός χρημάτων, η πρωτιά που κέρδισε η Alpha μπορεί να κάνει τη διαφορά. Από τα αξιοσημείωτα της εταιρικής ενέργειας τα χρήματα που μοιράζονται στις προμήθειες των χρηματοοικονομικών συμβούλων, ήτοι 5 εκατ. ευρώ, καθώς και εκείνα που θα λάβει το ΤΧΣ, βλέπε 153 εκατ. ευρώ.

***

• Ανάλογα με τα προσόντα του γαμπρού της προτίμησής μας προσαρμόζουμε και τα κάλλη της νύφης; Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στους επιμέρους όρους των διαγωνισμών αποκρατικοποιήσεων; Για του λόγου το αληθές, στην ΕΥΑΘ πέραν του ύψους των ιδίων κεφαλαίων απαιτείται συγκεκριμένο μέγεθος δανεισμού αλλά και ειδική τεχνογνωσία. Ερώτημα παραμένει η σκοπιμότητα της συμμετοχής του κ. Ιβάν Σαββίδη, καθώς είτε παίζει τον ρόλο του λαγού είτε απλώς ενισχύει τον αριθμό των ενδιαφερομένων.

> Κι ενώ η φοροεπιδρομή σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ανέργους καλά κρατεί, οι σκαφάτοι απολαμβάνουν μια ιδιότυπη ασυλία! Με πρόσχημα την προσέλκυση ιδιωτικών πλοίων αναψυχής, το υπουργείο Ναυτιλίας προχώρησε στην κατάργηση παλαιότερων φορολογικών ρυθμίσεων και στη θέσπιση ενός και μόνο τέλους.


Σχολιάστε εδώ