«Όχι» από ΔΗΜΑΡ στη νέα πρό(σ)κληση του ΠΑΣΟΚ!

Το πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, όπως έγραψε ο κ. Βενιζέλος, είναι «να εκλογικευτούν οικονομικοί εθνικισμοί και σκληροί διακρατικοί συσχετισμοί μέσα από τη σύγκρουση ενός ισχυρού ευρωπαϊκού πολιτικού Νότου, με άξονα τους ευρωπαίους σοσιαλιστές και δημοκράτες και μέσα από μια νέα, πιο προοδευτική και διορατική, αλλά θεσμικά αναγκαστική, ισορροπία μεταξύ των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων: του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η πρότασή μας για τη συγκρότηση της ευρύτερης δυνατής Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών, σε αυτό το ευρωπαϊκό στρατηγικό πλαίσιο εντάσσεται».

Για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ λοιπόν «την ώρα που στην Ευρώπη υπάρχουν τέτοια διακυβεύματα, στην Ελλάδα κάποιοι προσπαθούν να συντηρήσουν το τέχνασμα της διαίρεσης μεταξύ “μνημονιακών” και “αντιμνημονιακών” δυνάμεων». Η κοινή κάθοδος στις ευρωεκλογές (αλλά και στις δημοτικές που θα γίνουν επίσης το 2014), είχε αποτελέσει πρόταση-είδηση και στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ο επικεφαλής της Ιπποκράτους είχε προβεί σε ανάλογο άνοιγμα προς τη ΔΗΜΑΡ και άλλες κινήσεις πολιτών, με την ομιλία του στο επίσης πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Όμως, και τότε και τώρα, η ηγεσία και τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ έδειξαν –αν όχι αρνητικοί– εξαιρετικά επιφυλακτικοί στο να αφήσουν ανοικτή τη… βεντάλια των συνεργασιών με το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα.

Χαρακτηριστικό δε του κλίματος που διαμορφώθηκε στα γραφεία της Αγίου Κωνσταντίνου αυτές τις μέρες ήταν το σχόλιο βουλευτού της ΔΗΜΑΡ στο «Π», ο οποίος και τόνισε με νόημα: «Ο Βενιζέλος παίζει τα ρέστα του επειδή έχει αγωνία πώς θα μπει στη Βουλή! Είναι δεδομένο ότι προσπαθεί να στρέψει αλλού το κέντρο βάρους μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν για τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ».

Στο ίδιο μήκος κύματος, στενός συνεργάτης του κ. Φώτη Κουβέλη, εκφράζοντας την άρνησή του στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε στο «Π» πως «δεν είναι δυνατόν να κατέβουμε από κοινού στις εκλογές με ένα κόμμα που έκανε πάρτι στα ταμεία του, κάτι που αποτέλεσε και την έκφραση των καθεστηκυίων πρακτικών που οδήγησαν τη χώρα σε κρίση». Αλλά και ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε δημοσίως πως οι προσκλήσεις του κ. Βενιζέλου «εντάσσονται περισσότερο στα εσωκομματικά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ αυτό το διάστημα», προσθέτοντας πως «η ΔΗΜΑΡ θα έχει την αυτόνομη κάθοδό της στις ευρωεκλογές και αναζητούμε συμμαχίες προσώπων που ανήκουν στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, αλλά έχουν πάρει σημαντικές αποστάσεις από τις πρακτικές του παρελθόντος».

Λίγες ώρες μετά, ακολούθησε –εν είδει ορθής επανάληψης– και νέα δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος και διευκρίνισε πως η πρότασή του για κοινή κάθοδο των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς στις ευρωεκλογές και η συγκρότηση της Κεντροαριστεράς δεν αφορούσε την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, αλλά τη βάση του χώρου της Κεντροαριστεράς. Εξήγηση, ωστόσο, που δεν έτυχε μεγάλης απήχησης, αφού αρκετοί ήταν αυτοί που έκαναν λόγο για μια πρόταση από πλευράς Βενιζέλου που σαφώς και δεν στοχεύει στην ανασύνθεση του χώρου της Κεντροαριστεράς. Αντιθέτως, υπήρξαν σχόλια για την αναγκαία πολιτική επιβίωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Πολλοί δε ήταν αυτοί που έκαναν λόγο για μια κίνηση πανικού και απελπισίας, αφού, παρά τις δημοσκοπικές «ενέσεις», το ΠΑΣΟΚ αποτελεί ένα ασταθές εκλογικό μέγεθος που φθίνει. Είναι γεγονός, πάντως, πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει κάθε λόγο να φοβάται όσο τίποτε άλλο μια κακή επίδοση του κόμματός του στις ευρωεκλογές, καθότι ενδέχεται να αποτελέσουν ακόμη και τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Όπως πληροφορείται το «Π», ο κ. Σαμαράς, φαίνεται να ευνοεί το σενάριο για την περιβόητη κοινή κάθοδο ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και ίσως να ήταν επίσης ενήμερος για την πρόταση Βενιζέλου. Ο πρωθυπουργός, όπως σημειώνει στο «Π» πηγή καλά ενημερωμένη, «θέλει να υπάρχει ένας τρίτος πόλος, ένα κόμμα του 12%-14%, με το οποίο να μπορεί να υπάρχει κυβερνητική συνεργασία και να ανακοπεί η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ».

Όσο για το κόμμα με το αριστερό πρόσημο, εκεί τηρούν μεν αρνητική στάση επί της αρχής σε «συμφωνίες κορυφής», όπως τις χαρακτηρίζουν, υπάρχουν όμως φωνές –παρότι λιγοστές– που θεωρούν εντέλει μονόδρομο την κοινή κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ, για την πολιτική επιβίωση της ΔΗΜΑΡ. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο κ. Κουβέλης κρατά κλειστά τα χαρτιά του και θα καθορίσει τις κινήσεις και τις αποφάσεις του με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις, αλλά και το πολιτικό κλίμα που θα επικρατεί το φθινόπωρο..

ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ


Σχολιάστε εδώ