«Χαμένο» στην… παράταση το ΕΣΡ

Στο κενό παραμένουν οι αποφάσεις του ΕΣΡ μετά την παράταση της θητείας των μελών του για ακόμη τρεις μήνες! Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής απέτυχε να συμφωνήσει στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις Ανεξάρτητες Αρχές (Συνήγορος του Πολίτη, ΕΕΤΤ, ΕΣΡ) για να αντικαταστήσουν εκείνα που έχει λήξει προ πολλού η θητεία τους, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου να παραμένουν έωλες. Έτσι, όποια εταιρεία θεωρεί πως θίγεται από τις αποφάσεις του ΕΣΡ θα προσφεύγει στο ΣτΕ, όπως έχει το δικαίωμα, και θα διεκδικεί την ακύρωσή τους και την επιστροφή των χρημάτων που έχουν καταβληθεί στο Ελληνικό Δημόσιο.

Η θητεία των Ι. Λασκαρίδη, Ε. Δεμίρη, Γ. Παπακώστα και Κ. Αποστολά έληξε από τις 28 Φεβρουαρίου του 2012 και έκτοτε, μετά και το περιθώριο των 8 μηνών για την αντικατάστασή τους που έδινε απόφαση του ΣτΕ, έχουν δοθεί παρατάσεις και έχουν υπάρξει και νομοθετικές παρεμβάσεις για να παρακάμψουν το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.

Η τελευταία παράταση, διάρκειας τριών μηνών, δόθηκε με τον νόμο 4151/2013 και εφαρμόζεται αναδρομικά από τη λήξη της δίμηνης παράτασης που δόθηκε με τον νόμο 4126/2013 τον Φεβρουάριο του 2013. Η πρώτη παράταση είχε διάρκεια 45 ημερών και δόθηκε με τον νόμο 4099/2012. Στην πραγματικότητα, με αλλεπάλληλες διατάξεις η θητεία παρατάθηκε έως σήμερα για επτάμισι μήνες, ενώ από τη λήξη της θητείας των τεσσάρων μελών του ΕΣΡ το κενό διάστημα καταλαμβάνει τους 16 μήνες! Οι παρατάσεις «πατάνε» στον νόμο 3979/2011, ο οποίος προέβλεπε ότι «η αυτοδίκαια παράταση της θητείας των μελών του ΕΣΡ καλύπτει ισόχρονο διάστημα μέχρι τον διορισμό νέων μελών» και είχε έρθει για να… ακυρώσει άλλη απόφαση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ που έκρινε πως ο εύλογος χρόνος της παράτασης της θητείας είναι 8 μήνες. Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ επανήλθε με απόφασή του, κρίνοντας πως η «ερμηνευτική διάταξη» του ν. 3979/2011 είναι αντισυνταγματική και πλέον το ζήτημα είναι στην Ολομέλεια του Συμβουλίου.


Σχολιάστε εδώ