Υπό αμφισβήτηση το PSI

Μια πολύ ενδιαφέρουσα αγωγή, διά της οποίας γίνεται σοβαρή προσπάθεια να χτυπηθεί ο ακρογωνιαίος νομικός λίθος του PSI, κατέθεσε η σλοβακική τράπεζα Postova Banka στο -εδρεύον στην Ουάσινγκτον- Διεθνές Κέντρο Διευθέτησης Επενδυτικών Διαφορών (ICSID), που αποτελεί θυγατρικό οργανισμό της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία, με τη σειρά της, είναι «αδελφός» οργανισμός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η αγωγή είναι ενδιαφέρουσα όχι μόνο γιατί είναι η πρώτη με την οποία αμφισβητείται η νομιμότητα της διαδικασίας «κουρέματος» του χρέους αλλά και γιατί τα νομικά επιχειρήματά της «αγγίζουν» το γνωστό νομικό εφεύρημα του αμερικανού δικηγόρου Λι Μπουκέιτ, πάνω στο οποίο στηρίχθηκε το «κούρεμα» χρέους: Ως γνωστόν, ο Μπουκέιτ πρότεινε στην Ελλάδα κάτι που έγινε για πρώτη φορά από ένα κράτος, δηλαδή την εκ των υστέρων τροποποίηση, διά νόμου, των όρων έκδοσης των ομολόγων ελληνικού δικαίου, ώστε να περιληφθούν σε αυτούς οι περιβόητες ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs). Αυτές οι ρήτρες κατέστησαν το «κούρεμα» υποχρεωτικό ακόμη και για τους επενδυτές που δεν αποδέχθηκαν την προταθείσα από την ελληνική κυβέρνηση ανταλλαγή ομολόγων. Μεταξύ αυτών των επενδυτών ήταν και η σλοβακική τράπεζα Postova, η οποία είχε την απρονοησία να αγοράσει μαζικά ελληνικά ομόλογα το 2010, περιμένοντας ότι θα επωφεληθεί από τις υψηλές αποδόσεις τους. Μάλιστα, οι τραπεζίτες της Postova πίστευαν τόσο πολύ σε αυτήν την κίνηση, που είχαν «φορτώσει» ελληνικά ομόλογα αξίας 372 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν ίσης αξίας με τα ομόλογα του σλοβακικού Δημοσίου που κατείχε η τράπεζα!

Οι Σλοβάκοι ισχυρίζονται ότι η εκ των υστέρων αλλαγή των όρων των ομολόγων και το υποχρεωτικό «κούρεμα» έρχονται σε αντίθεση όχι μόνο με διεθνείς συμφωνίες προστασίας επενδύσεων αλλά και με τη διμερή συμφωνία Ελλάδας – Σλοβακίας για την προστασία των επενδύσεων, η οποία ρητά προστατεύει τους επενδυτές από κάθε είδους απαλλοτρίωση της περιουσίας τους. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η κρίση του ICSID, την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί και να αποζημιώσει τους Σλοβάκους αν έτσι κρίνει ο διεθνής οργανισμός, καθώς η χώρα μας έχει την ιδιότητα του πλήρους μέλους του οργανισμού.

Φίλοι από τα παλιά…

Μεγάλο ενδιαφέρον, όμως, έχει και το ότι νομικός υπερασπιστής της σλοβακικής τράπεζας σε αυτήν την υπόθεση είναι μια δικηγορική εταιρεία γνωστή στην Ελλάδα από το παρελθόν και από εξαιρετικά δυσώδεις υποθέσεις διακίνησης «μαύρου χρήματος» σε πολιτικούς. Πρόκειται για την αμερικανική, διεθνή νομική εταιρεία Debevoise & Plimpton LLP, που ως γνωστόν είχε επιλεγεί από τη Siemens, κατόπιν σχετικής συμφωνίας των Γερμανών με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για να ερευνήσει τη σκοτεινή υπόθεση των πληρωμών από τη Siemens σε έλληνες πολιτικούς. Τα ευρήματα των Αμερικανών, που συνεργάσθηκαν στην Ελλάδα με το γραφείο του Αλ. Λυκουρέζου, λέγεται ότι είναι «καυτά», αλλά το σχετικό πόρισμα παραμένει μυστικό μέχρι σήμερα.

Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτή η σκοτεινή υπόθεση που διερεύνησαν οι αμερικανοί δικηγόροι. Όπως αποκαλύφθηκε από τον γερμανικό Τύπο, δική τους έρευνα, στην οποία βασίσθηκε γερμανικό δικαστήριο για να καταδικάσει στελέχη της Ferrostaal, του Ομίλου ΜΑΝ, αποκάλυψε ύποπτες πληρωμές 246 εκατ. ευρώ σε πολιτικούς αρκετών χωρών, μεταξύ των οποίων -καλά μαντέψατε- και η Ελλάδα. Φίλοι από τα παλιά, λοιπόν, οι προβεβλημένοι αμερικανοί δικηγόροι που χρησιμοποιεί η Postova Banka για την προσφυγή της κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Από ελληνικής πλευράς δεν έχει γίνει προς το παρόν γνωστό ποιος δικηγόρος θα συνδράμει την κυβέρνηση, αλλά στοιχηματίζουμε ότι τη δουλειά θα πάρει, χωρίς πολλή συζήτηση, ο Λι Μπουκέιτ.

Η συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου

Κίνησε το ενδιαφέρον ορισμένων αναγνωστών, πιθανότατα «καμένων» από την κυπριακή κρίση, η πρόσφατη αναφορά της στήλης στη συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου για την αμοιβαία προώθηση και προστασία των επενδύσεων. Σε όσους ενδιαφέρονται για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία, πιθανόν για να προχωρήσουν και σε νομικές ενέργειες μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο, έχουμε να αναφέρουμε ότι η εν λόγω συμφωνία υπεγράφη στις 30/3/1992 και τέθηκε σε ισχύ στις 26/2/1993.

Η συμφωνία κυρώθηκε με τον νόμο 2100 του 1992, ο οποίος δημοσιεύθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με αριθμό 191. Όσοι θέλουν να πάρουν στα χέρια τους το πλήρες κείμενο του νόμου μπορούν να κατεβάσουν σε ηλεκτρονική μορφή το σχετικό τεύχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως μέσα από την ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου (www.et.gr), ανατρέχοντας στην ενότητα «Νόμοι και Διατάγματα».


Σχολιάστε εδώ