Τα έσοδα του αερίου δεν είναι τμήμα του Μνημονίου

Το φυσικό αέριο δεν περιλαμβάνεται στο κυπριακό Μνημόνιο. Αυτή ήταν η κατηγορηματική δήλωση του Επιτρόπου Αρμόδιου για θέματα Οικονομίας και Νομισματικής Πολιτικής Όλι Ρεν, ο οποίος μιλούσε για την κυπριακή κρίση την περασμένη Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Και, πιο συγκεκριμένα, στην Επιτροπή Οικονομικών. Όταν ο Επίτροπος Ρεν ρωτήθηκε κατά πόσο το φυσικό αέριο και η εκμετάλλευσή του είναι τμήμα του Μνημονίου, απάντησε αρνητικά. Το ερώτημα το έθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής και αφορούσε τις ιδιωτικοποιήσεις και κατά πόσον, τώρα ή μελλοντικά, τα έσοδα από το φυσικό αέριο θα καλύπτουν χρέη και εάν θα υπάρχει συνδιαχείριση προς όφελος των δανειστών.

Ο Επίτροπος Ρεν απάντησε λέγοντας πως τα έσοδα από το φυσικό αέριο δεν είναι μέρος του προγράμματος. Μέρος του προγράμματος είναι κάποιες ιδιωτικοποιήσεις σε κρατικές επιχειρήσεις.

Μνημόνιο ή χρεοκοπία

Ο κ. Ρεν επισήμανε ότι ο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας οφείλεται στον τραπεζικού τομέα και τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν, προφανώς για την καταπολέμηση όχι μόνο του δημόσιου χρέους, αλλά και του δημοσιονομικού ελλείμματος. Δεν απέφυγε πάντως να επιρρίψει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία καθυστέρησε αφενός να προβεί σε αίτηση για να τεθεί η Κύπρος υπό καθεστώς Μνημονίου, αφετέρου, ακόμη και όταν υπέβαλε αίτηση, καθυστέρησε εννέα μήνες. Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, οι προειδοποιήσεις της Επιτροπής είχαν αρχίσει από τον Νοέμβριο του 2011.

Όπως επισήμανε ο Επίτροπος, η Κύπρος είτε θα έμπαινε στο Μνημόνιο είτε θα οδηγούνταν σε άτακτη χρεοκοπία και αυτό δεν το ήθελε κανείς.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, από την προηγούμενη κυβέρνηση υπήρχε μια στάση που «αρνούνταν την πραγματικότητα». Και έτσι, τόνισε, χάθηκε χρόνος και τον Μάρτιο ήταν περιορισμένες οι επιλογές.

Στόχοι

Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, οι στόχοι του προγράμματος για την Κύπρο είναι:

1. Η αναστήλωση της αξιοπιστίας των κυπριακών τραπεζών μέσω βαθιών διαρθρωτικών αλλαγών, η διασφάλιση υγιών δημόσιων οικονομικών με σκοπό την ανάκαμψη, την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

2. Η εξυγίανση των δημοσιονομικών προβλημάτων για μια περίοδο 4 ετών.

3. Η διενέργεια διαρθρωτικών αλλαγών για την αναζωογόνηση της κυπριακής οικονομίας και την εκπαίδευση ικανού εργατικού δυναμικού.

Συναφείς στόχοι, τόνισε, είναι να βοηθηθεί η Κύπρος για να μπει στον δρόμο της σταθερής ανάπτυξης, να προκύψει δημοσιονομική σταθερότητα και να προστατευθεί η ακεραιότητα του ευρώ και της ενιαίας αγοράς.

Εποπτικός Μηχανισμός
και κυπριακό μοντέλο

Εκτός από τον κ. Ρεν, στη συζήτηση έλαβε μέρος και ο Τζιορκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος αναφέρθηκε στους λόγους της οικονομικής κρίσης στην Κύπρου, που λίγο-πολύ είναι οι ίδιοι με εκείνους τους οποίους ανάλυσε και ο κ. Ρεν.

Όπως τόνισε ο κ. Άσμουσεν, από όσα μας δίδαξε η κυπριακή κρίση, προκύπτουν τα εξής συναφή ζητήματα, που αφορούν το σύνολο της Ευρωζώνης:

1) H αναγκαιότητα λειτουργίας ενός Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για τις τράπεζες. Επί τούτου θα πρέπει να καθοριστούν αποτελεσματικά εργαλεία δράσης, με στόχο να αποτρέπονται συσσωρευμένα ισοζύγια και ως εκ τούτου να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

2) Η αναγκαιότητα ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για την εκκαθάριση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που θα περιλαμβάνει κανόνες σχετικά με τον τρόπο που θα γίνεται η αυτοεκκαθάριση (bail in), καθώς και τις διασφαλίσεις του ενεργητικού των τραπεζών. Οι καταθέτες θα πρέπει να τίθενται ψηλά στην ατζέντα ιεράρχησης της διασφάλισης, όμως ο Μηχανισμός Εγγυητικής Σταθερότητας θα έχει περιορισμένο ρόλο και θα διασφαλίζει μόνο τους δικαιούχους καταθέτες, δηλαδή κάτω των 100.000 ευρώ.

Με άλλα λόγια, σε περίπτωση εκκαθάρισης, θα πληρώνουν πρώτοι οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και μετά οι καταθέτες άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.

3) Η δημιουργία ενός Ενιαίου Μηχανισμού Εκκαθάρισης, ο οποίος θα είναι συμπληρωματικός του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για τις τράπεζες.

Είναι πρόδηλο ότι το κυπριακό μοντέλο, ότι δηλαδή θα πληρώνουν στην περίπτωση της εκκαθάρισης και οι καταθέτες, θα υιοθετηθεί σε όλη την Ευρωζώνη. Είναι και κάτι άλλο εμφανές.

Ότι δηλαδή θα μπουν κριτήρια για το bail in για να γνωρίζουν όλοι, όπως είπε ο κ. Άσμουσεν, πώς λειτουργεί το σύστημα και ποιος πληρώνει τι σε περίπτωση εκκαθάρισης.


Σχολιάστε εδώ