Σύγκρουση στο παρασκήνιο

Η άποψη αυτή δεν μπορεί να μη συσχετισθεί με την απόφαση του ΑΝΤ1 να αποχωρήσει από το «μπουκέτο» της Nova μετά την απόρριψη του αιτήματος για καταβολή 675.000 ευρώ για την αναμετάδοση του προγράμματός του.

Οι ελεύθεροι σταθμοί σχεδιάζουν να διεκδικήσουν ψηφιακό φάσμα και για την ανάπτυξη συνδρομητικών υπηρεσιών, θέλοντας έτσι να έχουν ένα μέσον χρηματοδότησης των εταιρειών τους. Σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη η ανάπτυξη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης έχει επιφέρει μεγάλη αλλαγή των τηλεοπτικών συνηθειών με την ανάπτυξη της συνδρομητικής αγοράς. Βεβαίως, πρόκειται για ένα ακριβό χόμπι. Τα δικαιώματα πρώτης προβολής αξίζουν πολύ περισσότερα χρήματα και δεν είναι σαφές αν τα κανάλια, με τη σημερινή οικονομική τους κατάσταση, μπορούν να σηκώσουν αυτό το βάρος. Θέλουν όμως να κατοχυρώσουν αυτές τις ψηφιακές θέσεις για το μέλλον και απέναντί τους βρίσκεται η Nova, η οποία έχει συγκεντρώσει περίπου 400.000 συνδρομητές.

Επίθεση στη Nova

Η μάχη επικεντρώνεται στο ότι η Multichoice εκπέμπει ψηφιακά από συχνότητες που είχε παραχωρήσει με σύμβαση η ΕΡΤ, πλην όμως ήταν πρόβλεψη του νόμου Ρουσόπουλου 3592/ 2007 να μεταδίδουν, κατά το μεταβατικό στάδιο, το πρόγραμμά τους και ψηφιακά. Στη διαβούλευση που είχε γίνει κανείς δεν είχε φέρει αντίρρηση, διότι όλοι σιωπηλά είχαν συμφωνήσει στην αρχή για τη μη καταβολή τελών χρήσης φάσματος κατά τη μετάβαση. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν έχουν άδειες και δεν πληρώνουν τέλη, και η Nova, που έχει άδεια δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης, επωφελείται από το ίδιο καθεστώς. Επιπλέον, η Forthnet (Multichoice) είναι η μόνη εταιρεία που κάλυψε τα 23 σημεία εκπομπής του μεταβατικού χάρτη, όπως προέβλεπε ο νόμος, ενώ η Digea και η ΕΡΤ δεν πέτυχαν αυτόν τον στόχο. Η Forthnet, μάλιστα, πέτυχε τον στόχο αυτό με υποπολλαπλάσιο κόστος σε σχέση με την Digea. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει η εξής ιδέα: Οι εκπρόσωποι των καναλιών, επικαλούμενοι το κόστος της οριστικής ψηφιακής μετάβασης, ζητάνε να σπάσει στα… δύο. Να καλυφθούν άμεσα 45 σημεία εκπομπής, που συνιστούν το 85% της κάλυψης, και τα υπόλοιπα να αφεθούν για αργότερα. Δηλαδή, να υπάρξει μια γραμμή κάλυψης που θα ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη και θα καταλήγει μέσω Θεσσαλίας στην Αθήνα, ενώ θα περιλαμβάνει και ένα τμήμα της Πελοποννήσου και ένα τμήμα της Κρήτης.

Η συζήτηση για το φάσμα

Το πώς θα χορηγηθεί το τηλεοπτικό φάσμα στους παρόχους δικτύου είναι καθοριστικής πολιτικής και οικονομικής σημασίας. Οι πάροχοι δικτύου (Digea, ΕΡΤ, Multichoice) θα έχουν τα «κλειδιά της τηλεόρασης» και θα αποφασίζουν ποιος θα εκπέμπει και ποιος όχι. Το πρόβλημα που είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί είναι αυτό της «κλειστής αγοράς», αφού η Digea, η εταιρεία των σταθμών εθνικής εμβέλειας, θα πάρει μία άδεια παρόχου (θα ήθελε να μη χορηγηθεί δεύτερη) και θα αναμεταδίδει το πρόγραμμα των καναλιών που ήδη εκπέμπουν, καθώς η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών έχει μετατεθεί για το τέλος του 2014. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν μπορούν να μπουν στην αγορά νέοι επιχειρηματίες, εκτός κι αν αποφασίσουν να αγοράσουν κάποιο ζημιογόνο κανάλι.

Το δεύτερο σημείο είναι το κόστος του φάσματος και πώς αυτό θα τιμολογηθεί. Ασκούνται πιέσεις ώστε το τίμημα να είναι μικρό και να διαχωρισθεί σε ελεύθερο και συνδρομητικό. Εκεί η Forthnet ζητάει να τηρηθεί η αρχή της ισότητας και όσα πληρώνουν οι ελεύθεροι σταθμοί να πληρώνουν και τα συνδρομητικά δίκτυα.


Σχολιάστε εδώ