«Σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά» στην ΕΡΤ

Λεπτομέρεια; Η ΕΡΤ δεν είναι ΔΕΚΟ! Η εταιρεία δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από το (συρρικνούμενο) ανταποδοτικό τέλος και υπό κανονικές συνθήκες ο νόμος δεν θα έπρεπε να την εντάσσει και να την αφορά.

Η ΕΡΤ επανήλθε στο καθεστώς των ΔΕΚΟ με αυθαίρετη απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ενέταξε όλες τις «δημόσιες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως αν έχουν εξαιρεθεί από τις ισχύουσες διατάξεις για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα». Η ΕΡΤ και το ΑΠΕ είχαν εξαιρεθεί από τον νόμο περί ΔΕΚΟ, αν και την εποχή εκείνη τουλάχιστον η κρατική ραδιοτηλεόραση λάμβανε μια μικρή επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό. Η ΝΔ, αν και είχε δεσμευτεί πως θα άλλαζε το καθεστώς ένταξης της ΕΡΤ στις ΔΕΚΟ, όχι μόνο δεν έπραξε κάτι σχετικό, αλλά με τις αποφάσεις που λαμβάνει περιορίζει την οικονομική της δύναμη.

«Παύση διοίκησης αν δεν εκπληρωθούν οι στόχοι»

Η απόφαση περιγράφει τον «μηχανισμό παρακολούθησης των εγκεκριμένων προϋπολογισμών». Οι προϋπολογισμοί, δηλαδή, μπορεί να συντάσσονται εντός της ΕΡΤ, όμως η έγκριση για την έως σήμερα κερδοφόρο ΕΡΤ θα δίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, από την πλευρά του, έχει σταματήσει να δημοσιοποιεί στοιχεία για τις ΔΕΚΟ, και φυσικά για την ΕΡΤ, από το πρώτο πεντάμηνο του 2011. Οι διοικήσεις θα πρέπει ανά μήνα, τρίμηνο και έτος, εντός διαστήματος 20 ημερών, να αποστέλλουν τον απολογισμό των προϋπολογισμών και εντός 45 ημερών η Διεύθυνση ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να στέλνει τις αξιολογήσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στην περίπτωση που υπάρχει απόκλιση από το προσδοκώμενο οικονομικό αποτέλεσμα άνω του 10% θα διακόπτεται η δανειοδότηση (η ΕΡΤ πλέον δεν έχει δάνεια) και η αμοιβή των μελών του ΔΣ. Αν η απόκλιση άνω του 10% επαναληφθεί στα ετήσια αποτελέσματα, θα παύεται η διοίκηση της εταιρείας. Προς το παρόν, η ΕΡΤ δεν έχει τέτοια ζητήματα. Αν όμως συνεχιστεί η πολιτική αφαίμαξης του 25% του ανταποδοτικού τέλους υπέρ του ΛΑΓΗΕ, σε συνδυασμό με το ότι ένα μέρος των νοικοκυριών δεν πληρώνει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, θα βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση.

Η «τρύπα» στον ΛΑΓΗΕ επιβαρύνει την ΕΡΤ

Το «πείραμα» ενίσχυσης του ΛΑΓΗΕ απέτυχε παταγωδώς, με δεδομένο πως παρά την παράτυπη ενίσχυση από την ΕΡΤ το έλλειμμά του ξεπέρασε τα 330 εκατ. ευρώ και θα φτάσει στο τέλος του έτους τα 400 εκατ. ευρώ. Τα περίπου 60 εκατ. ευρώ που θα διαθέσει η ΕΡΤ, όπως εκτιμάται, έως τον Αύγουστο του 2013 είναι τα χρήματα που δεν έπεσαν στην οπτικοακουστική αγορά για την παραγωγή προγραμμάτων, με αποτέλεσμα η ΕΡΤ να εξακολουθεί να μεταδίδει επαναλήψεις. Εντός του ΔΣ υπάρχει η ιδέα να σταματήσει η ΕΡΤ να πληρώνει τον ΛΑΓΗΕ και ενώ αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ επί της σχετικής προσφυγής να διατίθενται τα επιπλέον χρήματα που θα προκύπτουν σε πολιτιστικούς φορείς με συναφές αντικείμενο.


Σχολιάστε εδώ