Στην αγκαλιά της Gazprom η ΔΕΠΑ!
Ήδη οι διαπραγματεύσεις που γίνονται αφορούν την τελική διαμόρφωση των συμβολαίων! Ο διαγωνισμός που πρόκειται να γίνει θα είναι για τους τύπους, με άλλα λόγια εικονικός…
Το μόνο σημείο που παραμένει… αδιευκρίνιστο είναι αν η Ουάσινγκτον έχει δώσει στην ελληνική κυβέρνηση το πράσινο φως να περάσει σε ρωσικά χέρια η ΔΕΠΑ, που ως συνέπεια θα έχει την αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Μόσχα. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή η Αθήνα δεν έχει πάρει την αμερικανική συναίνεση, τότε θα πρόκειται για μεγάλη αφέλεια, τονίζουν πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι. Και προσθέτουν, αν πράγματι η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει το o.k. των ΗΠΑ, τότε δεν πρέπει να αποκλειστούν από παρεμβάσεις κάθε είδους, μέχρι και πολιτικές εξελίξεις.
Υπάρχει επίσης ανοιχτό και το θέμα της στάσης της Ε.Ε. στην πώληση της ΔΕΠΑ στην Gazprom. Είναι γνωστές οι ενστάσεις που έχουν οι Βρυξέλλες, ότι με την απόκτηση της ΔΕΠΑ η ρωσική εταιρεία αποκτά μονοπωλιακή παρουσία και η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Aυτό είναι σε γνώση της Αθήνας και της Μόσχας και εκεί βρίσκεται το λεπτό σημείο που θα ληφθεί υπόψη στη διαμόρφωση των όρων του διαγωνισμού, ώστε να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Ε.Ε.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Gazprom έχει θέσει μια σειρά από όρους στην κυβέρνηση, όπως ότι θα πρέπει να εγγυηθεί την πληρωμή των οφειλόμενων από ελληνικές βιομηχανίες που προμηθεύονται φυσικό αέριο από τη ΔΕΠΑ και τα οποία ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ, αλλιώς θα αφαιρεθούν από το τίμημα της αγοράς. Και ακόμη να υπάρχει όρος στο συμβόλαιο μελλοντικές οφειλές ελληνικών βιομηχανιών, που θα προκύψουν όταν η ΔΕΠΑ θα περάσει στα χέρια της, να τις καταβάλλει το Δημόσιο.
Το γεγονός ότι η… κλήρωση έχει γίνει για το πού θα πάει η ΔΕΠΑ το επιβεβαιώνει η απόσυρση της άλλης ρωσικής εταιρείας, της Sintez, από τον διαγωνισμό. Επρόκειτο για… μαϊμού συμμετοχή στην κατάθεση ενδιαφέροντος και τα περί προσφοράς 1,9 δισ. ευρώ για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ είναι εκτός πραγματικότητας, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Και προσθέτουν ότι η Sintez ίσως διεκδικήσει τη ΔΕΣΦΑ, για την οποία δεν ενδιαφέρεται η Gazprom.
Μια επιπλέον ένδειξη ότι η «υπόθεση ΔΕΠΑ» έχει κλείσει είναι οι πληροφορίες ότι ο Όμιλος Βαρδινογιάννη-Μυτιληναίου, που έχει εκδηλώσει την πρόθεση συμμετοχής στον διαγωνισμό, μάλλον αποσύρεται. Και αυτό το ενισχύει η δήλωση του κ. Βαγγέλη Μυτιληναίου στη γενική συνέλευση του ομίλου του, ότι ο αγοραστής της ΔΕΠΑ θα πρέπει να διασφαλιστεί από το συμβόλαιο σε ποιες τιμές θα πουλάει το φυσικό αέριο στις ελληνικές βιομηχανίες και γενικά στους εγχώριους καταναλωτές, να μην μπορεί να τις ορίζει αυθαίρετα, γιατί τότε θα εξαρτάται η λειτουργία τους από τις προθέσεις και τους γύρευε ποιου είδους σχεδιασμούς του νέου αφεντικού, εν προκειμένω της Gazprom, με βάση τα ως τώρα τεκταινόμενα.
Θα πάρει και προίκα!
Από τη στιγμή που η ΔΕΠΑ θα περάσει στην Gazprom, αυτόματα αποκτά προνομιακή πρόσβαση και στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, δεδομένου ότι η ΔΕΠΑ κατέχει ήδη το 30% του μετοχικού κεφαλαίου της.