Προστατεύοντας τα καρτέλ…

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ιδιαίτερα στα χρόνια του Μνημονίου, η ανέκαθεν μειωμένης αποτελεσματικότητας Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει σιγήσει πλήρως σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση σοβαρών υποθέσεων οριζόντιων εναρμονισμένων πρακτικών (καρτέλ) και κατάχρησης δεσπόζουσας θέσεις (μονοπώλια). Επί των ημερών του κ. Δ. Κυριτσάκη δεν καταγράφεται έστω μία σοβαρή υπόθεση επιβολής από την Επιτροπή σημαντικών κυρώσεων σε καρτέλ και μονοπώλια!

Την ίδια περίοδο, διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν καταφέρει να «ενταφιάσουν» τη μοναδική σοβαρή νομοθετική πρωτοβουλία κατά των καρτέλ και των μονοπωλίων, που θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικούς φραγμούς και αντικίνητρα στη δράση τους. Από τον Μάιο του 2010, όταν μπαίναμε στο Μνημόνιο, η Λούκα Κατσέλη είχε ετοιμάσει νομοθετική ρύθμιση που θα διευκόλυνε, βασιζόμενη σε πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Λευκής Βίβλου, τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από επιχειρήσεις που καταδικάζονται για καταχρηστικές πρακτικές, τόσο εκ μέρους καταναλωτών, όσο και από επιχειρήσεις του ανταγωνισμού, οι οποίες θίγονται από τέτοιες πρακτικές.

Μυστηριωδώς, η Λούκα Κατσέλη, παρότι το νομοσχέδιό της επικροτήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν κατάφερε να το καταθέσει στη Βουλή. Έκτοτε έχουν περάσει τρία χρόνια, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δει αρκετούς νέους υπουργούς που ομνύουν στην προστασία των καταναλωτών, αλλά το νομοσχέδιο παραμένει άφαντο, δίνοντας το δικαίωμα σε πολλούς να λένε ότι στην πραγματικότητα η Ελλάδα δεν κυβερνάται από τους πολιτικούς της, αλλά από τους «βαρόνους» των μεγάλων επιχειρήσεων…

Ανατιμήσεις-φωτιά στην εποχή του Μνημονίου*
Κατηγορία	Μεταβολή %

Στέγαση	32,02
Αλκοολούχα ποτά και καπνός	29
Μεταφορές	24,04
Ένδυση και υπόδηση	12,68
Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά	6,09
Άλλα αγαθά και υπηρεσίες	5,84
Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια	5,09
Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες	-1,09
Επικοινωνίες	-1,61
Εκπαίδευση	-2,85
Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες	-2,95
Υγεία	-3,99
Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή	10,41


*Σωρευτικές μεταβολές % από το 2009 μέχρι και τον Απρίλιο 2013
Πηγή: Ελληνική Στατιστική Αρχή

Σχολιάστε εδώ