Οι όροι Βενιζέλου – Κουβέλη για τον ανασχηματισμό

Ταυτόχρονα απορρίπτουν μετ’ επιτάσεως τα σενάρια που διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες κι έκαναν λόγο για (νέα) αναβολή μέχρι το φθινόπωρο, με το σκεπτικό ότι η όποια δυναμική των αλλαγών θα… χαθεί στις υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου! Από την Ιπποκράτους επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει σοβαρές δυσλειτουργίες, έλλειψη συντονισμού και ο ανασχηματισμός έχει καταστεί όχι μόνον αναγκαίος, αλλά και επιβεβλημένος. Παρόμοιες ενστάσεις προβάλλουν και από τη ΔΗΜΑΡ, στελέχη της οποίας διαπιστώνουν «αδυναμία συντεταγμένης λειτουργίας» της κυβέρνησης και ζητούν διορθωτικές κινήσεις σε όλα τα επίπεδα.

Και οι δυο πλευρές εγείρουν ζήτημα ως προς τον τρόπο λήψης των κρίσιμων αποφάσεων, καθώς -όπως σημειώνουν- αυτές λαμβάνονται από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και μια μικρή ομάδα υπουργών που κατά… σύμπτωση προέρχονται άπαντες από τη Νέα Δημοκρατία! Για τον λόγο αυτό και στις συζητήσεις που θα έχει με τον Αντ. Σαμαρά εν όψει ανασχηματισμού -πέρα από τα πρόσωπα που θα ζητήσει να αξιοποιηθούν- προτίθεται να θέσει και μια σειρά θεμάτων που αφορούν αυτή καθαυτή τη λειτουργία της κυβέρνησης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μεταξύ άλλων θα ζητήσει η πολιτική ηγεσία κάθε υπουργείου (υπουργός, αναπληρωτής, υφυπουργοί κ.ά.) να προέρχεται από ένα κόμμα. Έτσι ώστε να αποφεύγονται οι κόντρες, οι παρεξηγήσεις και οι αλληλοϋπονομεύσεις. Σε περίπτωση που ο κ. Σαμαράς κάνει αποδεκτό το συγκεκριμένο αίτημα, θα υπάρξουν αρκετές ανακατατάξεις και «καραμπόλες» στα περισσότερα υπουργεία. Θα υποχρεωθεί δε ο πρωθυπουργός να στήσει εξαρχής το παζλ του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

Παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου πάντως ανέφεραν ότι αυτήν τη στιγμή δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, διότι τέτοιας έκτασης και μορφής αλλαγές θα λειτουργούσαν ανασταλτικά στις προσπάθειες της κυβέρνησης για πιστή τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι των δανειστών. Είναι οι ίδιοι παράγοντες που υποστηρίζουν ότι ο ανασχηματισμός πρέπει να αναβληθεί για το φθινόπωρο, όταν η κυβέρνηση θα χρειάζεται μια νέα ώθηση για αντιμετωπίσει τα οξυμμένα προβλήματα που θα φέρει η χειμερινή περίοδος σε όλα τα επίπεδα. Τις απόψεις τους συμμερίζεται, ως λέγεται, σε μεγάλο βαθμό ο κ. Σαμαράς, ωστόσο αντιλαμβάνεται ότι είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένος να ικανοποιήσει τις πιεστικές απαιτήσεις των κυβερνητικών εταίρων του. Αν κι εφόσον θέλει ν’ αποφύγει τριγμούς κι εντάσεις.

Στο μεταξύ τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ θα απαιτήσουν αύξηση του βαθμού συμμετοχής τους στην κυβέρνηση «πατώντας» και στην πρόσφατη απόφαση του πρωθυπουργού για τη θέσπιση έξι επιπλέον θέσεων αναπληρωτών υπουργών κι ενός υφυπουργού. Διαμηνύουν μάλιστα προς κάθε κατεύθυνση, ιδίως το ΠΑΣΟΚ, ότι η κατανομή των υπουργείων πρέπει να γίνει με βάση την εκλογική δύναμη των τριών κομμάτων, όπως αυτή καταγράφηκε στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Η επισήμανση αυτή γίνεται διότι από ορισμένους παράγοντες της ΝΔ αναπτύσσεται η θεωρία ότι από τις εκλογές μέχρι σήμερα το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ έχει υποχωρήσει σημαντικά και κατά συνέπεια πρέπει ανάλογα να μειωθεί και ο αριθμός των κυβερνητικών θέσεων. Όπως είναι ήδη γνωστό, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη, ενώ στις τελικές συζητήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς θα κριθεί η τύχη των κ. Μανιτάκη και Ρουπακιώτη. Αν και τελευταία φαίνεται να κερδίζουν εκ νέου το χαμένο έδαφος, κυρίως ο πρώτος, μετά τις αρρυθμίες που καταγράφηκαν στο ζήτημα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.


Σχολιάστε εδώ