Ξεπερνάνε και με το παραπάνω τον κάβο και οι τρεις τράπεζες

Στο 12%, ίσως και λίγο περισσότερο, θα είναι τα χρήματα που θα συγκεντρώσουν οι τρεις τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς και Αlpha Bank, καλύπτοντας και με το παραπάνω το 10% που χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίηση, κερδίζοντας το στοίχημα να παραμείνουν ελληνικές.

Σε αυτήν τη θετική κατάληξη βοήθησε η ευφορία στα ξένα χρηματιστήρια, ένα καλό επενδυτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, το γεγονός ότι κάπως έχουν ξεφοβηθεί οι επενδυτές, αλλά και η αίσθηση ότι φθάνει το τέλος της κατηφόρας της Ευρώπης.

Κρίσιμο επίσης ήταν να μετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση οι νυν μέτοχοι, πράγμα που όλα δείχνουν ότι επιτυγχάνεται. Έτσι ξεπερνιέται η πρώτη καίρια φάση και από εδώ και πέρα ο στόχος είναι να κρατηθούν στα πόδια τους, έχοντας μπροστά τους μεγάλη ανηφόρα, γιατί σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές θα χρειασθούν και άλλα λεφτά, κάπου μεταξύ 5 και 10 δισ. ευρώ. Ίσως είναι αυτός ο λόγος που ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απαγόρευσε στα ασφαλιστικά ταμεία να μετέχουν στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας.

Αυτήν τη στιγμή είναι άγνωστο τι θα γίνει με το 90% που έχει περάσει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Το μεγάλο πρόβλημα είναι τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια και πώς θα χρηματοδοτηθεί η οικονομία. Κάποιοι πάντως από τώρα μιλούν για ξεπούλημα, παραχωρώντας τις τράπεζες σε ξένους, οι οποίοι θα έχουν το μάνατζμεντ με την καταβολή μόνο του 30%.

Δίνουν το 30% της Eurobank

Στο μεταξύ, στο ξεκαθάρισμα του τραπεζικού τοπίου προχωρεί το ΤΧΣ. Ένα πρώτο βήμα είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να πουληθεί το 30% της Eurobank, στην οποία θα πάει το καλό κομμάτι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Εξάλλου η Τράπεζα Αττικής θα πάει στην Εθνική Τράπεζα, ενώ η Proton Bank και η FFB του Ρέστη θα ενταχθούν μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


Σχολιάστε εδώ