Ξαφνικά… ευφορία!

Ακολούθησε η Μόργκαν Στάνλεϊ, που χαρακτήρισε τα ελληνικά ομόλογα ως την πιο συμφέρουσα και πλέον αποδοτική επένδυση αυτήν τη στιγμή. Επιπλέον η Κομισιόν προέβλεψε ότι το 2014 η Ελλάδα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Ήταν ακόμη η αγορά από καναδικό fund του ποσοστού που κατείχε η γερμανική Χόχτιφ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο κατά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup να εγκριθεί και η εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου. Μια καθαρά πολιτική απόφαση, πριν καν έρθει στην Αθήνα η «τρόικα» για τον νέο γύρο ελέγχων της ελληνικής οικονομίας. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν τα spread των ελληνικών ομολόγων να υποχωρήσουν σε επίπεδα προ Μνημονίου, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε θεαματικά κέρδη. Υπό το βάρος όλων των παραπάνω, η κυβέρνηση μιλά για «δικαίωση» της πολιτικής της και προεξοφλεί καλύτερες ημέρες για το 2014. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την κυβέρνηση ότι έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος αισιοδοξίας και επίπλαστης πραγματικότητας.

Κανένας εφησυχασμός

Έντονες και ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας από την έκθεση του ΔΝΤ, η οποία -σημειωτέον- υπογράμμιζε την πρόοδο που σημειώνεται στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Παράλληλα όμως έκανε λόγο για σοβαρές καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, την πάταξη της φοροδιαφυγής, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Επίσης ανέφερε ότι το δημόσιο χρέος παραμένει ακόμη υψηλό και υπογράμμιζε την ανάγκη ενός νέου «κουρέματος» στο άμεσο μέλλον. «Τα πράγματα πάνε αρκετά καλά, αλλά έχουμε μεγάλη απόσταση ακόμη να διανύσουμε, δεν υπάρχει λόγος εφησυχασμού» ήταν το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι εντολές του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ο οποίος κάλεσε τα κυβερνητικά στελέχη να εντείνουν τις προσπάθειες για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται οι απολύσεις 2.000 δημοσίων υπαλλήλων, η κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου κ.ά. Δεν λείπουν τα επιμέρους προβλήματα, όπως π.χ. η επαπειλούμενη απεργία των καθηγητών εν μέσω εξεταστικής περιόδου.

«Συγχωροχάρτι»

Αντιστρόφως ανάλογες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που επιτέθηκαν με σφοδρότητα στην κυβέρνηση. Η αναφορά, στην έκθεση του ΔΝΤ, στο ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» αποδεικνύει ότι οι μέχρι τώρα μνημονιακές πολιτικές όχι μόνο δεν μείωσαν το χρέος, αλλά το γιγάντωσαν, ήταν η διαπίστωση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι αναζητεί «συγχωροχάρτι» στην έκθεση του ΔΝΤ, το οποίο μαζί με τους Ευρωπαίους επέβαλε τη λάθος συνταγή που είχε αποτέλεσμα ο ελληνικός λαός να ζει σε συνθήκες φτώχειας, εξαθλίωσης και ταπείνωσης. Από τη πλευρά του, το ΚΚΕ τόνισε ότι τόσο τα συγχαρητήρια, όσο και οι υποδείξεις του ΔΝΤ για κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, υπογραμμίζουν την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος.

«Απειλεί»

Έτοιμος να μιλήσει για όλους και για όλα (!) σχετικά με τους πολεμικούς εξοπλισμούς εμφανίζεται ο Ά. Τσοχατζόπουλος, ενώ ζητάει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, αλλά και για τους διαδόχους του στο υπουργείο Άμυνας. Όλα αυτά με φόντο την αρνητική εισήγηση των Εισαγγελέων για τις ενστάσεις που υπέβαλαν οι συνήγοροί του. Με κυριότερη αυτή για παραγραφή του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εφόσον έχει παραγραφεί το αρχικό αδίκημα της δωροδοκίας. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του Δημοσίου να παραστεί στη δίκη διεκδικώντας αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ από τον καθένα από τους 19 κατηγορούμενους για τη βλάβη που υπέστη. Τέλος, οι Εισαγγελείς, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, υπογράμμισαν ότι δεν δικάζουν με βάση την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, κι ότι αποστολή τους είναι να τιμωρηθούν οι ένοχοι κι όχι οι αθώοι. Η δίκη θα συνεχισθεί την προσεχή Τρίτη.

«Φωτιά και τσεκούρι»

Στην τελική ευθεία μπαίνει το θέμα με τον νέο νόμο που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης και θα προβλέπει αυστηρές ποινές για κρούσματα ρατσισμού. Όσοι προκαλούν ή παρακινούν σε βιαιοπραγίες με βάση το φύλο, τη θρησκεία, την καταγωγή, το χρώμα κ.ά. θα τιμωρούνται μόνο με φυλάκιση και πρόστιμα που θα φτάνουν μέχρι τις 20.000 ευρώ. Ανάλογα, όποιος βουλευτής χαιρετάει με ναζιστικό τρόπο ή εκτοξεύει απειλές εντός του Κοινοβουλίου θα διώκεται ποινικά και σε περίπτωση καταδίκης θα εκπίπτει του αξιώματος, ενώ θα του επιβάλλεται και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Θετική ήταν η αντίδραση όλων σχεδόν των κομμάτων, με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή που θεωρεί ότι στόχος του νόμου είναι να φρενάρει τις δραστηριότητές της. Αλλά και το ΚΚΕ, που εκτιμά ότι ο συγκεκριμένος νόμος είναι προπομπός επικίνδυνων διατάξεων που θα στρέφονται κατά των κομμουνιστικών κομμάτων και του λαϊκού κινήματος.

Στα χαμηλά

Νέο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις αναμένεται να διαμορφωθεί μετά τις 14 Μαΐου, οπότε λήγει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, 45 κλαδικές, ενώ ταυτόχρονα τελειώνει και η περίοδος της μετενέργειας. Αν μέχρι εκείνη την ημέρα δεν έχουν υπογραφεί νέες συλλογικές συμβάσεις, χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες περικοπές στους μισθούς. Περικοπές που θα ξεκινούν από το 10% και είναι πιθανόν να φθάνουν μέχρι και το 35%. Οι όποιες εξελίξεις θα επηρεάσουν αναπόφευκτα και τις αμοιβές των ανειδίκευτων εργατών (υπολογίζονται περί τους 350.000) και θα περιορισθούν στο ύψος του κατώτατου μισθού.


Σχολιάστε εδώ