Μετά το Συνέδριο τα… σπουδαία για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η συζήτηση εσωκομματικά έχει ανάψει παρότι δεν έχει λάβει την απαιτούμενη δημοσιότητα και η ηγεσία διαμηνύει ότι το ιδρυτικό συνέδριο, ως κυρίαρχο όργανο, «έχει την ευθύνη να αποφασίσει για όλα, για τις καταστατικές αρχές, για τις μεταβατικές διατάξεις, για τις αρχές συγκρότησης και λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ ως ενιαίου κόμματος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ως συμμαχικό σχήμα, εκτίμησε ο στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα και γραμματέας του ΣΥΝ Δ. Βίτσας, μετουσίωσε σε πράξη την ιδέα της ενότητας της Αριστεράς και αυτή η ιδέα διεκδικεί πολύ περισσότερα και απαιτεί άλματα εσωτερικής δημοκρατίας, αφού, όπως είπε:

«Υποστηρίζω πως το κάλεσμα ενότητας, ο στόχος της κυβέρνησης της Αριστεράς και η αποφασιστική συμμετοχή στην ανάπτυξη κινημάτων ανατροπής και αλληλεγγύης έβγαλαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μπροστά στις εκλογές του 2012, τον εκτίναξαν εκλογικά, πολιτικά, κοινωνικά. Στον νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα υπάρχουν ρεύματα, τάσεις, απόψεις, όχι όμως κάθετες δομήσεις που λειτουργούν ως κόμμα μέσα στο κόμμα. Ο ΣΥΝ θα παίξει καταλυτικό ρόλο ώστε να διαμορφωθεί η νέα κατάσταση. Πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα συνέλθει το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ, που θα αποφασίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι το κόμμα μας».

Οι κακές γλώσσες λένε ότι οι συνιστώσες αντιδρούν στην κατάργησή τους, γιατί θα χάσουν το ποσοστό της οικονομικής επιχορήγησης που αντιστοιχεί στην καθεμιά από αυτές, αλλά η ηγεσία έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι «οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υπηρετούν την ιδέα της ενότητας και ενιαίας δράσης της Αριστεράς. Οι συνιστώσες δεν είναι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα οικονομικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη είναι ενιαίος φορέας, όλοι οι οικονομικοί πόροι τού ανήκουν και τους διαθέτει για τους σκοπούς του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Τελεία. Η οικονομική μας δραστηριότητα ελέγχεται κατʼ έτος από ορκωτούς λογιστές και την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, είναι διάφανη, “τσιγγούνικη» και πολιτικά αποτελεσματική”.

Επίσης εντελώς αντίθετη είναι η ηγεσία και με τις προτάσεις για αναβολή του συνεδρίου προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία, αφού, όπως εκτιμά, μπροστά στο σημερινό ρευστό πολιτικό σκηνικό, από το οποίο μπορούν να προκύψουν απρόβλεπτες εξελίξεις, το κόμμα πρέπει να έχει κλείσει τα εσωτερικά του μέτωπα και να είναι έτοιμο να απευθυνθεί στην κοινωνία, η οποία εξακολουθεί να προσβλέπει με ελπίδα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζουν ότι υπάρχει απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης και της πρόσφατης Κεντρικής Επιτροπής για την πραγματοποίηση του συνεδρίου και, όπως δήλωσε ο Δ. Βίτσας, «υποστηρίζω πως αντανακλούν τη θέληση για ένα δημοκρατικό άλμα των δεκάδων χιλιάδων μελών μας, των εκατοντάδων χιλιάδων υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Θέλουμε ένα συνέδριο που να επικοινωνεί με τον κόσμο της εργασίας και να τον εκφράζει. Θέλουμε οι αποφάσεις του συνεδρίου μας να είναι η συμφωνία της Αριστεράς με τον λαό, ώστε να σταματήσουμε την καταστροφή και να ξαναχτίσουμε μαζί την Ελλάδα. Θέλουμε το συνέδριό μας να αποτελέσει ένα νέο κάλεσμα συμμετοχής, μια νέα αρχή δημοκρατίας. Έχουμε τη μεγαλύτερη εμπειρία στη διοργάνωση ουσιαστικού διαλόγου και ουσιαστικού συνεδρίου, αντίθετα με τις “συνεδριακές φιέστες” που επιχειρούν άλλες πολιτικές δυνάμεις»

Το σχέδιο που προωθεί η ηγεσία προβλέπει ότι για την εκπροσώπηση στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του νέου κόμματος δεν θα ισχύουν ποσοστώσεις, αλλά το κάθε ρεύμα ή η κάθε τάση θα τεθεί στην κρίση των συνέδρων και, ανάλογα με την απήχηση που θα συναντήσει, θα έχει την αντίστοιχη εκπροσώπηση.

Τέλος, σχετικά με τις απόψεις που δειλά δειλά προωθούνται από κάποια στελέχη που είναι κοντά στον Αλ. Τσίπρα και προτείνουν να εκλέγεται ο πρόεδρος του κόμματος απευθείας από τη βάση (η πρόταση θυμίζει εκλογή Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά), η ηγεσία είναι ξεκάθαρη ότι ο πρόεδρος θα εκλέγεται από το συνέδριο «στη βάση σαφώς καθορισμένων ευθυνών και αρμοδιοτήτων».

Παράλληλα με τα εσωκομματικά, στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται η συζήτηση σχετικά με το ευρώ, που άνοιξε μετά την απόφαση του ΑΚΕΛ στην Κύπρο να εξετάσει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το ευρώ και τη θέση του ιστορικού στελέχους της γερμανικής Αριστεράς Όσκαρ Λαφοντέν, οι χώρες της Ευρωζώνης να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν σε εθνικά νομίσματα.

Όπως είναι γνωστό, οι απόψεις αυτές συναντούν τη θερμή υποδοχή του Παν. Λαφαζάνη, αλλά η ηγεσία του κόμματος δεν φαίνεται να είναι έτοιμη να προσχωρήσει σε αυτές, επιμένοντας στη θέση «λύση εκτός Μνημονίων, αλλά εντός του ευρώ».

Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Π. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στο θέμα, ξεκαθάρισε ότι:

«Είμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες του κυπριακού λαού και του ΑΚΕΛ ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας και των Μνημονίων, που εξαθλιώνουν τους λαούς και αποδομούν την Ευρώπη.

Κατανοώντας τις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και τα κοινά προβλήματα του ελληνικού και του κυπριακού λαού, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και απόλυτο σεβασμό τον διάλογο που αναπτύσσεται εντός του ΑΚΕΛ για τα ζητήματα της Ευρωζώνης.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, οι κοινοί αγώνες των ευρωπαϊκών λαών, η συμμαχία των χωρών του Νότου, αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη και τη διεκδίκηση μιας κοινωνικά δίκαιης εξόδου από την κρίση, εντός της Ευρωζώνης, χωρίς Μνημόνια και “τρόικα”, σε μια Ευρώπη δημοκρατίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής».

Σε κάθε περίπτωση, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε ετοιμότητα εν όψει επικείμενων πολιτικών εξελίξεων, αφού εκτιμούν ότι, παρά την εικόνα μιας επίπλαστης αισιοδοξίας που προωθεί το προπαγανδιστικό επιτελείο της κυβέρνησης, η πραγματικότητα θα τη διαψεύσει, πολύ περισσότερο εάν αναγκαστεί να πάρει νέα μέτρα τον Ιούνιο. Εκτιμούν δε ότι, παρά τη διαφαινόμενη «δημοσκοπική κόπωση» του ΣΥΡΙΖΑ, στην πορεία προς τις εκλογές το ποσοστό του κόμματος θα εκτοξευθεί, αφού οι ψηφοφόροι θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην ελπίδα που θα εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τη συντήρηση της σημερινής κατάστασης που θα εκπροσωπούν οι εταίροι της τρικομματικής κυβέρνησης.


Σχολιάστε εδώ