Κρυφοελληνικές όλες οι ευρωπαϊκές γλώσσες

Ο επίκουρος καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντής του Ιδρύματος Νεοελληνικών Σπουδών (Μ. Τριανταφυλλίδη) κ. Γεώργιος Παπαναστασίου σε δημοσίευμά του στο «Βήμα» (28 Απριλίου) με τίτλο «Η πραγματική Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας» αναφέρεται βιβλιοκριτικά στις δόκιμες γνωστές εκδόσεις των Α.Φ. Χριστίδη, Γ. Γιαννάκη, R.S.P. Beekes και W.S. Allen χωρίς να κάνει οποιαδήποτε μνεία στον παγκοσμίου κύρους ελληνιστή και γλωσσολόγο, ισπανό καθηγητή F.R. Adrados, ξένο εταίρο της Ακαδημίας Αθηνών και εκδότη του «Αρχαιοελληνικού-Ισπανικού Λεξικού» (με διπλάσιο αριθμό λημμάτων από το κλασικό λεξικό των Liddell-Scott-Jones ), ο όποιος έχει γράψει περισπούδαστα βιβλία, κάποια για τη χώρα μας (όπου έχει κάνει και αρκετές ανακοινώσεις) σχετικά με τις απαρχές της ελληνικής γλώσσας και την επιρροή της σε όλες τις δυτικές ευρωπαϊκές γλώσσες, οι οποίες, κατ’ αυτόν, θεωρούνται κρυφοελληνικές.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο κ. Γεώργιος Παπαναστασίου στην αρχή του δημοσιεύματος τονίζει τα εξής: «Ένας από τους στρατηγικούς στόχους του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών είναι η κατάρριψη των μύθων(;) που κυκλοφορούν για την ιστορία της ελληνικής γλώσσας και που δυστυχώς βρίσκουν σήμερα μεγάλη απήχηση στην ελληνική κοινωνία».

Ωστόσο, με τη σιβυλλική αυτή διατύπωση, ο συντάκτης του δημοσιεύματος αυτού αποφεύγει να διευκρινίσει ποιους μύθους εννοεί (ότι κυκλοφορούν για την ελληνική γλώσσα) και οι οποίοι -δυστυχώς κατ’ αυτόν- βρίσκουν σήμερα μεγάλη απήχηση στην ελληνική κοινωνία. Παρά ταύτα, είναι αποκαλυπτικές οι θέσεις που έχει λάβει κατά καιρούς επί συναφών θεμάτων, όπως π.χ. υπέρ του απαράδεκτου βιβλίου της Νέας Γραμματικής της Εʼ και ΣΤʼ Δημοτικού (έχει υπογράψει το σχετικό κείμενο των 140 γλωσσολόγων στις 4/7/12), ιδιαιτέρα δε μάλιστα με όσα γράφει στον πρόλογο του βιβλίου του με τίτλο «Νεοελληνική Ορθογραφία» (που διανέμεται ως ένθετο από το «Βήμα») υπέρ των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων του 1976 και του 1982, οι οποίες με τα αλλεπάλληλα πλήγματα που κατάφεραν κατά της γλώσσας μας και της γραφής της οδήγησαν στη σημερινή πανθομολογουμένη λεξιπενία και αδυναμία εκφράσεως της νέας γενιάς και όχι μόνο. Μεταρρυθμίσεων για τις οποίες ορισμένοι εκ των πρωτεργατών τους αναθεώρησαν μεταγενέστερα τις θέσεις τους, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα ενίσχυσης της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών από το πρωτότυπο (Ι. Κακριδής, Γ. Τσολάκης κ.λπ.).

Αποτελεί κοινό τόπο ότι ο απολογισμός για τις ζημίες και τα οφέλη των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων (30 χρόνια μετά την εφαρμογής τους) είναι μόνο αρνητικός. Αυτό διαπιστώθηκε και τονίστηκε για άλλη μία φορά από διακεκριμένους έλληνες και ξένους ομιλητές ως και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων (Ι. Μιχελάκης, Π. Σγουρίδης, Λ. Κανέλλη κ.λπ.) κατά την εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα που έγινε στις 8-10 Μαρτίου στην Ακαδημία Αθηνών παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρα, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, του υπουργού Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλου, αρχηγών και εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπών Αρχών και πλήθους ακροατών που υπερέβαιναν τα 900 άτομα.

Και κάτι ακόμη: Είναι απορίας άξιο πώς το βιβλίο αυτό το 2009 πήρε βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών, η οποία κατά καιρούς είχε λάβει ισχυρές θέσεις για την προστασία και τη διαφύλαξη της ελληνικής γλώσσας. Πάντως, πρέπει να σημειώσουμε ότι, όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων, υπήρξαν και περιπτώσεις στο παρελθόν, που η Ακαδημία Αθηνών απένειμε βραβεία τα οποία δεν θα έπρεπε να έχει απονείμει!


Σχολιάστε εδώ